Vasara finiša taisnē: 5 lietas, kuras jāpaspēj izdarīt dārzā septembrī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai gan septembris nebūt nav beidzamais dārza darbu mēnesis gadā, tas ir laiks, kad lēnām ir jānoslēdz darbīgā dārza sezona un to jāsagatavo ziemas mēnešiem. 

Nolasi pēdējo ražu

Septembris ir laiks, kad ir jānovāc vēlo ābolu un plūmju šķirņu ražu, kā arī ķirbjus un citus vēlos augļus un dārzeņus. Ražas novākšana iet roku rokā ar pagraba vai pieliekamā kambara attīrīšanu - veic nelielu rudens tīrīšanu un atvēli vietu jaunajai ražai. 

Pabaro kokus un krūmus

Ņem vērā, ka augu aktīvajā augšanas periodā, proti, pavasarī un vasarā, no augsnes tiek krietni patērētas vērtīgās uzturvielas. Tas nozīmē, ka sezonas beigās augsnes uzturvērtība ir pazemināta un tai nepieciešama papildus mēslošana, lai nākamajā gadā koki, krūmi un citi daudzgadīgie augi būtu ražīgi. 

Ņem vērā: lai neveicinātu lapotņu un dzinumu augšanu kokiem vai krūmiem, izvairies no mēslojumiem, kas bagātināti ar slāpekli. Tā vietā raugi pēc fosforu un kāliju saturošiem līdzekļiem. Rudenī piemēroti būs pelni, specializēti rudens mēslojumi, kālija hlorīds un superfosfāts. 

Veic kaitēkļu kontroli

Pirms no kokiem un krūmiem ir paspējušas nobirt lapas, ņem vērā, ka augsnē var slēpties dažādi kaitēkļi un slimības, kas var pārziemot un nākamajā gadā uzklupt jaunajiem augiem vai atkārtot vecā gada sāgu. Ja šogad ir gadījies pacīnīties ar kaitēkļu invāziju, septembrī ir ieteicams apstrādāt augsni ar insekticīdiem. 

Mulčē kokus un krūmus

Neatstāj mulčēšanu uz pavasari un paveic šo darbu jau tagad. Rūpīgi izravē laukumu ap kokiem, krūmiem vai citiem daudzgadīgajiem augiem un pēcāk uzklāj mulču. Vari izvēlēties zāģu skaidas, koku mizas, kūdru vai pat koku lapas. Mulča neļaus vairoties un augt nezālēm, kā arī daļēji veiks mēslojuma funkciju.

Nogriez liekos zarus

Septembris ir labākais laiks, lai pamanītu un likvidētu slimus vai sažuvušus koku vai krūmu zarus - nākamajos rudens mēnešos tos būs grūtāk ievērot. Tāpat septembrī ir ieteicams izravēt un sakārtot zemeņu augus, nogriežot stīgas un slimās lapas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu