Saeima piekrīt ieviest finanšu nodrošinājumu atkritumu tirgotājiem un apsaimniekošanas starpniekiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Una Kupruka / LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz ieviest finanšu nodrošinājumu atkritumu tirgotājiem un atkritumu apsaimniekošanas starpniekiem. 

Atkritumu apsaimniekošanas likumā ir ietvertas prasības atkritumu apsaimniekošanas organizēšanai. Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā 2013.-2020.gadam ir noteikti pasākumi atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanai, kā arī ietverta atkritumu rašanās novēršanas valsts programma.

Piemērojot Atkritumu apsaimniekošanas likuma normas praksē, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir konstatējusi, ka ir nepieciešams veikt grozījumus minētajā likumā.

Likumprojekts nepieciešams, lai Latvijas normatīvajos aktos pārņemtu trīs direktīvu prasības atkritumu apsaimniekošanas jomā.

Likumprojektā tiek precizētas prasības finanšu nodrošinājuma piemērošanai atkritumu apsaimniekotājiem, kā arī tiek paredzēts ieviest finanšu nodrošinājumu atkritumu tirgotājiem un atkritumu apsaimniekošanas starpniekiem.

Tāpat likumprojektā tiek paredzēts, ka atkritumu apsaimniekošanas reģionā ietilpstošās pašvaldības izstrādā reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu. Tiek paredzēts, ka atkritumu pārvadājumu uzskaites sistēmā tiks iekļauta arī uz atkritumu apglabāšanas vietām nogādāto un izvesto atkritumu uzskaite.

Pēc Juridiskā biroja ierosinājuma paredzēts, ka Ministru kabinets noteiks atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā ietveramos pasākumus atkritumu rašanās novēršanai un pasākumus, kas veicina atkritumu apsaimniekošanas darbību piemērošanu prioritārā secībā.

Grozījumi nosaka, ka, ja ir pamatotas aizdomas par normatīvo aktu atkritumu apsaimniekošanas jomā prasību pārkāpšanu, atkritumu apsaimniekošanas atļaujas vai piesārņojošo darbību veikšanas atļaujas nosacījumu pārkāpšanu, kā arī gadījumos, kad komersanta atbildīgās amatpersonas ir bijušas iesaistītas vides aizsardzības normatīvo aktu prasību pārkāpšanā, Valsts vides dienestam ir tiesības veikt atkritumu plūsmas kontroli, izmantojot tehniskos līdzekļus.

Sadzīves atkritumu sākotnējais radītājs vai valdītājs saskaņā ar likumu piedalīsies pašvaldības organizētajā sadzīves atkritumu apsaimniekošanā, tai skaitā atkritumu dalītajā savākšanā, ievērojot normatīvos aktus par atkritumu apsaimniekošanu (arī pašvaldības izdotos saistošos noteikumus) un noslēdzot līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un pārvadāšanu ar atkritumu apsaimniekotāju, kurš ir noslēdzis attiecīgu līgumu ar pašvaldību.

Tāpat noteikts, ka sadzīves atkritumu sākotnējam radītājam, valdītājam vai bijušajam valdītājam jāsedz visas izmaksas, kas saistītas ar viņa radīto sadzīves atkritumu, tai skaitā sadzīvē radušos bīstamo atkritumu, apsaimniekošanu, tai skaitā par nepieciešamo infrastruktūru un tās darbību.

Likums stāsies spēkā 1.augustā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu