5 kritēriji, pēc kuriem vadīties, izvēloties datoru skolēnam

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jaunais mācību gads jau iesācies, un skolēni steidz uz skolu satikt draugus un apgūt jaunas zinības. Ja iepriekšējais semestris tika noslēgts attālinātās mācībās, tad šajā semestrī skolēni atkal atgriežas skolas solos. Tomēr tas nenozīmē, ka datoram un virtuālajai videi būs mazāka nozīme mācībās. Jau agrāk tika prognozēts, ka cilvēki nākotnē daudz vairāk strādās un mācīsies attālināti, un šī gada notikumi noteikti ir paātrinājuši šo procesu.

Grūti spriest, kurš satraucas vairāk par attālinātajām mācībām – skolēns vai viņa vecāki. Tomēr mēs zinām, kas būs noderīgi abiem! Lai mācības ritētu raiti, vērts apdomāt un izvēlēties tādus tehnoloģiskos risinājumus, kuri būs piemēroti tieši jūsu skolēna vecumam un vajadzībām.

Šajā rakstā IT uzņēmums “Capital” stāsta, kādi ir kritēriji, pēc kuriem vadīties, izvēloties datoru skolēnam. 

Mobilitāte

Lai neatpaliktu no mūsdienu straujā tempa, svarīga ir mobilitāte. Portatīvais dators būs lielisks risinājums, lai skolēns varētu darboties ne tikai mājās, bet gan arī paņemt datoru uz skolu. Tas būs noderīgi gadījumos, kad vajadzēs prezentēt darbu vai kā citādi interaktīvi darboties mācību stundā.

Veicamie darbi

Labs stacionārais dators arī ir vērā ņemams variants, tomēr tas ir vairāk paredzēts tādiem darbiem kā video montāža, attēlu rediģēšana vai citiem profesionāliem uzdevumiem, kurus mācību procesa ietvaros nav nepieciešams veikt tik nopietnā līmenī – ja vien jūsu skolēns neapgūst konkrēto profesionālo izglītību vai mācās vecākajās klasēs. Tomēr vairumā gadījumu arī portatīvais dators ātri un efektīvi tiks galā ar visiem skolas darbiem. 

Izmēri

Jāatceras, ka datora pārnēsājamība ir svarīga, taču, jo mazāks dators, jo lielāks kompromiss uz apstrādes jaudas un akumulatora darbības rēķina. Mūsdienās vidējam baterijas darbības ilgumam vajadzētu būt vismaz 7–8 stundas.

Sāciet ar ekrāna izmēru un datora svaru.

Līdz 16 gadu vecumam labāk izvēlēties datoru, kura svars nepārsniedz 1,7 kg – pārsvarā tie ir datori ar ekrāna izmēriem ap 14 collām. Jauniešiem virs 16 gadiem jau var iegādāties lielākus datorus – orientējoši ap 15 collām, bet tas jau svērs ap 2 kg. 

Klēpjdators ar 15 collu lielu displeju būs gana jaudīgs un ar pietiekoši lielu ekrāna platību. Turklāt vēl viena priekšrocība datoriem ar 15 collu lielu ekrānu – šādiem klēpjdatoriem ir izvērstāka tastatūra, tātad ar to būs ērtāk rakstīt. Taču, ja skolēnam ir plānots ņemt līdzi portatīvo datoru teju katru dienu, iespējams, labāka un vieglāka izvēle būs 13 vai 14 collu dators.  

Dators ar mazāku ekrānu izmēru vai pat planšetdators nebūs racionāls variants, ja vien jums mājās nav stacionārais dators. Tad gan skolas darbus var ļoti ērti dalīt uz diviem ekrāniem un darba virsmām – apjomīgākam un nopietnākam darbam kalpos stacionārais dators, mobilitātei – izmēros mazs portatīvais dators vai planšetdators.

Runājot par ekrāniem, lai pārliecinātos, ka monitors ir redzei draudzīgs, izvēlēties displeju ar LCD vai LCD + IPS tehnoloģiju. Vispiemērotākais būs matēts ekrāns, jo nodrošinās labāku redzamību arī spožā apgaismojumā.

Operētājsistēma

Nākamie būtiskie jautājumi, ko apsvērt – kādas ir jūsu skolēna attiecības ar tehnoloģijām? Vai viņam patīk ar tām strādāt? Vai skolēnam ir interese par tehnoloģijām? Varbūt viņš seko līdzi jaunumiem tehnoloģiju pasaulē? 

No tā ir atkarīgs, cik pielāgojamu datoru izvēlēties. Ja redzat, ka skolēnam tagad vai vēlāk būs interese un vēlme pielāgot datoru savām vajadzībām, pašam liekot un mainot dažādas komplektējošās detaļas vai eksperimentējot ar programmēšanu, tad dators ar Windows operētājsistēmas bāzi būs labākā izvēle. Papildus tam, datori ar Windows operētājsistēmu, piemēram, Dell, Lenovo, HP, Asus un citi, lietošanā ir samērā vienkārši un atbalsta teju visas populārākās programmas.

Ja tomēr vēlaties dot priekšroku specializētai, standartizētai un nelokāmai sistēmai, tad Apple datori gūst virsroku. Būtībā Apple dators ir uzreiz gatavs darbam. MacOS operētājsistēma kopā ar unikālajam lietotnēm un programmām ir pārdomāta līdz pēdējam sīkumam – tā nodrošina patiešām visu laiku ērtāko darba pieredzi. Iespējams, jūs jau esat iecienījuši Apple produkciju un varat padalīties visās tās priekšrocībās ar savu atvasi.

Tomēr jāatzīst, ja šis ir skolēna pirmais dators, turklāt ģimenē nav bijusi saskarsme ar Apple produkciju, tad Mac dators varētu izrādīties ne pārāk praktisks tā izolētās ekosistēmas dēļ.

Foto: Publicitātes foto

Tehniskā specifikācija

Datoru noteikti jāvērtē arī pēc tā tehniskās specifikācijas. Tas nav nemaz tik sarežģīti, cik sākumā varētu šķist. Turpinājumā uzskatīsim dažas no lietām, kurām vajadzētu pievērst sevišķu uzmanību.

Operatīvā atmiņa (RAM)

Viena no lietām, par ko rūpējas operatīvā atmiņa, ir iespēja bez problēmām atvērt vairākas mājaslapas vienlaicīgi, kas skolēnam noteikti ir ļoti svarīgi.

Šobrīd jaunākās paaudzes operatīvā atmiņa tiek dēvēta par DDR4, taču arī DDR3 vēl joprojām ir gana spējīgs. Noteikti nevajadzētu izvēlēties operatīvās atmiņas apjomu, kurš ir mazāks par 8GB. 

Palīgatmiņa

Palīgatmiņa ietilpst tādas atmiņas ierīces kā cietie diski jeb HDD un/vai SSD diski.

Šī atmiņas daļa atbild par to, ko mēs tradicionāli saprotam ar atmiņu – cik bildēm, filmām vai dziesmām pietiks vietas. Tajā tiek glabāta arī pati operētājsistēma un pārejā datorā uzstādītā programmatūra.

Visvairāk sistēmas disku izmanto tieši operētājsistēma un pārējā datorā instalētā programmatūra, tādēļ datora ātrdarbības un veiktspējas uzlabošanai, visas instalācijas ieteicams veikt tieši uz SSD diska, kamēr mūziku, filmas, bildes un citus datus praktiskāk būtu glabāt uz HDD diska.

Ja izvēlaties datoru ar abu disku kombināciju, tad standarta konfigurācija, ar kuru pilnībā pietiks visām skolēna vajadzībām, varētu būt SSD 120GB un HDD 1TB. Ja tomēr pēc kāda laika saprotat, ka esat “nošāvis greizi” ar apjomiem, un jums nepietiek atmiņas, vienmēr pastāv iespēja SSD un/vai HDD iegādāties un nomainīt atsevišķi – gan stacionārajam, gan portatīvajam datoram.

Ja jāizvēlas starp abiem, SSD diskiem neapstrīdami ir daudz lielāks darbības ātrums, nekā HDD. Iztikt bez HDD var bez problēmām kaut vai tā iemesla dēļ, ka mūsdienās visus dokumentus, mūziku un citus failus varam glabāt “mākoņatmiņā”, izmantojot, piemēram, Google vai Microsoft pakalpojumus. Galu galā, katrā veikalā ir pieejami arī ārējie diski ar USB savienojumiem vai zibatmiņas pāris eiro vērtībā.

Procesors jeb CPU

Procesors atbild par to, cik ātri un jaudīgi darbosies dators jeb kāda ir datora veiktspēja.

Lielākoties visiem datoriem izvēle aprobežojas ar procesoriem, ko piedāvā Intel un AMD firmas. Populārākie no šiem procesoriem būs ar nosaukumiem Intel Core vai AMD Ryzen. Skolēnam, kurš nav īpaši prasīgs attiecībā uz grafiku, optimāls risinājums būtu Intel procesors – piemēram, Intel Core i3 vai i5 ar “Intel HD” grafiku. Ja grafika skolēnam ir svarīgs faktors, tad šajā ziņā priekšroku varētu dot AMD Ryzen procesoriem, piemēram, AMD Ryzen 3 un Ryzen 5 procesoriem ar “vega” grafiku. 

Ņemiet vērā arī to, ka spēcīgu CPU nav vērts savienot ar vāju datu krātuvi, RAM un grafisko karti (stacionārajiem datoriem), jo vājā konfigurācijā procesors vienkārši nespēs “izpausties”.  Starp citu, visus stacionāros datorus pēc laika var “atsvaidzināt” ar jaunākas paaudzes procesoru – tas ir pieejams iegādei atsevišķi.  

Videokarte jeb GPU

Šī specifikācija attiecas vairāk uz stacionārajiem datoriem, tomēr arī klēpjdatoriem videokarte var būt iebūvēta (integrēta procesorā) vai diskrēta (papildu videokarte).

Ja skolēnam būs nepieciešamība veikt apjomīgus un datora resursus patērējošus uzdevumus, kas varētu būt vairāk aktuāli vecāko klašu skolēniem, tad ir vērts apsvērt iegādāties portatīvo datoru ar papildu videokarti. Lētākiem klēpjdatoriem datoriem tā varētu būt, piemēram, GeForce MX vai Radeon Vega 3, bet jaudīgākiem vidējā līmeņa portatīvajiem datoriem – Radeon RX vai GeForce GTX sērijas videokartes. Stacionārajos datoros iecienītāka ir konfigurācija ar pēdējiem diviem variantiem. 

Secinājumi

Šobrīd mūsdienīga mācību vide ir tieši saistīta ar tehnoloģiju attīstību, tomēr neefektīvs tehnoloģiju risinājums drīzāk būs traucēklis, nevis palīgs. Labu portatīvo datoru vai vidēja līmeņa stacionāro datoru, kas atbilst rakstā minētajiem kritērijiem, Latvijas tirgū var iegādāties, sākot no apmēram 400–500 eiro.

Tomēr mūsdienās, lemjot par ierīci, kura paredzēta skolēnam kā palīgs mācībās, vecāki visbiežāk dod priekšroku tieši klēpjdatoram, jo stacionārais dators ir opcija, kas vairāk paredzēta vai nu nopietniem, profesionāliem darbiem vai arī papildu izklaidēm, piemēram, spēlēm.

Izvēloties datoru skolēnam, jāpatur prātā, ka tas būs pirkums kā minimums divu trīs gadu lietojumam. Pa šo laiku izaugs ne tikai pats skolēns, bet arī viņa prasības un izpildāmās darbības – tāpēc svarīgi par tām padomāt jau iepriekš.

Ja esat datora meklējumos savam skolēnam, ielūkojieties Capital.lv internetveikalā vai apmeklējiet veikalu klātienē! Tur atradīsiet plašu piedāvājuma klāstu gan stacionārajiem, gan portatīvajiem datoriem , kā arī varēsiet uzdot jautājumus zinošiem speciālistiem.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu