AAE oficiāli izbeidz ekonomisko boikotu pret Izraēlu (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) prezidents Halifa bin Zajeds al Nahjans
Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) prezidents Halifa bin Zajeds al Nahjans Foto: Reuters/ScanPix

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) prezidents Halifa bin Zajeds al Nahjans sestdien izdevis dekrētu, kas oficiāli izbeidz ekonomisko boikotu pret Izraēlu, atceļot attiecīgu 1972.gadā pieņemtu likumu un soda sankcijas, kas bija paredzētas par boikota pārkāpšanu.

Šāds dekrēts ir vēl viens solis virzienā uz diplomātisko un ekonomisko attiecību attīstīšanu starp abām valstīm, kas šomēnes paziņoja par attiecību normalizāciju, norādījusi AAE ziņu aģentūra WAM.

Boikota atcelšana  nozīmē, ka AAE privātpersonas un kompānijas varēs slēgt darījumus ar Izraēlas fiziskajām un juridiskajām personām, kā arī personām, kurām ir Izraēlas pilsonība vai kuras strādā Izraēlas labā jebkur pasaulē. 

Tas arī nozīmē, ka turpmāk Apvienotajos Arābu Emirātos atļauts ievest un tirgot Izraēlas preces.

Kā ziņots, 13.augustā ASV prezidents Donalds Tramps negaidīti nāca klajā ar paziņojumu par Izraēlas un AAE attiecību normalizāciju. Starpvalstu vienošanās cita starpā paredz, ka Izraēla uz laiku atliks palestīniešu teritoriju tālāku aneksiju.

To atzinīgi novērtējušas Eiropas valstis un dažas prorietumnieciski noskaņotās arābu valstis, uzskatot, ka tas vairo cerības uz mieru, savukārt Palestīniešu pašpārvalde vienošanos uzskata par nodevību pret palestīniešiem un viņu cerībām uz Jeruzalemi kā savas nākotnes valsts galvaspilsētu. Noraidošu attieksmi pret šo vienošanos paudušas arī Turcija un Irāna.

AAE kļuvusi par pirmo Persijas līča valsti un trešo arābu valsti pēc Ēģiptes un Jordānijas, kas izveido diplomātiskas attiecības ar Izraēlu, un tas vairo izredzes, ka Izraēla varētu noslēgt līdzīgas vienošanās arī ar citām prorietumnieciski noskaņotām Persijas līča valstīm.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu