FM: Latvijā vidējā termiņā nedraud deflācija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrijas ēka
Finanšu ministrijas ēka Foto: Ieva Makare / LETA

Latvijā vidējā termiņā nedraud deflācija, aģentūrai LETA norādīja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā atzina, ka situācija ar Covid-19 Latvijā attīstās dinamiski, un šā gada rudenī un ziemā vīrusa izplatība ir straujāka nekā pavasarī. 

"Tajā pašā laikā ziņas par vakcīnas izstrādi ievieš optimismu par situācijas uzlabošanos nākamajā gadā. Tāpēc Latvijā vidējā termiņā deflācija nedraud," secināja FM.

Ministrijā piebilda, ka dati par pamatinflāciju Latvijā jeb cenu izmaiņas, kas raksturo ekonomisko attīstību tieši valsts iekšienē, liecina, ka pamatinflācija šā gada 11 mēnešos bija par 1,2% augstāka nekā 2019.gada attiecīgajā periodā.

FM skaidroja, ka patēriņa cenu dinamika Latvijā kopumā seko eirozonas valstu tendencēm. Novembrī vidējais eirozonas harmonizētā patēriņa cenu indekss bija zemāks par 0,3% salīdzinājumā ar pērnā gada atbilstošo periodu, kamēr vidēji 11 mēnešos cenu līmenis bija par 0,3% augstāks. 

"Patērētāju inflācijas gaidas Latvijā divus mēnešus pēc kārtas samazinās, novembrī sasniedzot šā gada aprīļa un maija līmeni, kad bija pirmais pandēmijas vilnis. Tāpat novembrī samazinājās arī uzņēmēju un mājsaimniecību sentimenta noskaņojums, it īpaši pakalpojumu sektorā un mazumtirdzniecībā, ko var skaidrot ar straujāku Covid-19 vīrusa izplatību un atkārtotu ārkārtējās situācijas izsludināšanu," atzina FM.

Jau vēstīts, ka patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri Latvijā samazinājās par 0,3%, bet gada laikā - šogad novembrī salīdzinājumā ar 2019.gada novembri - patēriņa cenas saruka par 0,7%. Vienlaikus 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī pieaudzis par 0,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu