Kā ziemā pareizi kopt mazuļa ādu: 10 noderīgi ieteikumi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Zīdaiņa āda ir jutīga ne vien pret sauli, bet arī pret mitrumu, vēju un salu, tādēļ ziemā ir īpaši jārūpējas par mazuļa labsajūtu, izvēloties sezonai piemērotu apģērbu un atbilstošus ādas kopšanas līdzekļus. Šajā rakstā apkopojām 10 noderīgus ieteikumus par pareizu mazuļa ādas kopšanu gada aukstajos mēnešos.

1. Vēdināt telpas. Ziemā mazuļa ādas stāvokli ietekmē ne tikai aukstums un nokrišņi pastaigu laikā. Sākoties apkures sezonai, ādu papildus kairina arī sausais gaiss iekštelpās, tādēļ svarīga ir regulāra telpu vēdināšana un gaisa mitrināšana.

2. Izvēlēties piemērotu vannas ūdens temperatūru. Lai āda netiktu pārlieku sausināta, ziemā vannojot bērniņu, ūdens nedrīkst būt pārāk karsts, savukārt ziepes labāk aizstāt ar dušas krēmu vai eļļu. Ja mazuļa āda ir sausa, pēc peldes var papildus izmantot mitrinošu krēmu vai losjonu, ko labākam efektam uzklāj uz viegli miklas ādas.

3. Izvērtēt ķermeņa kopšanas līdzekļu nepieciešamību. Speciālisti šampūnus, ķermeņa krēmus, losjonus un citus ķermeņa kopšanas līdzekļus iesaka izmantot tikai tad, ja mazuļa āda patiešām ir ļoti sausa. Ja mazuļa āda ir normāla, tad papildus nav jālieto nekas un pietiek tikai ar ūdeni. Toties atopiskai, sausai, alerģiskai ādai ir nepieciešama īpaša kopšana visa gada garumā.

4. Savlaicīgi uzklāt aizsargājošu krēmu. Sals un vējš ātri vien var padarīt sejas ādu sausu un kairinātu. Lai mazuļa maigo ādu pasargātu no laikapstākļu iedarbības, savlaicīgi – aptuveni pusstundu pirms došanās ārā – ieteicams sejai uzklāt zīdaiņiem paredzētu barojošu krēmu, īpaši rūpīgi ieziežot deguntiņu, zodu un vaigus.

Nekādā gadījumā nedrīkst iet ārā uzreiz pēc aizsargkrēma uzklāšanas, jo krēmā esošais mitrums ādu saldēs un efekts būs tieši pretējs!

5. Rūpīgi izpētīt aizsargkrēma sastāvu. Izvēloties aizsargājošo krēmu, rūpīgi jāizpēta sastāvs. Visi krēmi ir veidoti uz šķidruma bāzes un tas nozīmē, nepareizi piemeklēt krēms var pat palielināt apsaldēšanās risku. 

6. Īpašu uzmanību pievērst zīdaiņa lūpu zonai. Riska zona, kurai jāpievērš īpaša uzmanība, ir lūpas, it īpaši, ja mazulītis zīž māneklīti vai izteikti siekalojas, jo tad lūpas nepārtraukti būs mitras, līdz ar to sals tās var kairināt, izraisot apsārtumu. Lai no tā izvairītos, lūpām var uzklāt to pašu sejas krēmu vai bērnu lūpu balzamu, kas paredzēts aizsardzībai pret sala un vēja ietekmi. Kad mazulis ratos aizmieg, knupīti no mutes labāk uzmanīgi izņemt.

Speciālisti mazuļa ādas aizsardzībai ziemā iesaka izmantot tikai ļoti taukainus krēmus vai īpaši šim nolūkam paredzētas, biezas konsistences ziedes, ko var meklēt aptiekās vai izvēlēties, konsultējoties ar ģimenes ārstu vai dermatologu.

7. Izvēlēties pārbaudītus ādas kopšanas līdzekļus. Iegādājoties produktus mazuļa ādas kopšanai, vienmēr jāizvēlas klīniski pārbaudīti līdzekļi, kuru sastāvā nav konservantu vai krāsvielu.

8. Sekot līdzi laika prognozei. Ja zīdaiņa ādas stāvoklis ir normāls, bērniņs ir piemēroti saģērbts un guļ slēgtā kulbā, tad līdz mīnus 10 grādu salam krēmu var neizmantot 

Svarīgi ir atcerēties, ka vēja un nokrišņu ietekmē aukstums būs jūtams krietni spēcīgāk nekā aukstā un sausā laikā, un bērniņš var apsaldēt ādu īsākā laika posmā.

Ja ārā ir spēcīgs vējš, ratu kulbai priekšā var aizklāt sedziņu, jo svarīgākais, pastaigājoties ziemā, ir pasargāt no vēja un sala maigo bērna sejas ādu.

9. Dot priekšroku dabīgiem audumiem. Lai mazulim būtu ērti un viņš pastaigas laikā nesasvīstu un nepārkarstu, visām drēbēm, īpaši apakšveļai, jābūt no "elpojošiem", dabīgiem audumiem. Apģērbu ieteicams iegādāties ar nelielu rezervi izmērā, lai ķipars varētu brīvi kustināt rokas un kājas.

10. Adekvāti reaģēt uz iespējamo apsaldējumu. Ja pēc pastaigas, ienākot siltā telpā, pēc brīža mazuļa vaidziņi kļūst koši sārti, tas var liecināt, ka sals tomēr “iekodis” vaigos.

Jāņem vērā, ka aukstuma skartās zonas nedrīkst berzēt vai knaibīt. Uz ādas var uzlikt kompresi, siltā ūdenī saslapinot drāniņu.

Svarīgi ir sekot, vai uz apsārtumiem neparādās asinsizplūdumi un vēlāk balti plankumi, jo šīs pazīmes var liecināt par nopietnāku apsaldējumu. Ja situācija drīz neuzlabojas, noteikti sazinieties ar ģimenes ārstu!

Raksts tapis sadarbībā ar "Lovela".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu