Jaunā pētījumā atklāts periods, kad jaunais koronavīruss ir vislipīgākais (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jaunais koronavīruss vislipīgākais ir piecu dienu laikā pēc tam, kad inficētajam parādījušies simptomi, liecina jauns pētījums. Tā autori norāda, ka efektīva slimības ierobežošana iespējama tad, ja pacients izolējas līdz ar simptomu parādīšanos, vēsta raidorganizācija BBC.

Akadēmiskajā žurnālā "Lancet Microbe" publicētajā pētījumā norādīts, ka visvairāk vīrusa daļiņu pacientiem tika atklāts drīz pēc saslimšanas. Turklāt vīruss ir spējīgs pavairoties līdz deviņām dienām pēc simptomu parādīšanās.

Tas, vai un cik lielā mērā saslimušais inficē citus, atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, cik liela ir vīrusa koncentrācija viņa organismā un vai tas spējīgs pavairoties.

Vairākos pētījumos secināts, ka vīrusa pārnēsātāji visinfekciozākie ir īsi pirms simptomu parādīšanās un pirmajā nedēļā pēc simptomu parādīšanās.

"Lancet Microbe" publicētais raksts ir 79 globālu pētījumu apkopojums.

Pētījumā netika analizēti inficēšanās gadījumi, kas norit bez simptomiem. Taču autori norāda uz vairākiem pētījumiem, ka inficētie var izplatīt vīrusu pirms simptomu parādīšanās, tāpēc domājams, ka arī asimptomātiskie inficētie spēj inficēt citus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu