Trīs iemesli, kāpēc Latvijā izvēlēties saules paneļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Mūsu platuma grādos, kur dominē četri izteikti gadalaiki un saule nespīd tik bieži un intensīvi kā, piemēram, Dienvideiropā, sabiedrībā iesakņojies uzskats, ka saules paneļus privātmājās, ražotnēs uzstādīt nav vērts, jo tie ražos samērā nelielu elektrības daudzumu.

Taču tā gluži nav taisnība. Eiropas Komisijas Kopīgais pētniecības centrs ir veicis nopietnus aprēķinus, kuros noskaidrots, ka mums Latvijā ir līdzīgs saules stundu skaits gadā – no 850 līdz pat 1200 - kā, piemēram, Vācijā un Lielbritānijā, kur saules paneļi ir plaši izplatīti un tiek lietoti jau vairākus desmitus gadu.

Svarīgi arī piebilst, ka pēdējo desmit gadu laikā saules paneļu cenas ir kļuvušas krietni pieejamākas, un šobrīd paneļu komplektu iespējams iegādāties pat par nepilniem 50 EUR mēnesī. Cenu pieejamība un citu saules paneļu pozitīvā pieredze, kā arī citas priekšrocības, mudina arvien vairāk cilvēku aizdomāties par šāda veida ilgtermiņa ieguldījumu. Ekonomikas ministrijas dati liecina, ka salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2019. gadā tika izsniegts gandrīz par 30 procentiem vairāk atļauju saules paneļu uzstādīšanai nekā iepriekšējā gadā.

Kādi tad ir argumenti par labu saules paneļu izvēlei? Iemesli ir vairāki, precīzāk trīs.

Pirmkārt, saules paneļi ir investīcija, kas sāk atmaksāties uzreiz – pēc paneļu uzstādīšanas, izmantojot saražoto enerģiju vai nododot to tīklā, samazinās ikmēneša elektrības rēķins. Turklāt, no 1. aprīļa par paša saražoto saules enerģiju vairs nav jāmaksā tā dēvētā OIK (obligātās iepirkuma komponentes) mainīgā daļa.

Otrkārt, tā ir neatkarība no elektrības cenu izmaiņām. Par paša saražoto un uzreiz izmantoto elektroenerģiju nav jāmaksā, bet ja gadās saražot vairāk enerģijas, nekā tajā brīdī ir nepieciešams, tā automātiski tiek nodota tīklā un pats ražotājs vēlāk to var izmantot, maksājot tikai par pārvades un sadales pakalpojumu.

Treškārt, saules enerģijas ražošana ir dabai draudzīga, un saules paneļiem kalpojot vismaz divdesmit piecus gadus no vietas, cilvēka ieguldījums dabas resursu atjaunošanā būs vērā ņemams, kā arī būs nenoliedzams gandarījums par pašu saražotās enerģijas izmantošanu ikdienā.

Vienas dienas laikā iespējams saražot pietiekoši daudz enerģijas, taču bieži vien tiek uzdots jautājums - ko tad īsti var izdarīt šo saražoto saules enerģiju?

Te ir piemērs, kā dienas laikā saražoto enerģiju varētu lietderīgi izmantot.  

Foto: Publicitātes foto

Atgriežoties pie skaitļiem, jau vairāk nekā tūkstotis mājsaimniecību Latvijā ikdienā izmanto saules paneļu saražoto enerģiju. Katrs trešais no 2019.gadā uzstādītajiem paneļiem ir Elektrum solārais panelis, ko klienti ir izvēlējušies vairāku iemeslu dēļ – paneļu ražotāja kvalitātes garantija, pilns serviss no mērījumu un aprēķinu veikšanas līdz dokumentu kārtošanai, uzstādīšanai un palīdzībai visos jautājumos arī pēc paneļu uzstādīšanas.

Ja jūsu mājsaimniecības elektrības patēriņš ir virs 300kWh mēnesī, un jūsu īpašumā ir vieta saules paneļu uzstādīšanai – uz jumta vai uz zemes, aicinām iepazīties ar mūsu piedāvājumu un uzzināt, kurš paneļu komplekts tieši jums būs visatbilstošākais !

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu