Uzņēmums "Gamma-A" šogad zivju konservus vairs neražos (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzraksts "Pērc vietējo!" pie Latvijā ražotajiem produktiem veikalā "Elvi" Mārupē
Uzraksts "Pērc vietējo!" pie Latvijā ražotajiem produktiem veikalā "Elvi" Mārupē Foto: Ieva Čīka/LETA

Uzņēmums "Gamma-A", kas zivrūpniecības nozarē bijis viens no flagmaņiem, pārtraucis zivju konservu ražošanu un šogad tos vairs neražo, atzina uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Lejietis.

Pēc viņa sacītā, lēmums par zivju konservu ražošanas pārtraukšanu pieņemts pērn, un šogad "Gamma-A" turpina nodarboties ar citiem darbības veidiem, kas nav pārtikas ražošana, tostarp loģistiku, konservu kārbu ražošanu. Lai gan "Gamma Holdings A.O.I." ietilpstošās "Gamma-A" zivju konservu ražotne slēgta, zivju konservus turpina ražot grupas uzņēmums "Līcis-99" (iepriekš "Līcis-93").

Viņš atzina, ka "Gamma-A" izlēma slēgt ražotni, jo trīs gadus Krievijas embargo ietekmē strādāja ar zaudējumiem, uzņēmumam bija sarežģīts produkcijas sortiments. Tāpat strādājošo trūkuma dēļ valstī, kompānijai nebija perspektīvu audzēt ražošanas apmērus laikā, kad pieprasījums pēc zivju konserviem tirgū kāpj.

Lejietis, kurš ir arī uzņēmuma "Līcis-99" valdes priekšsēdētājs, teica, ka tikmēr "Līcis-99" zivju apstrādes cehs Kolkā turpina strādāt, un ir ieceres to modernizēt un arī vairāk automatizēt. Taujāts, kādi ir uzņēmuma galvenie konservu realizācijas tirgi, viņš nosauca ASV, Japānu, Franciju un Uzbekistānu, kamēr uz Ukrainu turpinās vien pavisam nenozīmīgas piegādes. Mazliet eksports norit arī uz citām valstīm, eksporta tirgi ir diversificēti.

Lejietis pieļāva, ka "Līcim-99" šogad varētu uzlaboties ekonomiskie rādītāji - pieprasījums pēc zivju konserviem tirgū pārsniedz piedāvājumu. Tikmēr apgrozījuma būtisku izaugsmi kavē strādājošo trūkums ražošanas jaudu celšanai. Uzņēmums strādā vienā maiņā piecas reizes nedēļā, kamēr vēlamā ražošanas jauda būtu vismaz divreiz lielāka. 

Taujāts, kāda ir Covid-19 ietekme uz konservu ražošanu, Lejietis teica, ka ārkārtējās situācijas sākumā zivju konservu pārdošanas apmērs pat pieauga cilvēku veidoto pārtikas uzkrājumu ietekmē bažās pārtikas pieejamību turpmāk. Kopumā arī patlaban zivju konservu realizācijas situācija ir ļoti labvēlīga, jo pieprasījums ir tik liels, ka ražotāju jaudas un kapacitāte nespēj nodrošināt visa prasītā saražošanu. Krievijas embargo dēļ radušās krīzes nozarē ietekmē apmēram 70% zivju konservu ražotņu Latvijā ir likvidētas. Tāpēc tirgū atlikušajiem dalībniekiem par pieprasījumu nav jāsūdzas un pieprasījums nemazinās. Tāda situācija biznesā, kurā uzņēmums darbojas jau 20 gadus, ir nebijusi.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka nozares uzņēmumiem ražošanas jaudas kavē palielināt darbaspēka trūkums. Šī problēma arvien saasinājās jau iepriekš, taču pandēmijas ietekmē ir samazinājušās arī cilvēku no trešajām valstīm nodarbināšanas iespējas. Cilvēku plūsma ir nestabila - ierobežojumu ietekmē var atkal aizvērties robežas. 

Lejieša ieskatā, valstī īstenotā politika iestājas pret darbaspēka ievešanu, un politiķi nemeklē risinājumus šai problēmai, jo tas neuzlabotu partiju reitingus. Latvijai, pēc viņa domām, būtu jāņem piemērs no citām valstīm un jāatvieglo darbaspēka ievešanas nosacījumi. Esošais darbaspēks Latvijā ir pieejams ļoti limitētos apmēros.

Jau ziņots, ka "Gamma-A" 2018.gadā strādāja ar 15,632 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 36,3% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi vairākkārt samazinājās līdz 309 664 eiro. Uzņēmuma 2019.gada rezultāti vēl nav publiskoti. "Gamma-A" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 12,147 miljonu eiro. "Gamma-A" vienīgā īpašniece ir SIA "Gamma Holdings A.O.I.".

Tikmēr "Līcis-99" 2018.gadā strādāja ar 7,026 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 30,1% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi par 63,8% samazinājās salīdzinājumā ar gadu iepriekš - līdz 165 655 eiro. Arī šī uzņēmuma 2019.gada rezultāti vēl nav publiskoti.

"Līcis-99" ir dibināts 1993.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,146 miljoni eiro. Kompānija pieder "Gamma Holdings A.O.I." (87,63%) un vairākām privātpersonām. Uzņēmums galvenokārt ražo zivju konservus - šprotes eļļā. Uzņēmumam ir zivju pārstrādes cehs Kolkā. Pērn decembrī tam mainīts juridiskais nosaukums no "Līcis-93" uz "Līcis-99".

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu