Pauž aizdomas par "Nulles depozīta" līdzdibinātāja sniegto datu falsifikāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

SIA "Depozīta iepakojuma operators" dibinātāji vērsušies pie atbildīgajām amatpersonām, pārmetot depozīta sistēmas operatora otra pretendenta, SIA "Nulles depozīts", līdzdibinātājam - Latvijas Tirgotāju asociācijai (LTA) - iespējamu datu falsifikāciju saistībā ar Latvijas tirgū laistā iepakojuma prognozētajiem apjomiem.

Vairāki uzņēmumi un organizācijas, kas pārstāv "Depozīta iepakojuma operatoru", nosūtījušas vēstuli Valsts vides dienesta (VVD) vadītājai Elitai Baklānei-Ansbergai, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministram Jurim Pūcem (AP) un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV)

Vēstulē norādīts, ka pildot Iepakojuma likuma prasības, dzērienu ražotāji un importēto dzērienu izplatītāji iesnieguši "Depozīta iepakojuma operatoram" datus par Latvijas tirgū laistā iepakojuma prognozētajiem apjomiem, ko šis uzņēmums, savukārt, pēcāk iesniedzis VVD kopā ar pārējo dokumentāciju depozīta sistēmas kandidāta izvērtēšanai. "Depozīta iepakojuma operators" ir vienīgais depozīta sistēmas operatora kandidāts, kam konkrētie dzērienu ražotāji un importētāji iesnieguši apliecinājumus par tirgū laistā iepakojuma apjomiem.

Vēstules autori uzsver, ka atbilstoši noteikumiem depozīta sistēmas operatora pretendentam ir jāiesniedz tirgū laisto iepakojuma vienību skaits un to depozīta iepakotāju saraksts, kas ir apliecinājuši, ka kļūs par attiecīgā komersanta dalībniekiem. Tikai šo depozīta iepakotāju tirgū laistā iepakojuma apjoms ir ņemams vērā, izvērtējot attiecīgā kandidāta piedāvājumu. Amatpersonu uzmanība tiek vērsta, ka LTA ir iesniegusi it kā apliecinājumu par dzērienu ražotāju tirgū laistā iepakojuma apjomiem.

"Gadījumā, ja LTA ir iesniegusi datus par "Depozīta iepakojuma operatoram" apliecinājumus sniegušajiem dzērienu ražotāju un importētāju apjomiem, kurus nav parakstījuši paši depozīta iepakotāji, šādi LTA sniegtie dati ir uzskatāmi par falsifikāciju," teikts vēstulē.

Tajā tiek uzsvērts, ka neviens no vēstuli parakstījušajiem uzņēmumiem - "Aldaris", "Cēsu alus", "Cido grupa", "Coca-Cola HBC Latvia", "Tērvetes AL", ne arī Alus un dzērienu iepakojuma savienība un Latvijas Alus darītāju savienība - nav nedz LTA biedri, nedz šai asociācijai snieguši apliecinājumus par savu tirgū laisto iepakojuma apjomu izmantošanu "Nulles depozīts" iesniedzamajam pieteikumam VVD, nedz devuši piekrišanu uzņēmumu sensitīvo datu izmantošanai LTA vajadzībām.

Tādēļ VVD tiek aicināta pārbaudīt kandidātu iesniegtos depozīta iepakotāju apliecinājumus un no attiecīgā kandidāta vērtējuma izslēgt tos iepakojuma apjomus, kurus nav snieguši depozīta iepakotāji, kas ir apliecinājuši gatavību kļūt par attiecīgā komersanta dalībniekiem.

Vēstules nosūtītāji arī aicina iesniegtos piedāvājumus publiskot, informējot sabiedrību par izvērtējuma procesa gaitu un starpizvērtējumu rezultātiem, publicējot VVD tīmekļa vietnē. Tas būtu nepieciešams, lai mazinātu aizdomas par iesniegtās informācijas patiesumu un piedāvājumu atbilstību Iepakojuma likumam un Ministru kabineta noteikumiem, kā arī, lai depozīta sistēmas operatora kandidātu izvērtēšana būtu atklāta un caurskatāma. Tiek norādīts, ka iesniegtie depozīta sistēmas operatora pretendentu piedāvājumi nav klasificēti kā ierobežotas pieejamības informācija un tikai to atsevišķās daļas ir aizsargātas ar komercnoslēpumu.

"Esam pārliecināti, ka "Depozīta iepakojuma operators" pārstāv lielāko daļu no Latvijā patērēto dzērienu ražotājiem un importētājiem pēc tirgū laistā iepakojuma apjoma, un katra dibinātāja iesniegtie apjomi un to kopsumma liecina par "Depozīta iepakojuma operatora" pārstāvētā dzēriena iepakojuma apjomu kopainu. Pēc iespējas precīza iepakojuma apjomu prognoze ir fundamentāls pamats, lai sekmīgi prognozētu nepieciešamos ieguldījumus operatora darbībā, efektīvas loģistikas un šķirošanas sistēmas izveidē un izveidotu efektīvu depozīta sistēmu kopumā," teikts vēstulē.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs aģentūrai LETA pauda, ka "Depozīta iepakojuma operatora" līdzīpašnieku izvirzītās pretenzijas nav saprotamas. LTA neesot izmantojuši "Depozīta iepakojuma operatora" pārstāvošo uzņēmumu datus par Latvijas tirgū laistā iepakojuma prognozētajiem apjomiem.

Viņš skaidroja, ka pārmetumi varētu tikt izteikti, jo "Depozīta iepakojuma operatora" pārstāvji, iespējams, esot sajutuši apdraudējumu un konkurenci, kas saistīta ar to, ka "Nulles depozīta" izvirzītais piedāvājums varētu būt mūsdienīgāks un attīstīties spējīgs. "Ja oponentam nav priekšlikumu par sava piedāvājuma uzlabošanu, tad tiek izmantotas šādas metodes," teica LTA prezidents.

Danusevičs atzīmēja, ka LTA sākotnēji vēlējās strādāt ar "Depozīta iepakojuma operatoru". Tomēr LTA neesot varējusi piekrist izvirzītajai prasībai asociācijas biedriem nerunāt ar nevienu citu potenciālo operatoru kandidātu. "Viņi pateica, ka nevēlas ar mums sadarboties, ja mēs neesam gatavi ierobežot konkurenci tirgū un pieļaut, ka viņi ir vienīgie kandidāti," teica Danusēvičs.

Savukārt "Nulles depozīta" piedāvājums licies saistošs, jo uzņēmumā darbojas vietējās kompānijas, kuru darbība tikusi veiksmīgi izvērsta arī ārvalstīs.

"Nulles depozīts" vadītājs Arnis Salnājs aģentūrai LETA akcentēja, ka šajā gadījumā esot sacelta "vētra ūdens glāzē". 

"Visus datus par tirgū laisto dzērienu iepakojumu vienību skaitu esam iesnieguši VVD atbilstoši konkursa prasībām. Mēs kategoriski noraidām jebkuras "Depozīta iepakojuma operatora" izteiktās spekulācijas, un uzskatām, ka šāds tendenciozs paziņojums ir nepamatota spiediena izdarīšana uz vērtēšanas komisiju. Datus balstījām uz dalībnieku sniegto informāciju un publiski pieejamiem pētījumiem atbilstoši konkursa prasībām. Vēlamies uzsvērt, ka diezin vai ražotāji paši zina, cik katrs no viņiem saražos 2027.gadā, tāpēc šiem datiem drīzāk ir indikatīva nozīme, lai pierādītu pretendenta spēju izpildīt darba apjomu," pauda Salnājs.

Jau ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022.gada 1.februārī. VVD noteiktajā termiņā saņēmis divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus - no SIA "Depozīta iepakojuma operators" un SIA "Nulles depozīts". Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisināsies divās kārtās. Komisija vērtēšanas pirmajā kārtā izvērtēs pretendentu atbilstību normatīvo aktu un minimālajām prasībām.

Ja abi pretendenti atbildīs minimālām prasībām un tiks izvirzīti vērtēšanas otrajai kārtai, saņemtie pieteikumi tiks vērtēti atbilstoši Ministru kabineta noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem un saskaņā ar VVD izstrādāto Depozīta sistēmas operatora kandidātu iesniegto dokumentu izvērtēšanas kārtību.

VVD slēgs līgumu ar pretendentu, kurš komisijas vērtējumā būs ieguvis vislielāko punktu skaitu. Līgumu plānots noslēgt līdz šā gada beigām. Līgums ar operatoru par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu tiks slēgts uz septiņiem gadiem, proti, līdz 2029.gada 31.janvārim.

Kompāniju "Depozīta iepakojuma operators", kuras pamatkapitāls ir 90 000 eiro, šogad jūnijā izveidoja "Alus un dzērienu iepakojuma savienība". Alus un dzērienu iepakojuma savienības īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (25%), "Coca-Cola HBC Latvia" (25%), "Cēsu alus" (16,7%), "Cido grupa" (16,7%) un "PET Baltija" (16,7%), liecina informācija "Firmas.lv".

Savukārt "Nulles depozīts" komercreģistrā iegrāmatota 2020.gada 17.septembrī, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatkapitāls ir 9600 eiro, bet tās īpašnieki ir "Zaļā josta" (36,46%), LTA (36,46%), AS "BAO" (20,83%), SIA "Zlaukts" (1,04%), SIA "Markol" (1,04%), SIA "Wingo Deposit" (1,04%), SIA "MobillyTX" (1,04%), AS "Latvijas balzams" (1,04%) un SIA "Amrita Water Europe" (1,04%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu