Ceļš, ko Covid-19 vakcīna veiks no laboratorijas līdz ārstniecības iestādei (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Līdz nonākšanai vietējā mikrorajona poliklīnikā vakcīnas veic ļoti garu un nogurdinošu ceļu – šķērsojot pat aukstākās vietas uz Zemes. Vakcīnu piegādes uzņēmumi veic ļoti rūpīgu darbu, lai šis ceļojums notiktu bez aizķeršanās.

Kā vēsta “Deutsche Welle”, viena no Covid-19 vakcīnas pieturām ir telpa, kur garās paralēlās ejās atrodas divus metrus augstas saldētavu kolonnas. Šajās saldētavās temperatūra sasniedz -80 grādus, un tā ir vieta, kur droši uzglabāt vakcīnas.

Milzīgā iestāde ir aptuveni futbola laukuma lielumā. ASV loģistikas uzņēmumam UPS pieder divas lielas saldēšanas iestādes, un vienā no tām tiks uzglabātas koronavīrusa vakcīnas, pirms tās tiks piegādātas pasaulei.

Saldēšanas iestādes ir daļa no globālajiem pūliņiem, kuros pasaules valstis, starptautiskās organizācijas, farmakoloģijas kompānijas un loģistikas uzņēmumi iegulda miljardiem dolāru, lai sāktu Covid-19 vakcīnas masveida ražošanu, kā arī – lai uzlabotu piegāžu ķēžu kapacitāti. Tas ir svarīgi, lai tad, kad vakcīna beidzot būs gatava, to varētu operatīvi nogādāt līdz patērētājiem jebkurā pasaules vietā.

“Mēs pašlaik strādājam un gūstam pieredzi, kā arī pētām, kā palīdzēt farmācijas uzņēmumiem cīņā pret Covid-19 infekciju,” norāda Nīderlandes uzņēmuma “UPS Healthcare” vadītājs Anuks Hesens.

Saldēšanas iestādēs, kas ir uzbūvētas netālu no UPS gaisa satiksmes bāzes ASV un Vācijā, kopumā ir vairāk nekā 600 saldētavu, kurās vienlaicīgi var uzglabāt ap 48 000 vakcīnu. Dziļās saldēšanas iekārtas ir izstrādātas, lai uzglabātu daudz trauslākas vakcīnas, to vidū arī tās, kas veidotas uz RNS bāzes, kam ķermenī jāražo proteīni.

Hesens neatklāja, vai kompānijai ir izdevies panākt vienošanos par sadarbību ar kādu no potenciālajiem klientiem, tomēr saldēšanas iestādes varētu izmantot “lielākās farmaceitiskās kompānijas pasaulē”. ASV kompānijas “Moderna”, “Pfizer” un “BioNTech”, kā arī Vācijas biotehnoloģiskā kompānija “Curevac” izstrādā vakcīnas, kas ir balstītas uz RNS tehnoloģiju.

Vakcīnas ceļojums

Tiklīdz vakcīna būs gatava, tā pametīs laboratorija specializētās, labi izolētās kastēs, kas pildītas ar sauso ledu vai saldētu oglekļa dioksīdu. Pēc tam šīs kastes nonāks vienā no saldēšanas iestādēm, kur tiks uzmanīgi atvērtas un vakcīnas tiks ievietotas saldētavās.

“Saldēšanas iestādēs nevar strādāt bez specializēta aprīkojuma. Tur cilvēki ir aprīkoti ar speciāliem cimdiem, brillēm un aizsargtērpiem, kas ļauj viņiem strādāt ar tur esošajiem produktiem un negūt apsaldējumus. Tur esošā temperatūra nav tāda, kurā varētu darboties bez aizsargaprīkojuma,” teica Hesens.

Ņemot vērā ieteikumus, vakcīnām ir jābūt uzturētām izolētās kastēs, kas pildītas ar sauso ledu, un vismaz 96 stundas jābūt uzturētām ideālā temperatūrā. Pagaidām gan nav zināms, kādas tieši būs prasības attiecībā uz Covid vakcīnu, taču ir skaidrs, ka vakcīnu pārkrāmēšanu var veikt telpā, kur temperatūra nepārsniedz -20 grādus, bet vēlāk to var uzglabāt temperatūrā no diviem līdz astoņiem grādiem. Tādējādi vakcīnas netiek bojātas, un tās nezaudē savu efektivitāti.

Pēc tam, kad vakcīnas būs gatavas uzglabāšanai jau pozitīvā temperatūrā, tās tiks transportētas, izmantojot gaisa transportu, izmantojot iekārtas, kas neļaus temperatūrai pakāpties virs +8 grādiem. UPS norāda, ka vakcīnu piegādes laiks būs līdz vienai diennaktij, un to iespējams īstenot, pateicoties saldēšanas iestādēm ASV Kentuki štatā, kā arī Nīderlandē. Uzņēmums ir gatavs uzstādīt dziļās saldēšanas iekārtas arī Vācijā un Lielbritānijā.

Kamēr Covid-19 vakcīnas top nepieredzētā tempā, faktiski nav zināms, cik tās varētu būt stabilas. UPS regulāri konsultējas ar vakcīnu izstrādātājiem un ASV varasiestādēm, lai noskaidrotu, kā varētu organizēt vakcīnu loģistiku.

Daudzi eksperti saka, ka pirmās piegādes varētu notikt, izmantojot vakcīnām ļoti netipiskus apstākļus – pārvadājot tās -20 grādu temperatūrā.

Klīniskie izmēģinājumi – pilnā sparā

UPS gūst ārkārtīgi svarīgu pieredzi – viena no uzņēmuma vienībā ir iesaistīta Covid-19 vakcīnu izstrādē, kas ļauj uzņēmumam izstrādāt striktu piegādes shēmu. Šis uzņēmums ir gatavs piegādāt vakcīnu visā pasaulē lielos apjomos, kā arī cita veida medicīnisko ekipējumu slimnīcām.

Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka pašlaik izstrādes stadijā ir ap 170 vakcīnām, no kurām 30 jau ir sasniegušas klīniskās izpētes etapu. Ne visām vakcīnām būs nepieciešams tikt uzturētām -80 grādu temperatūrā. Mazāk nestabilās vakcīnas varēs uzglabāt augstākās temperatūrās.

UPS palielina uzglabāšanas kapacitāti arī tām vakcīnām, kuras varēs uzglabāt relatīvā siltumā, tas ir – līdz astoņiem grādiem. UPS neatklāja, cik lielu naudas summu investē cīņā pret Covid-19, taču Hesens norāda, ka saldēšanas iestādes ir tikai daļa no kompānijas plāna palielināt savu piedāvājumu klāstu nākotnē, nodrošinot drošu uzglabāšanu dažādiem preparātiem un citām lietām īpaši zemās temperatūrās.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu