Madonieša Viļa ieguldījums pensiju fondā – saules paneļi savā saimniecībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Zemnieku saimniecība “Zemgaļi” jau teju gadu izmanto saules sniegto zaļo enerģiju, un tās īpašnieks Vilis Liepiņš ir pārliecināts – tas ir labs ieguldījums viņa pensiju fondā.

Saimniecībā uz zemes ir uzstādīts “Elektrum solārais 500+” komplekts  – četrpadsmit paneļi ar ražošanas jaudu aptuveni 3,6 kilovati. Tā kā Vilis pats ir enerģētikas inženieris, viņš par saules paneļiem domājis jau tad, kad Latvijā tie vēl nav bijuši pieejami. Interese radusies, redzot šīs zaļās enerģijas ražošanas veida izplatību Vācijā.

Vēlāk, braukājot pa dažādām izstādēm Ķīpsalā un Rāmavā, interese pieaugusi, līdz pērnā gada martā Vilis sazinājies ar Elektrum par individuāla piedāvājuma sagatavošanu. Kopš rudens saules paneļi jau nodrošina ne vien dzīvojamās mājas nepieciešamo elektrību, bet daļēji nosedz arī darbnīcas, servisa un gatera vajadzības.

Foto: Publicitātes foto

Ja ziemā, kad saules paneļi ražo mazāk, izdevies visu iegūto elektrību patērēt, tagad vasarā daļa tiek nodota kopējā elektropārvades tīklā. Tādēļ saimniecības īpašnieks ir gandarīts par Ekonomikas ministrijas šajā gadā pieņemtajām likuma izmaiņām, proti, kopš marta par tīklā nodoto un vēlāk atpakaļ paņemto saules paneļu enerģiju OIK jeb obligātā iepirkuma komponente vairs nav jāmaksā.

Uz jautājumu, vai nācies mainīt arī ikdienas paradumus, Vilis atzīst – veļu tagad mazgājot sestdienās pa dienu, ne vakaros. Bet citādi darbi saimniecībā norit kā ierasts. Vasarā papildu gandarījumu dod apziņa, ka daļa no enerģijas, kas patērēta rīta kafijas krūzītes vārīšanai, ir zaļā enerģija.

Tā kā saimniecība uzstādīta ceļa malā, diezgan vējainā vietā, nākotnes iecere ir uzstādīt arī vēja ģeneratoru. Tad zaļā enerģija tiktu ražota arī diennakts tumšajā laikā. Tomēr pavisam patstāvīgu elektroenerģijas saimniecību Vilis neveidotu gan, jo jaudīgo iekārtu darbināšanai ar iegūto zaļo enerģiju varētu būt par maz.

Tā gan vēl esot vien ideja, reālu risinājumu Vilis vēl nav meklējis. Pašlaik ir pietiekami arī ar saules ražoto enerģiju – pat ziemā esot jūtams elektrības rēķina samazinājums. Vasarā tas savukārt ir samazinājies par vairāk nekā pusi, līdz ar to saimnieks rēķina, ka sešu gadu laikā saules paneļus viņš jau būs izmaksājis. Atlikušos deviņpadsmit gadus, kad ir lielākā saules paneļu ražošanas efektivitāte, Vilis sāks izmantot, kā pats smejas, paša investēto pensiju fondu.

Tas esot ne viens labs ieguldījums vecumdienām, bet arī priekšzīme nākamajām paaudzēm. Jau šobrīd Vilis dalās pieredzē ar kaimiņiem, kas interesējas par uzstādīto sistēmu. Viļa kaimiņš, kas netālu sācis remontēt savu māju, aprunājies ar “Zemgaļu” saimnieku un arī savai mājai uzlicis saules paneļus.

Foto: Publicitātes foto

Vilis vēl piebilst: “Lai tik darbojas. Jo saule taču spīd visu laiku. Būs mums visiem tīrāka enerģija, tīrāks gaiss un mazākas izmaksas.”

Piesakies individuāla piedāvājuma saņemšanai un, iespējams, jau septembrī arī tu ražosi pats savu zaļo enerģiju.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu