Studente rada kreklu, kas ļautu vājdzirdīgajiem “dzirdēt” ar ķermeni

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Rīgas Tehniskās universitātes studente Agne Ellere radījusi kreklu, kas spēj nodot skaņu tieši cilvēka ķermenim, neizmantojot ierasto dzirdes orgānu jeb ausu palīdzību, vēsta radījums “900 sekundes”.

Agne Ellere ar kolēģa palīdzību velk mugurā savu lolojumu jeb kreklu, kas vibrē atbilstoši atskaņotajai mūzikai. Agne jau pašā krekla demonstrēšanas sākumā norāda, ka izgudrojums ir izstrādes stadijā. “Tas ir jauns instruments, kuru vajag saprast, kā ar to operēt,” stāsta Ellere.

Idejas rašanās brīdī, vēl pirms krekla izstrādes, Agne, braucot vilcienā Sigulda-Rīga, austiņās klausījās mūziku. Agne joprojām jūt spēcīgas emocijas, atceroties brīdi, kad austiņās dzirdētais rezonēja ar vilciena riteņu sitienu ritmu.

“Tas bija kaut kas tāds, ko es iepriekš nebiju pieredzējusi, un bija tik ārkārtīgi lieliska sajūta. Es zināju, ka gribu to nodot cilvēkiem,” sacīja RTU studente Agne Ellere.

Agnes mentore, RTU lektore Elīna Miķelsone norāda, ka viņu uzdevums ir jaunu veiksmīgu ideju pamanīšana un attīstīšana. Šajā gadījumā lektore akcentē, ka jaunā ideja ir vērsta uz vājdzirdīgu cilvēku ikdienas uzlabošanu.

“Tas nav vienkārši biznesa projekts, bet viņi domā par sociālo vērtību, par vājdzirdīgajiem cilvēkiem. Tas viņiem palīdzēs sadzirdēt, sajust mūziku. Šāda papildu vērtības radīšana, manuprāt, ir jāatbalsta,” skaidroja RTU lektore.

Akseleratora jeb jaunu ideju atbalsta programmas “Buildit” vadītājs Matīss Neimanis norāda, ka viņi atbalsta tiešā nozīmē taustāmas idejas.

“No tehnoloģiskā viedokļa nav tā īsti nekas cits atrodams. Tu saproti, ka tas tiešām ir kaut kas diezgan revolucionārs. Tad ir jautājums, vai tas ir revolucionārs, labs un tiešām kaut kas sanāks. Revolucionārs tas ir, par to nav diskusiju,” stāsta “Buildit” akseleratora vadītājs.

Agne Ellere skaidro, ka viņi jau ir sadarbojušies ar vājdzirdīgiem cilvēkiem, kuri šo kreklu uztvēra diezgan atzinīgi. Taču pilnīgi nedzirdīgi cilvēki šādu kreklu ar vibrācijām nespēja novērtēt.

Pašlaik notiek darbs pie vibrāciju horeogrāfijas izstrādes. Tas nozīmē, ka minētais krekls vibrē ne viss vienlaikus, bet gan noteiktos posmos, atbilstošā brīdī, kad ieskanas attiecīgā skaņdarba tonalitātes notis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu