Baidena prezidentūra varētu nest izmaiņas ASV interneta regulējumā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Federālās komunikāciju komisijas (FCC) vadītājs Adžits Pai pirmdien paziņoja, ka viņš atstās amatu jaunā ASV prezidenta Džo Baidena inaugurācijas dienā 20.janvārī, dodot iespēju mainīt politiku interneta pārraudzības jomā.

Adžitu Pai par FCC vadītāju iecēla ASV prezidents Donalds Tramps 2017.gadā. Viņa atrašanos šajā amatā ir raksturojusi telekomunikāciju uzņēmumiem labvēlīga nostāja, sevišķi attiecībā uz "interneta neitralitāti", ļaujot šiem uzņēmumiem bloķēt vai kavēt interneta datu plūsmu.

Pai lēmums atkāpties Baidena inaugurācijas dienā dod iespēju izveidot FCC padomi, kurā dominēs demokrāti, kas var dot priekšroku lietotāju un uzņēmēju interesēm, nevis telekomunikāciju milžu interesēm.

Vašingtonā ir izvērsušās debates par interneta regulējumu, tai skaitā par sociālo mediju atbildību un privātumu tiešsaistē.

Viens no strīda jautājumiem ir 1996.gadā pieņemta likuma 230.paragrāfs, kas aizsargā tiešsaistes pakalpojumu sniedzējus no atbildības par saturu, ko internetā ievietojuši citi. Šo paragrāfu ir kritizējuši gan labējie, gan kreisie politiķi, lai gan digitālo tiesību aktīvisti to atzīst par interneta runas brīvības stūrakmeni.

Baidens ir izteicies, ka 230.paragrāfu vajadzētu "atcelt", tomēr nav minējis nekādas detaļas par šī likuma reformas plāniem. 

Pai vadītā FCC bija atcēlusi 2015.gadā pieņemtus noteikumus par "interneta neitralitāti", kas paredzēja, ka tiešsaistes pakalpojumu sniedzēji pret visu datu plūsmu izturas vienādi, nebloķē konkurentus un nodrošina vienādus apstākļus visiem pakalpojumu veidiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu