Dīvainā eksperimentā pētīts, kā būtu nonākt cita cilvēka ķermenī (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis lūkojas spoguļa lauskā.
Vīrietis lūkojas spoguļa lauskā. Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā parādīts, ka pēc nonākšanas kāda cita cilvēka ķermenī mainīsies arī pašapziņas sajūta un atmiņa, jo prāts centīsies pielāgoties tā jaunajai fiziskajai formai. Tas ir apbrīnojams ieskats saiknē starp fizisko un psiholoģisko pasauli. 

Pētnieki gan vēl nav atklājuši, kā apmainīšanos ar ķermeņiem paveikt fiziski, tomēr šajā eksperimentā tika izmantotas virtuālās realitātes ierīces, lai 33 draugi varētu nonākt cits cita ķermenī, vēstīts zinātnes izdevumā "Science Alert".

Eksperiments ilga tikai dažas minūtes, tomēr dalībnieki ātri vien sajuta, ka ir iegājuši sava drauga ķermenī. Piemēram, ja kādam no pāra tika piedraudēts ar nazi, otrs satrūkās. 

Turklāt, pamatojoties uz jautājumiem, kas tika uzdoti pirms eksperimenta un tā laikā, visi dalībnieki vairāk jutās kā viņu biedrs nekā viņi paši, iegūstot tā runīgumu, prieku, neatkarību vai pašpārliecinātību. 

“Mēs parādījām, ka sevis koncepcijai ir potenciāls ļoti ātri mainīties. Tas mums sniedz dažas interesantas praktiskas lietojuma iespējas. Cilvēkiem, kuri cieš no depresijas, bieži vien ir negatīvi un nelokāmi uzskati par sevi, kas postoši iedarbojas uz funkcionēšanu ikdienā. Ja tu nedaudz izmaini šīs ilūzijas, tad potenciāli tās varētu kļūt mazāk nelokāmas un mazāk negatīvas,” komentēja neirozinātnieks Pāvels Tačikovskis. 

Foto: Pawel Tacikowski et al, iScience 2020

Vairākus depersonalizācijas traucējumus, kad zūd saikne starp garīgo stāvokli un fizisko ķermeni, šis pētījums varētu palīdzēt saprast labāk, domā pētnieki. 

Eksperimentos arī atklājās ietekme uz atmiņu, proti, pētījuma dalībniekiem epizodiskās atmiņas testos veicās sliktāk, kad tie bija “apmainījušies ar ķermeņiem”. Šķita, ka atmiņa sāk izbalēt, tāpat kā pašapziņas sajūta. 

“Ir zināms, ka cilvēki labāk atceras lietas, kas ir saistītas ar viņiem. Tāpēc mēs domājam, ka iejaukšanās kāda sevis apziņā varētu pasliktināt arī tā atmiņu,” piebilda Tačikovskis. 

Pētnieki arī piezīmē, ka dalībnieki, kuri pilnīgāk sajuta šo ķermeņu apmaiņu, proti, burtiski labāk iejutās sava drauga ādā, uzrādīja labākus rezultātus atmiņas testos. Tas varētu būt tāpēc, ka viņiem ir mazāka plaisa starp sevis apzināšanos un fizisko ķermeni - pat tad, ja pašapziņa un fiziskais ķermenis ir apmainījies. 

Šis pētījums rada virkni dažādu interesantu jautājumu par to, cik ļoti mūsu pašapziņa ir balstīta uz sava ķermeņa uztveri. 

Ir jāveic vēl daudzi pētījumi, lai rūpīgāk izpētītu fizisko un psiholoģisko pasauli, tomēr tagad vismaz ir zināms, kā varētu justies cilvēks, kurš nonācis cita cilvēka ādā. 

“Kā bērnam man patika iztēloties, kā būtu kādu dienu pamosties cita cilvēka ķermenī. Droši vien daudziem bērniem ir tamlīdzīgas fantāzijas. Man liekas, es no tām nekad neizaugu – tās vienkārši kļuva par manu darbu,” stāstīja Tačikovskis. 

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “iScience”

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu