Bērniem bezsimptomu Covid-19 mēdz būt biežāk nekā uzskatīts līdz šim (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Minhenes Helmholca centra zinātnieki izstrādājuši jaunu metodi Sars-CoV-2 antivielu noteikšanai un vēlreiz izanalizējuši jau šā gada pirmajā pusē veikta pētījuma datus. Iegūtie rezultāti izrādījušies pārsteidzoši.

Jaunā antivielu testēšanas metode ir divpakāpju, kas ļauj iegūt ļoti precīzu rezultātu, jo ​​asins paraugos tiek pārbaudīti divi dažādi vīrusa proteīni, ar kuriem Sars-CoV-2 piesaistās cilvēka šūnām.

Izanalizējot 12 000 asins analīžu paraugus, kas šā gada pirmajā pusē ņemti bērniem un jauniešiem no 1 līdz 18 gadu vecumam, secināts, ka antivielas atrodamas sešas reizes lielākā paraugu skaitā nekā bija konstatēts Bavārijas Valsts veselības un uztura biroja iepriekš pasūtītajā pētījumā.

Gandrīz pusei (47%) bērnu, kuru asinīs konstatētas antivielas, nebija nekādu Covid-19 simptomu. Savukārt aptuveni trešdaļai (35%) pētījuma dalībnieku, kuru ģimenēs kādam no viņu tuviniekiem jau iepriekš bija diagnosticēts koronavīruss, ir atklātas vīrusa klātbūtnei raksturīgās antivielas. Zinātnieki uzskata, ka tas norāda uz augstāku vīrusa pārneses intensitāti nekā aprakstīts agrākajos pētījumos un līdz ar to arī uz lielāku nereģistrēto (bezsimptomu) saslimšanas gadījumu skaitu.

Atšķirībā no PCR testiem, kas atklāj akūtu infekciju, antivielu pētījumi var sniegt tikai retrospektīvu informāciju par kopējo slimības izplatību sabiedrībā.

«Mūsu pētījums sniedz svarīgus rezultātus, kas atklāj neatbilstību starp iepriekš ziņotajām vīrusu infekcijām un antivielu līmeni,» sacīja pētījuma autors Markus Hipihs. «Tā kā daudziem cilvēkiem - gandrīz pusei bērnu - nerodas Covid-19 raksturīgie simptomi, viņi netiek pārbaudīti. Lai iegūtu ticamus datus par vīrusa izplatību, nepietiek tikai pārbaudīt pašu vīrusu», viņš piebilda.

Tomēr jaunā analīzes metode nesniedz konkrētu informāciju par pašreizējo infekcijas procesu, jo antivielas pret Sars-CoV-2 var noteikt tikai pēc vienas līdz četrām nedēļām. Līdz šim nav arī pierādījumu, ka Sars-CoV-2 antivielas izraisa imunitāti pret vīrusu. «Ja tas tiks pierādīts, šie rezultāti varētu sniegt svarīgu informāciju par bērnu imunitāti Bavārijā,» raksta zinātnieki.

Kinder öfter mit Corona infiziert als bekannt

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu