Mazinājusies interese par VID čeku loteriju (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izmeklēšanas laikā izņemtais kases aparāts preses konferencē, kurā informē par personām, kas tiek turētas aizdomās par krāpšanos ar kases aparātiem un grāmatvedības dokumentiem peļņas gūšanas nolūkā un nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas.
Izmeklēšanas laikā izņemtais kases aparāts preses konferencē, kurā informē par personām, kas tiek turētas aizdomās par krāpšanos ar kases aparātiem un grāmatvedības dokumentiem peļņas gūšanas nolūkā un nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas. Foto: Evija Trifanova/LETA

Dalībnieku skaits Valsts ieņēmumu dienesta (VID) čeku loterijā kopš tās sākuma 2019. gada jūlijā samazinājies par 54,3%, liecina VID dati

Loterijas pirmajā mēnesī - 2019. gada jūlijā - savus čekus loterijai iesniedza 100 206 dalībnieki, bet šā gada septembrī čekus iesnieguši 45 828 dalībnieki. Ar nelieliem izņēmumiem dalībnieku skaits samazinājās katru mēnesi kopš loterijas sākuma. 

Arī vislielākais iesniegto čeku skaits tika novērots 2019.gada jūlijā, kad loterijai tika iesniegti 1 731 070 čeki. Turpmākajos mēnešos iesniegto čeku skaits samazinājās, bet vienmēr bija virs viena miljona, izņemot šā gada septembri, kad dalībai loterijā iesniegti 944 788 čeki.

VID skaidro, ka katru mēnesi tiek iesniegts vairāk nekā viens miljons čeku, kvīšu un biļešu, un tas ir pietiekami, lai VID analizētu datus un izmantotu tos preventīviem nolūkiem, bet, ja nepieciešams, arī kontroles pasākumiem.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 30. septembrī ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) izstrādātos grozījumus Čeku loterijas likumā, ar kuriem paredzēts paplašināt Čeku loterijas likumā noteikto darījumu apliecinošo dokumentu veidus, kas reģistrējami dalībai loterijā.

Minētie grozījumi ir daļa no 2021. gada budžetu pavadošās likumprojektu paketes.

FM skaidro, ka pašlaik dalībai čeku loterijā ir iespējams reģistrēt čekus, kvītis un biļetes, taču iedzīvotāju ieradumi veikt preču pasūtījumus internetā vai veikt apmaksu par saņemtiem pakalpojumiem pēc rēķina saņemšanas ir plaši izplatīti. Līdz ar to likumprojektā ir paredzētas iespējas reģistrēt dalībai čeku loterijā arī rēķinus par saņemtas preces vai pakalpojuma samaksu.

Tāpat paredzēts veicināt iedzīvotāju aktivitāti pieteikt dalībai čeku loterijā čekus, kvītis vai rēķinus par darījumiem nozarēs ar augstu ēnu ekonomikas īpatsvaru, nosakot nozares čeku izlozes. Ar iespējām laimēt īpašas balvas tiks vairota iedzīvotāju vēlme pieprasīt čekus vai citus darījumu apliecinošus dokumentus tieši šajās izvēlētajās nozarēs.

"Čeku loterijas likuma mērķis ir veicināt godīgu konkurenci un nodokļu saistību labprātīgu izpildi, mazināt krāpšanu nodokļu iekasēšanas jomā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī mudināt patērētājus pieprasīt čekus par iegādātajām precēm un saņemtajiem pakalpojumiem," atzina FM.

Loterijas mērķis ir veicināt arī nodokļu saistību labprātīgu izpildi un pēc čeku reģistrācijas Valsts ieņēmumu dienestam ir iespējas veikt datu ticamības novērtējumu, novēršot zaudējumus valsts budžetam, kad netiek pareizi aprēķināti un maksāti nodokļi no darba algām, nav nodrošināta saimnieciskās darbības izsekojamība, pieļauti pārkāpumi deklarāciju un pārskatu iesniegšanā un aizpildīšanā vai kad nav ievērota preču uzskaites un attaisnojuma dokumentu reģistrācijas kārtība.

Iepriekš arī ziņots, ka VID rīkotajā čeku loterijā iedzīvotāji gada laikā reģistrējuši 16,6 miljonus maksājuma dokumentu, un informācija no loterijā iesniegtajiem čekiem ļāvusi VID atklāt un novērst uzņēmēju pārkāpumus, tādējādi gada laikā palielinot budžeta ieņēmumus par 1,2 miljoniem eiro.

Čeku loterijas rezultātā veikto preventīvo pasākumu un tematisko pārbaužu laikā 932 uzņēmēji pēc VID aicinājuma ir iesnieguši precizētas deklarācijas un papildus deklarējuši nodokļus 1 195 731 miljonu eiro apmērā. VID veikto 43 tematisko pārbaužu rezultātā piemērots naudas sods 21 540 eiro apmērā. Tādējādi, čeku loterijai Latvijā norisinoties vienu gadu, valsts budžeta ieņēmumi palielināti par 1 217 271 eiro.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu