"Tet": Elektroenerģijas nozarē biržas cenu svārstības šogad piedzīvoja lielāko amplitūdu pēdējo piecu gadu laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas nozarē laikapstākļu un Covid-19 ietekmē biržas cenu svārstības šogad piedzīvoja lielāko amplitūdu pēdējo piecu gadu laikā, pavēstīja telekomunikāciju uzņēmuma SIA "Tet" elektrības biznesa vadītāja Viktorija Ķirsone.

Viņa pauda, ka aprīlī cenas biržā nokrita līdz pat 23,52 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), bet augustā sasniedza 43,41 eiro/MWh. "Esam piedzīvojuši to, ka elektroenerģijas vienas stundas cena biržā ir bijusi negatīva, un stundas, kad uzkāpusi virs 200 eiro/MWh. Tomēr gads kopumā atkal pierādīja, ka ilgtermiņā produkts, kam cena piesaistīta elektroenerģijas cenai biržā, klientam būs izdevīgākais," atzīmēja Ķirsone.

"Tet" pārstāve atklāja, ka sabiedrībā izpratne par biržas cenā balstītu dinamiskās cenas modeli arvien pieaug. 75-80% no jaunajiem "Tet" elektroenerģijas klientiem un kopumā skatoties vairāk nekā divas trešdaļas no visiem "Tet" elektrības pakalpojuma lietotājiem izvēlas biržas cenai piesaistīto modeli.

Par elektroenerģijas nozares nozīmīgākajiem notikumiem šogad uzskatāmi laikapstākļu un Covid-19 ietekme, biržas cenu dinamiskais modelis, elektroenerģijas tirgus aktivitātes palielināšanās, izmaiņas likumdošanā, kā arī izmaiņas un uzlabojumi elektroenerģijas pakalpojumu atlaižu piemērošanā aizsargātajiem lietotājiem, aģentūrai LETA norādīja SIA "Tet" elektrības biznesa vadītāja Viktorija Ķirsone.

Kā vēl vienu šā gada elektroenerģijas nozares aktualitāti Ķirsone izcēla to, ka elektroenerģijas tirgus kļūst arvien aktīvāks un arvien vairāk iedzīvotāju interesējas par savām iespējām un izdevīgākajiem nosacījumiem. Šogad "Tet" klientu skaits pārsniedza 100 000 klientu, pret iepriekšējo gadu sasniedzot vairāk nekā 20% pieaugumu.

Biržas cenas dinamisko modeli vispilnvērtīgāk var izmantot un ietaupīt, ja mājoklī ir uzstādīts viedais skaitītājs, kas pats ik stundu fiksē elektroenerģijas patēriņu. Šogad ļoti aktīvi ir turpinājusies elektroenerģijas skaitītāju nomaiņas programma, un 75% no visiem skaitītājiem Latvijā ir aizstāti ar viedajiem skaitītājiem. Līdz ar to elektroenerģijas patērētāji var saņemt precīzākus patēriņa datus, sekot līdz savām patēriņa tendencēm, pielāgot elektroenerģijas patēriņu biržas cenu izmaiņām, tādējādi ekonomējot, un arīdzan vienkāršot savu ikdienu, jo vairs nav katru mēnesi jāatceras par skaitītāja rādījumu nodošanu, skaidroja Ķirsone. 

Ķirsone pauda, ka šogad pieņemtas arī vairākas likumdošanas izmaiņas, kas ietekmēs gala lietotāju maksu par elektroenerģijas lietošanu. Ietekmi uz ikkatra elektroenerģijas lietotāja rēķinu atstās izmaiņas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) cenā. 

Un visbeidzot no 2021.gada 1.janvāra valstī stājas spēkā arī izmaiņas un uzlabojumi elektroenerģijas pakalpojumu atlaižu piemērošanai aizsargātajam lietotājam - daudzbērnu un maznodrošinātām ģimenēm, kā arī personām ar invaliditāti. "Ja līdz šim gan aprēķina sistēmu, gan dažādu citu procesu dēļ sociālās atlaides saņēma apmēram 85 000 lietotāju, tad nākamgad valsts atbalstam jābūt pieejamam daudz plašākam aizsargāto lietotāju lokam," teica "Tet" pārstāve.

Viņa atklāja, ka to veicinās vienkāršots un saprotamāks atlaižu aprēķins ar divu veidu atlaidēm - pieci eiro un desmit eiro mēnesī, kā arī šobrīd izstrādes procesā esošā atlaižu piešķiršana automātiski. "Būtiski arī, ka turpmāk šādas atlaides varēs piemērot ne tikai viens, bet gan visi elektroenerģijas tirgotāji, tostarp arī "Tet", līdz ar to iedzīvotājiem būs plašākas iespējas izvēlēties sev izdevīgāko pakalpojumu sniedzēju un vienlaikus saņemt valsts atbalstu," norādīja Ķirsone. 

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" grupā ir uzņēmumi "Tet", "Citrus Solutions", "T2T", "Data Experts", "Helio Media" un "Baltijas datoru akadēmija". "Tet" pieder 23% SIA "Latvijas mobilais telefons" daļu.

"Tet" grupas konsolidētais apgrozījums pērn bija 227,603 miljoni eiro, kas bija par 7,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa saruka par 13,3% un bija 36,202 miljoni eiro. "Tet" grupas apgrozījums šogad deviņos mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir saglabājies nemainīgs, veidojot 162,8 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu