Rīgas domes pirmā ārkārtas sēde ieilgst līdz vēlam vakaram: opozīcija iztaujā vicemērus (1)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Partiju apvienības "Jaunā vienotība" saraksta līderis Vilnis Ķirsis, "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis un "Jaunā konservatīvā partija" saraksta līdere Linda Ozola atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Rīgas izpilddirektora pienākuma izpildītāju, kurā pārrunāja Rīgas domes nākamā gada budžeta jautājumus.
Partiju apvienības "Jaunā vienotība" saraksta līderis Vilnis Ķirsis, "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" apvienotā saraksta līderis Mārtiņš Staķis un "Jaunā konservatīvā partija" saraksta līdere Linda Ozola atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Rīgas izpilddirektora pienākuma izpildītāju, kurā pārrunāja Rīgas domes nākamā gada budžeta jautājumus. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunā sasaukuma Rīgas domē darbs sācies spraigi - šodien sasaukta pirmā sēde, kurā par mēru ievēlēts Mārtiņš Staķis, savukārt plkst. 17.15 sākusies otra, ārkārtas sēde, kurā domniekiem paredzēts balsot par vicemēru ievēlēšanu. Domes opozīcija nodevusies tik pamatīgai kandidātu iztaujāšanai, ka sēde turpinās vairāk nekā trīs stundas.

Domes ārkārtas sēdes darba kārtībā ir divi jautājumi. Grozījumi Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumā, kas paredz trīs vicemēra posteņus, jau tika pieņemti, bet jautājums par Rīgas vicemēru ievēlēšanu ieildzis.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku amatiem tika izvirzīts Vilnis Ķirsis (JV), Edvards Smiltēns (NA/LRA) un Linda Ozola (JKP).

Kā pirmais uz jautājumiem sāka atbildēt Ķirsis. Kā prioritātes šajā amatā Ķirsis minēja līdzekļu piesaisti galvaspilsētas pašvaldībai un pilsētas infrastruktūras padarīšanu par draudzīgu cilvēkiem. Ķirsis arī uzsvēra, ka Rīgai ir jāpaveic ļoti daudz gan saistībā ar bērnudārzu rindu likvidēšanu, mājokļu jautājumu risināšanu, mērķtiecīgi jāpiesaista investīcijas un jāuzlabo pilsētas infrastruktūra.

Opozīcijas deputāti veltīja daudz laika Ķirša iztaujāšanai, mēģinot noskaidrot viņa viedokli par atsevišķu infrastruktūras objektu būvniecības plāniem, viņa nostāju attiecībā pret Rīgas sabiedriskajā transportā ieviesto e-talonu sistēmu un citiem jautājumiem.

Savukārt Smiltēns savā uzrunā uzsvēra, ka Rīgu nepieciešams atvērt sadarbībai ar Saeimu, valdību un Pierīgas pašvaldībām, kā arī pauda, ka iepriekšējās koalīcijas valdīšanas laikā netika izmantots viss Rīgas reģiona potenciāls, kurā dzīvo 1,1 miljons iedzīvotāju.

Viņš sacīja, ka daudzu rīdzinieku problēmu risinājumi atrodas ārpus Rīgas. Ar to saistītas gan bērnudārzu rindu likvidēšana, vienotu biļešu izveide, transporta shēmu un mobilitātes risinājumu izstrāde, rekreācijas zonu plānošana Rīgā un Pierīgā.

Viņa teiktais gan opozīcijas deputātus nepārliecināja, ka sadarbībai ar Pierīgas pašvaldībām nepieciešams vicemēra postenis.

Līdzīgā manierē ilgstoši iztaujā Ozolu, plaši interesējoties par deputātes viedokli saistībā ar korupcijas apkarošanu, drošības un kārtības jautājumiem Rīgā. 

Ozola uzrunā jaunajiem kolēģiempauda nožēlu, ka pašvaldībā korupcijas problēmas ir tik samilzušas, ka nepieciešams cīņu ar korupciju pacelt Rīgas domes vadības līmenī, uzsverot ka korupcija nav saistīta tikai ar vienu komiteju vai nozari - šī sērga esot skārusi ārkārtīgi daudz domes struktūru.

Opozīcijas deputāti, uzdodot viņai jautājumus, norādīja, ka vēl viens vicemēra amats nav nepieciešams un ar korupcijas novēršanu veiksmīgi tikusi galā atbildīgā komiteja. Uz to Ozola norādīja, ka komiteja ar savu darbu nav tikusi galā - to apliecinot daudzie korupcijas skandāli iepriekšējā sasaukuma laikā.

Kā ziņots, Rīgas dome piektdien pieņēma grozījumus Rīgas pilsētas pašvaldības nolikumā, paredzot, ka Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (APP) būs trīs vietnieki.

Visa koalīcija nobalsoja par šīm izmaiņām, pret bija 15 deputāti un atturējās četri.

Līdz šim pašvaldības nolikumā bija paredzēts, ka Rīgas domes priekšsēdētājam ir divi vietnieki. Tas nepieciešams, lai varētu īstenot jaunās Rīgas domes koalīcijas vienošanos par trīs vicemēru amatu izveidošanu.

Kā norādīts lēmumprojektam pievienotajā paskaidrojuma rakstā, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka mēnešalga 2021.gadā būs 3281 eiro. Izveidojot trešo Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka amatu, kopā gadā būs nepieciešami papildu finanšu līdzekļi 48 857 eiro.

Rīgas domes sēdes norisei tiešraidē iespējams sekot pašvaldības mājas lapā.  

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu