Buļļuciems, Lielupe un Bulduri: trīs pastaigu maršruti atklāj Jūrmalas pērles

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vasara ir īstais brīdis, kad izzināt Jūrmalas apkaimju noslēpumus. Tā ir arī laba brīvdienu ideja – pastaigā apgūt vietas vēsturi un atklāt ko jaunu. Jūrmala ir izstrādājusi trīs aizraujošus maršrutus par Buļļuciemu, Lielupi un Bulduriem. Drīzumā tādi taps publicēti par visām Jūrmalas daļām. Kartes ar apskates vietu aprakstiem un fotoattēliem iespējams lejuplādēt PDF formātā, izprintēt mājās vai aplūkot savā viedierīcē. Tās var ērti atvērt arī Google Maps aplikācijā. Katrā maršrutā ir norādīts pastaigas garums kilometros un ilgums stundās, kā arī ceļa seguma veidi. Buļļuciems un Lielupe izstaigājami divās līdz trīs stundās, bet Bulduri – stundas līdz divu stundu laikā. Dodieties ceļā!

Buļļuciems – Jūrmalas “Austrālija”, zvejnieki un dižpriede “Karalis”

Buļļuciems atrodas Jūrmalas pilsētas austrumos, pie Lielupes ietekas Rīgas līcī. Savulaik iedzīvotāji šo no centra attālo teritoriju sauca par “Austrāliju”. Buļļuciems vienmēr bijis cieši saistīts ar zvejniecību. Arī slavenās 1939. gada mākslas filmas “Zvejnieka dēls” atsevišķas ainas tika filmētas tieši Buļļuciemā, kur masu skatos piedalījās vietējie zvejnieki. Buļļuciema ielu nosaukumi norāda uz ciešo saikni ar apkaimes vēsturi. Var izveidot veselu fotogrāfiju kolekciju ar Lašu, Tīklu, Enkuru, Vikingu, Kuģu, Mastu ielu nosaukumu plāksnītēm. Buļļuciemā atrodas Ragakāpas dabas parks ar ainavisku dižkoku – priedi “Karalis” un Jūrmalas Brīvdabas muzejs. Maršrutā iekļauts arī fotogēniskais vides objekts “Laiva” un jahtklubs “Jūrmala”, no kura paveras skats uz krāšņo Balto kāpu Lielupes pretējā krastā.

Lielupe – izcilu zinātnieku, mākslinieku vasarnīcas un vienīgā bāka Jūrmalā

20. gadsimta 20.–30. gados uz Bulduru muižas zemes izveidojās tā sauktā Lielupes vasarnīcu kolonija, kad Lielupē jeb “tālajā Jūrmalā” vasarnīcas sāka būvēt latviešu inteliģence. Lielupes teritorijas apbūve vispilnīgāk atklāj Latvijas brīvvalsts laika arhitektūras iezīmes dzīvojamo ēku būvniecībā Jūrmalā. Daudzām ēkām šobrīd piešķirts valsts vai vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļa statuss. Maršrutā iekļauta vienīgā bāka Jūrmalā – 28 metrus augstā Lielupes bāka, kas būvēta 1956. gadā, kā arī 2019. gadā rekonstruētais Nacionālais tenisa centrs “Lielupe”. Lielupes kapos ar skaistiem ieejas vārtiem apbedīti daudzi izcili Latvijas zinātnes un kultūras darbinieki.

Bulduri – šarmantais Vecbulduru rajons un Ziemeļeiropā lielākais ūdens atrakciju parks

Senāk Buldurus sauca par Bilderliņiem. Vietvārds “Bilderliņi” cēlies no Lielupes pārcēlāja Jāņa Bildringa vārda, kuram Livonijas ordeņa mestrs Valters fon Pletenbergs nodeva lēnī šo apvidu. 19. gadsimta 30. gados Bilderliņi kļuva par rīdzinieku iecienītu peldvietu, kur no Rīgas varēja nokļūt, pārceļoties pār Lielupi ar plostu. Pēc dzelzceļa līnijas Rīga–Tukums atklāšanas Bulduri bija pirmā pieturvieta Jūrmalas teritorijā. 1922. gadā Bilderliņus pārdēvēja par Bulduriem. Senāko Bulduru muižas daļu starp dzelzceļu un Lielupi sauc par Vecbulduriem. Vecbulduru vasarnīcu rajons Lielupes krastā ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis. Rajonam raksturīgs neregulārs, vietām pat haotisks ielu tīkls, kas veidojās senā zvejnieku ciema ceļu un taku vietās. Maršrutā iekļauts arī Ziemeļeiropā lielākais “Līvu akvaparks”.

Maršrutu aprakstos iekļauta Jūrmalas pilsētas muzeja informācija un pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma materiāli par dažādiem objektiem pilsētā – dzelzceļa stacijas, dabas objekti, sabiedriskās ēkas, valsts un privātie īpašumi, kuriem ir arhitektūras vai kultūras pieminekļa statuss vai arī saistība ar kādu vēsturisku personību.

Maršruti pieejami arī krievu valodā www.visitjurmala.lv interneta vietnē, kur var uzzināt vairāk par vasaras sezonas aktualitātēm un Jūrmalas uzņēmumu īpašajiem piedāvājumiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu