Kur un kā izvietot saules paneļus?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Domājot par saules paneļu uzstādīšanu uz māju jumtiem, daudzi cilvēki aizdomājas par to, kā uz tie vizuāli varētu izskatīsies un reizēm aiz nezināšanas izvēlās lielākās vai, viņuprāt, vizuāli atbilstošākās jumta plaknes, kas ne vienmēr realitātē ir pats efektīvākais risinājums.

Jāpiebilst, ka paneļu izvietojums uz jumta ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē saražotās enerģijas apjomu. Pareizs izvietojums ļaus maksimāli izmantot paneļu piedāvātās iespējas un tādā veidā samazināt arī to atmaksāšanās laiku.

Kas ir jāņem vērā domājot par paneļu izvietošanu?

Virziens un slīpums. Ir aprēķināts, ka lielāka atdeve būs izvietojot paneļus jumta dienvidu pusē (efektivitāte 97-99%) ar slīpumu 36 grādi. Tieši pie šādiem nosacījumiem iespējams uzražot maksimālu enerģijas daudzumu. Savukārt, neņemot vērā debespuses un leņķi, ražošanas efektivitāte var krietni samazināties. Piemēram, uz jumta plaknes, kas vērsta uz dienvidaustrumiem, uzstādīto paneļu efektivitāte sasniegs aptuveni 80% efektivitāti, bet uz ziemeļrietumu puses – tikai 66%.

Objekti, kas rada ēnu paneļiem paredzētajā jumta pusē. Ēna no kokiem vai blakus stāvošajām ēkām var būtiski samazināt ražošanas efektivitāti, īpaši ja tā parādās aktīvākajās ražošanas stundās. Saules panelis, kas atrodas ēnā, elektrību tikpat kā neražos un, līdz ar to, kopējais paneļu atmaksāšanās laiks pagarināsies. Bieži vien šādas kļūdas uzstādīšanas laikā pieļauj nepieredzējuši uzņēmumi vai saimnieki, kuri, vēloties samazināt uzstādīšanas izmaksas, ķeras pie darba paši.

Modelēšanas iespējas

Šobrīd ir pieejamas tehnoloģijas, ar kuru palīdzību var ne tikai noteikt labāko vietu saules paneļu izvietošanai, ņemot vērā ēnu radošus objektus dažādās dienas stundās, un apskatīt kā saules paneļi izskatīsies uz konkrētā jumta, bet arī aprēķināt prognozējamo ražošanas apjomu tuvākajam gadam, balstoties uz vēsturiskiem datiem par saules stundām Latvijā.

Šādi izskatās paneļu modelēšana uz jumta, ko ar speciālas programmatūras palīdzību veic Elektrum tehniskie speciālisti, papildus veicot mērījumus, uzņemot fotoattēlus un izmantojot citus informācijas avotus par konkrēto īpašumu, kurā plānots uzstādīt saules paneļus.

Ja īpašumā blakus ēkām atrodas neizmantota zeme, uz tās arī ir iespējams uzstādīt saules paneļus. Ņemot vērā visus iepriekš minētos faktorus un uzstādot paneļus pareizā virzienā, slīpumā un tālāk no objektiem, kas rada ēnu, tie kalpos tikpat efektīvi, kā jumta paneļi.

Drošība un apdrošināšana

Daudzi saules paneļu īpašnieki piedomā pie papildu drošības pasākumiem, lai pasargātu savus paneļus pret zibens spēriena vai pārsprieguma. Pēc Elektrum datiem, 80 procenti izvēlās papildus uzstādīt arī zibens aizsardzību un 60 procenti - pārsprieguma aizsardzību. Drošības sajūtu palīdz vairot arī paneļu apdrošināšana, kas pirmo gadu pēc paneļu iegādes Elektrum klientiem ir pieejama bez maksas. Apdrošināšanas summa atkarībā no paneļu komplekta ir līdz pat 17 tūkstošiem eiro. 

Lai savu saražoto elektroenerģiju patērētu pilnībā, ir iespējams uzstādīt arī akumulatorus un uzkrāt iegūto elektroenerģiju. Tā ir alternatīva enerģijas nodošanai kopējā tīklā.

Lemjot par labu paneļu uzstādīšanai savā īpašumā, ir vērts konsultēties ar profesionāļiem, jo tikai noskaidrojot un izvērtējot visas iespējas, ir iespējams pieņemt pareizu lēmumu un maksimāli efektīvi izmantot savus saules paneļus. Pieteikties konsultācijai pie Elektrum profesionāļiem var šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu