Polija grasās uzbūvēt sešus jaunus kodolreaktorus

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Atomelektrostacijas (AES) Polijas iedzīvotāji ir redzējuši galvenokārt televīzijā un kino. Viņi saprot, ka AES var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēku dzīvi, jo atmiņā joprojām ir dzīva Černobiļas katastrofa. Tomēr – valsts gatavojas būvēt AES, vēsta “Euronews”.

Polija ir viena no nedaudzajām Eiropas valstīm, kurā nav neviena kodolreaktora, tomēr drīz tas mainīsies.

“Mums nepārtraukti ir nepieciešami jauni enerģijas avoti. Mums ir vajadzīgas jaunas elektrostacijas, kas nodrošinās ar enerģiju dinamiski augošo Polijas ekonomiku,” paziņoja Polijas valsts īpašuma ministra vietnieks Zbigņevs Griglass.

Tāpat Polija negrasās pilnībā atteikties no oglēm. Kā norāda Polijas amatpersonas, atjaunojamie enerģijas avoti ir nepietiekami, lai nodrošinātu visas Polijas ekonomikas prasības, tādēļ valsts enerģētikas stratēģija paredz attīstīt kodolsektoru.

“Mēs vēlamies panākt to, kas ir svarīgi Eiropai. Mēs, no vienas puses, rūpējamies par apkārtējo vidi, no otras puses, mēs nodrošinām savu enerģētisko drošību,” norādīja Eiropas Parlamenta deputāts un enerģētikas nozares eksperts Gžegožs Tobišovskis.

“Tā ir cīņa par klimatu un tīru gaisu. Mums ir jātransformē enerģētikas sektors, lielāku likmi liekot uz gāzi. Ļoti ticams, ka mums būs nepieciešamas arī atomelektrostacijas,” pauda Polijas prezidents

Andžejs Duda. Polijas speciālisti negrasās darboties vieni – ņemot vērā, ka viņiem nav pieredzes AES būvniecībā, Polija gaida palīdzību no Francijas un ASV.

“Es domāju, ka lēmums varētu tikt pieņemts jau šajā gadā. Pārrunas [ar potenciālajiem partneriem] notiek, un es domāju, ka no mūsu puses būtu bezatbildīgi teikt, kam dot priekšroku, jo runa ir par lielu naudu,” sacīja Polijas valdības pārstāvis Petrs Millers.

Polijas valdība rēķinās, ka AES varētu nodrošināt kopumā 20% valsts enerģētiskā sektora apjoma.

“Pēc 20 gadiem mēs vēlamies ražot 6-9 gigavatus kodolenerģijas. Tas nozīmē, ka mums būs nepieciešams izbūvēt sešus kodolreaktorus vairākos Polijas reģionos,” teica Polijas valdības pilnvarotais enerģētikas jautājumos Petrs Namskis.

Pagaidām gan nav zināms, kur varētu tikt būvēts pirmais kodolreaktors.

Tiek lēsts, ka pirmās AES būvniecība varētu notikt netālu no Baltijas jūras piekrastes – uz rietumiem no Gdaņskas.

Cik naudas būs nepieciešams AES būvei, pagaidām ir grūti prognozēt, tomēr iepriekš Polijas valdības aprēķini liecināja, ka šo projektu īstenošanai būs nepieciešami 25-30 miljardi eiro.

Polijā pēdējo 30 gadu laikā nereti tiek runāts par AES būvniecību. Pašreizējā valdība ne reizi vien norādījusi, ka “tā nemētājas ar solījumiem”, un šobrīd AES būvniecība “ir reālāka nekā jebkad agrāk”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu