Igauņu profesors: No citu pieredzes mācoties, mums jābūt soli priekšā vīrusam (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Atšķirībā no pavasara, kurā uzskatīts, ka var uzgaidīt un lietas risināt mierīgi, šobrīd, no citu pieredzes mācoties, mums jābūt soli priekšā vīrusam, intervijā raidījumā "Nedēļas fokusā" pauda Igaunijas vadošais virusologs Andress Meritss.

Intervijā ar TVNET žurnālistu Mārtiņu Dauguli Meritss atklāja, ka, salīdzinot ar vīrusa pirmo vilni pavasarī, atmosfēra Igaunijā ir nokaitēta un vismaz pagaidām nav iemesla gaidīt drīzu situācijas uzlabošanos.

“Ir sajūtas, ka lietas virzās nepatīkamā virzienā. Lielais jautājums – vai cilvēki apzinās to, ko teicām pirms pāris mēnešiem?

Vīruss pats neizplatās, tie esam mēs, kas to izplata, un tikai mēs varam to ierobežot,”

uzsvēra Tartu Universitātes profesors.

Viņš gan norādīja, ka kopš pavasara gūtas vairākas mācības un izpratne par vīrusa izplatību ievērojami augusi, atklājot, ka arī viņa paša viedoklis par vīrusa apkarošanu ir mainījies. Profesors nenoliedza, ka iepriekš spriedis kļūdaini.

“Es kļūdījos, sakot, ka vīruss izplatās tikai starp cilvēkiem ar simptomiem, sakot: “Ko gan maskas te palīdzēs, vajag izolēt tikai simptomātiskos cilvēkus!” Bet tagad mēs zinām, ka ir gan presimptomātiski, gan asimptomātiski gadījumi.

Jāapzinās, ka katrs no mums ir potenciāls nēsātājs un risks citiem."

Meritss atzinīgi novērtēja Latvijā ieviesto noteikumu valkāt maskas publiskās vietās, uzsverot, ka tas paver durvis citu ierobežojumu mīkstināšanai.

“Vīrusam ir vienalga par likumiem un ierobežojumiem – tas seko tikai fizikas un dabas likumiem. Skaidrs ir tikai viens, ka viens apkarošanas instruments nestrādās, bet kombinēti instrumenti var nopirkt mums laiku un ļaut mīkstināt citus nosacījumus.”

"Ir neiespējami sekot loģikai – aizsargāsim ievainojamākos un neko nedarīsim vīrusa kopējai apturēšanai," profesors kliedēja mītus, ka iespējams efektīvi cīnīties ar vīrusa izplatību, neieviešot dažādus ierobežojumus.

Raidījumu "Nedēļas fokusā" skaties šeit.

Foto: Rīga ārkārtas situācijas laikā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu