Rīgas brīvosta saistībā ar Covid-19 četriem uzņēmumiem piešķīrusi 30-90% atlaides nomas maksai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas brīvosta. Ilustratīvs foto
Rīgas brīvosta. Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas brīvostas pārvalde saistībā ar Covid-19 izplatību četrām komercsabiedrībām piešķīrusi nomas maksai atlaides no 30% līdz 90%, aģentūrai LETA pastāstīja brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola.

Viņa norādīja, ka atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem par publiskas personas un publiskas personas kontrolētas kapitālsabiedrības mantas nomas maksas atbrīvojuma vai samazinājuma piemērošanu saistībā ar Covid-19 izplatību nomas maksas atlaide tika piešķirta tiem nomniekiem, kas atbilda MK noteikumos noteikto kritēriju prasībām un iesniedza attiecīgu iesniegumu.

Līdz 21.septembrim nomas maksas atlaides piešķirtas četrām komercsabiedrībām, un katrai komercsabiedrībai nomas maksa samazināta par to periodu, kurā ieņēmumi no saimnieciskās darbības samazinājušies vismaz par 30%. Pārvalde ir piešķīrusi nomas maksas atlaides robežās no 30% līdz 90% atbilstoši konkrētā nomnieka attiecīgā mēneša saimnieciskās darbības samazinājumam.

Šajā gadījumā atbalsts ir kvalificējams kā komercdarbības atbalsts un līdz ar to tas uzskatāms par "de minimis" atbalstu un piešķirts atbilstoši 14.jūlija MK noteikumiem.

Vienlaikus Rīgas brīvostas pārvaldes publiskotā informācija liecina, ka brīvostas pārvaldes valdes 27.augusta ārkārtas sēdē skatīti četru komercsabiedrību - AS "B.L.B Baltijas termināls", SIA "Rīgas pasažieru termināls", SIA "Latvijas propāna gāze" un SIA "Nexus idejas" - lūgumi samazināt nomas maksu saistībā ar Covid-19 izplatību.

"Rīgas pasažieru termināla" kapitālā 50% pieder uzņēmēja Andra Šķēles ģimenei piederošajai SIA "Port Transport Services", 45% - Apvienotajā Karalistē reģistrētam uzņēmumam "Nordheim Investments Limited", bet 5% - SIA "Prime Solutions". Kompānija "Rīgas pasažieru termināls" reģistrēta 2002.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2840 eiro. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 3,898 miljoni eiro, bet peļņa - 1,615 miljoni eiro.

Kompānija "B.L.B. Baltijas termināls" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 7,053 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 7,945 miljoni eiro un peļņa sasniedza 438 800 eiro. Uzņēmuma patiesā labuma guvēji ir Igaunijas pilsonis Aleksejs Tšulets un Maltas pilsonis Sergejs Arnoldovičs Pasters. 

"Latvijas propāna gāze" reģistrēta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 7,143 miljoni eiro. Uzņēmuma finanšu dati par 2019.gadu vēl nav publiskoti, bet 2018.gadā kompānija strādāja ar 65,095 miljonu eiro apgrozījumu un 2,749 miljonu eiro peļņu. "Latvijas propāna gāzes" lielākais īpašnieks ar 90% daļu ir Kiprā reģistrētais "Areti International Group Limited", kamēr 5% pieder Aleksandram Siņegubovam, 3% - Krievijas pilsonim Sergejam Vorobijevam un 2% - Krievijas pilsonim Dmitrijam Kovaļenko.

Savukārt "Nexus idejas" reģistrēta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2844 eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2019.gadā bija 691 181 eiro un peļņa - 34 396 eiro. "Nexus idejas" 90,01% daļu pieder Jānim Turkam, bet 9,99% - Rihardam Vīgantam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu