Kā neapmaldīties saules paneļu piedāvājumu klāstā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lai arī saules paneļu izmaksas pēdējo desmit gadu laikā ir samazinājušās par 70 līdz 80 procentiem, to iegāde daudziem cilvēkiem aizvien ir nopietni apsverama investīcija. Tirgū pieejamo piedāvājumu ir vērts detalizēti izpētīt – īpaši tad, ja izskan skaļi solījumi par ļoti ātru atmaksāšanās laiku vai ievērojamu ietaupījumu. Skaidrojam, kam pievērst uzmanību un ko ņemt vērā, saņemot vilinošu piedāvājumu saules paneļu iegādei?

Piedāvājumā iekļautās garantijas

Lai varētu pārliecināties, vai izteiktais piedāvājums tiešām būs ekonomiski izdevīgs, ērts lietošanā un bez liekiem, nepatīkamiem pārsteigumiem, ir jānovērtē piedāvājuma un konkrētā līguma nosacījumi. Viens būtisks kritērijs ir pārdevēja sniegtā garantija – vai tā būs nodrošināta gan saules paneļiem, gan invertoram jeb iekārtai, kas pārveido saules paneļu saražoto strāvu uz mājsaimniecībā izmantojamo? Tāpat, piemēram, Elektrum solārais piedāvājumā, garantija tiek sniegta arī iekārtu montāžas darbiem.

Lai garantija tik tiešām būtu pieejama arī, piemēram, divpadsmit gadus pēc saules paneļu uzstādīšanas, ļoti svarīgi ir izvēlēties ilgtspējīgu un uzticamu partneri. Pirmajā mirklī šķietami lētākie piedāvājumi ilgtermiņā var izmaksāt daudz vairāk. Ne viens vien klients piedzīvojis situāciju, kur invertors pēc dažiem gadiem pārstāj darboties, bet uzņēmums, ar ko klients noslēdzis līgumu, jau bankrotējis. Garantijas remonta vietā nākas iegādāties jaunu ierīci, jo bez tās iztikt nevar – saules paneļu ražoto elektrību mājoklī izmantot bez invertora nav iespējams. Tās, protams, ir liekas izmaksas.

Saules paneļu ražotājs

Pirms saules paneļu iegādes svarīgi ir noskaidrot – kāda ražotāja saules paneļus tirgotājs piedāvā. Ir būtiski, lai saules panelis ražots Eiropas apstākļiem. Tas ietekmē gan paneļu ražošanas ilgumu – cik gadus tas spēs ražot elektrību, gan ražošanas efektivitāti. Elektrum solārais piedāvājumā iekļauti Canadian Solar – viena no pasaules vadošā ražotāja saules paneļiem.

Saules paneļu ražotāju Top 20 aplūkojams šeit.

Invertora sertifikācija

Ja saules paneļu sistēmu ir vēlme pieslēgt kopējam elektropārvades tīklam, noteikti ir jāpārliecinās, ka piedāvājumā iekļautais invertors ir sertificēts un atbilstošs Eiropas Savienības standartiem. Tikpat svarīgi, lai par atbilstošu to atzinis arī AS „Sadales tīkls”, citādi nebūs iespējams saņemt atļauju paneļu pieslēgšanai tīklam. Ar visu par atbilstošiem atzīto invertoru sarakstu varat iepazīties AS „Sadales tīkls” mājas lapā.

Saules paneļu cena un tajā iekļautie papildpakalpojumi

Viens no būtiskākajiem aspektiem, protams, ir saules paneļu cena. Salīdzinot dažādu tirgotāju piedāvājumus, jāizvērtē, vai tiek piedāvātas arī nomaksas iespējas vai visa summa jāatmaksā uzreiz. Elektrum klienti 80 procentu gadījumu izvēlas saules paneļus iegādāties bezprocentu nomaksā. Ņemot paneļus bezprocentu nomaksā uz pieciem gadiem, ikmēneša maksājums sākas no 48,90 eiro mēnesī. Sadalot pa dienām – par saules paneļiem būtu jāmaksā aptuveni 1,63 eiro dienā jeb lētāk par vienu kafijas krūzīti degvielas uzpildes stacijā.

Svarīgi izpētīt arī to, kādus papildpakalpojumus tirgotājs ir gatavs sniegt. Vai piedāvājumā ir iekļauta paneļu apdrošināšana, piemēram, pret bojāmumiem, kas radušies vētras laikā? Vai tirgotājs piedāvā arī tīkla pārsprieguma un zibensaizsardzību? Vērtējot saules paneļu cenu atsevišķi, nevar zināt patiesās izmaksas šāda kompleksa risinājuma uzstādīšanai. Ir jālūdz sagatavot kopējo cenas piedāvājumu, lai to objektīvi salīdzinātu ar citiem tirgotājiem, un jāvērtē – vai vēlaties pakalpojumu bez liekām raizēm vai pēc iespējas lētāko.

Un tikpat būtiski ir pārliecināties, ka pakalpojumā ietilpst dokumentācijas sagatavošana un saskaņošana ar atbildīgajām institūcijām. To veicot patstāvīgi, šis process var prasīt vairākus mēnešus atkarībā no tā, vai panelis uzstādāms uz jumta vai uz zemes.

Klientam piedāvātais serviss

Visbeidzot svarīgi noskaidrot, vai tirgotājs sola visu iekārtu piegādi un uzstādīšanu atbilstoši Latvijas likumdošanai un noteiktajiem standartiem. Elektromontieriem, kas veic šādus darbus, jābūt īpaši sertificētiem, citādi paneļu ražotāju solītā garantija var būt vien tukšs solījums.

Saņemot piedāvājumu, jānoskaidro, vai tas sagatavots tieši jums – vai ņemti vērā tieši jūsu vēsturiskie elektrības patēriņa dati, vai piedāvātājs ir izvērtējis jūsu objekta piemērotību paneļu uzstādīšanai, vai atmaksāšanās laika un elektrības ražošanas apjoma aprēķinam ir ņemti vērā reāli dati par paneļu efektivitāti Latvijā? Protams, tirgotājs var solīt aptuvenu atmaksāšanās laiku, balstoties uz citu klientu pieredzi, tomēr šis ir komplekss risinājums – katrs aspekts jāvērtē individuāli, balstoties tieši uz jūsu mājokļa parametriem.

Sāciet saules paneļu izvērtēšanas procesu, piesakoties savam individuālajam piedāvājumam no Elektrum solārais.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu