Rīgas dome pārmet "Latvenergo" bezatbildību, ceļot tarifus; uzņēmums iebilst (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes deputāte Selīna Vancāne piedalās Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā vēlēs Rīgas domes komiteju sastāvu.
Rīgas domes deputāte Selīna Vancāne piedalās Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā vēlēs Rīgas domes komiteju sastāvu. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Latvenergo" paziņojums par pirktās siltumenerģijas izmaksu pieaugumu par 26% ievērojami sadārdzinās apkuri rīdziniekiem, un Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāja vietnieces Selīnas Vancānes ieskatā šāda rīcība ekonomiskas nedrošības apstākļos ir "sociāli bezatbildīga". Savukārt "Latvenergo" noraida šos pārmetumus, atgādinot, ka piemērotā dabasgāzes cena siltumenerģijas ražošanai ir vēl zemāka, nekā beidzoties apkures sezonai pavasarī.

"Latvenergo" pirktās siltumenerģijas izmaksām palielinoties par 26%, AS “Rīgas siltums” nācies pārskatīt siltumenerģijas tarifu un iesniegt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) izskatīšanai par 11% paaugstinātu siltumenerģijas tarifa projektu. 

Tādējādi AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas tarifs no 3.decembra sasniegs 44,1 eiro par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi  šo siltumenerģijas tarifa projektu, ar ko

jau decembrī Rīgas iedzīvotājus sagaida lielāki rēķini par siltumu.

Vancāne aicina SPRK  rūpīgi pārskatīt AS "Latvenergo" siltumenerģijas ražošanas izmaksu ekonomisko pamatojumu, kas šajā gadījumā ir siltuma tarifu paaugstinājuma iemesls. "Šāda rīcība ir sociāli bezatbildīga, jo laikā, kad iedzīvotāju vidū valda ekonomiskā nedrošība, valsts kapitālsabiedrībām būtu jāuzņemas daļa risku, nevis uzliekot tos no iedzīvotāju pleciem," uzskata domniece.

AS “Rīgas siltums” ir izteicis cerību, ka šis “Latvenergo” kurināmā izmaksu kāpums ir īslaicīgs, tādēļ uzņēmums veic maksimālus taupības pasākumus, akumulējot daļu izmaksu.

Ja AS “Latvenergo” nākamajos mēnešos nesamazinās pirktās enerģijas izmaksas,  vēlāk siltumenerģijas tarifu var nākties pārskatīt atkārtoti. 

AS “Rīgas siltums” veicis virkni pasākumu, lai apkures sezonu uzsāktu ar zemāko siltumenerģijas tarifu pēdējo četru gadu laikā -  39,77 eiro bez PVN par vienu megavatstundu. Šobrīd tas ir viens no mazākajiem siltumenerģijas tarifiem Latvijā. Zemais siltumenerģijas tarifs ļāva klientiem Covid-19 laikā stabilāk norēķināties par sniegtajiem siltumapgādes pakalpojumiem, norāda pašvaldībā.

"Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere savukārt norāda, ka 2020.gada rudenī, jaunās apkures sezonas sākumā, AS "Latvenergo" piemērotā dabasgāzes cena siltumenerģijas ražošanai un attiecīgi arī izmaksas AS " Rīgas siltums" ir vēl zemākas, nekā beidzoties apkures sezonai pavasarī.

Uzņēmuma pārstāve skaidro, ka iedzīvotāju rēķinos izmaksas būs zemākas nekā pagājušajā sezonā un, kā liecina prognozes, šādas izmaksas saglabāsies tuvākajos mēnešos. Siltuma cena ir atkarīga no dabasgāzes cenas, norāda uzņēmumā.

"Latvenergo" pauž, ka fiksētais cenu līmenis tika prognozēts jau iepriekš un par to savlaicīgi augusta beigās tika informēts "Rīgas Siltums". Uzņēmumā skaidro, ka gāzes cena ir pieaugusi, un tas atspoguļojas siltuma gala tarifos. "Latvenergo" aktīvi sadarbojas ar SPRK uzraudzības procesā un sniedz detalizētu informāciju par gāzes iepirkuma izmaksām un prognozēm, piebilda Bidere.

Uzņēmumā vērš uzmanību, ka "Latvenergo" ražošanas tarifi ietekmē arī neregulēto siltuma tirgu, līdz ar to

uzņēmums nevar noteikt tarifus nepamatoti zemā līmenī - tas būtu konkurences tiesību pārkāpums.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu