Intervija ar DocLogix biznesa līnijas vadītāju Margaritu Bekešu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pastāstiet mazliet vairāk par sevi!

Esmu ļoti mērķtiecīga, neatlaidīga un drosmīga – nebaidos kļūdīties un nebaidos arī atzīt savas kļūdas, jo mēs visi esam cilvēki. Man ir augstas prasības pret sevi un arī ambīcijas. Man ir profesionālais maģistra grāds datorsistēmās un sistēmanalītiķa kvalifikācija, bet šobrīd apgūstu arī uzņēmējdarbības pamatus, kā arī regulāri tiekos ar Helmes Latvia piedāvāto kouču, lai sevi pilnveidotu.

Šobrīd mans mērķis ir apgūt zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas, lai veiksmīgi pildītu jaunos pienākumus, kurus esmu uzņēmusies, pieņemot izaicinājumu un kļūstot par Dokumentu vadības risinājumu (DocLogix) biznesa līnijas vadītāju.

Man ļoti patīk mans darbs, un es to tiešām daru ar prieku un aizrautību. Man ir svarīgi redzēt sava darba rezultātu. Mani ļoti motivē arī uzņēmuma vadības pozitīvā attieksme pret darbiniekiem. Vadītāji šeit spēj un vēlas saredzēt savus cilvēkus, pamana talantus, prasmes un mērķtiecību un atbalsta karjeras veidošanu uzņēmuma iekšienē.

Bērnībā mans sapnis bija kļūt par dziedātāju, esmu arī sarakstījusi vairākas dziesmas, un ģimenē svētkos neizpaliek mikrofons un karaoke. Vēl man ļoti patīk slidot. Brīvajā laikā esmu aizrāvusies un izbaudu daiļslidošanu.

Kā sākās Jūsu karjera IT sfērā?

Es apguvu inženierzinātņu bakalaura grādu datorvadībā un datorzinātnē un mani nepameta doma, ka es varu vienlaikus gan mācīties, gan strādāt, lai attīstītu savas prasmes. Sekojot līdzi darba sludinājumiem, es saskatīju iespēju un pieteicos uz Jaunākā analītiķa pozīciju šajā pašā Dokumentu vadības risinājumu komandā, tikai tolaik mēs bijām Lattelecom Technology, vēlāk zināms kā T2T, savukārt šobrīd esam starptautiskā uzņēmuma Helmes daļa.

Pirmais posms pagāja apmācībās un savu zināšanu un robežu paplašināšanā. Esmu prasīga pret sevi, ļoti neatlaidīga un mērķtiecīga un tiecos pēc nepārtrauktas attīstības un prasmēm. Drīzumā tiku paaugstināta par sistēmanalītiķi, gūstot plašāku pieredzi, lielākus projektus un jaunus klientus. Pēc tam kļuvu par vadošo analītiķi un jau varēju pārskatīt un analizēt procesus, mani pienākumi un atbildība turpināja pieaugt.

Mūsu uzņēmumā tiek sekots līdzi darbinieka attīstībai un izaugsmei. Darbinieku centība tiek ievērota un atbalstīta. Tika pamanīta mana neatlaidība, augstā atbildības sajūta un sniegums, un pirms 6 mēnešiem tiku paaugstināta par Biznesa līnijas vadītāju.

Kādi ir Jūsu galvenie uzdevumi kā Biznesa līnijas vadītājai?

Man ir divi galvenie uzdevumi – pirmkārt, rūpēties par darbinieku labklājību un motivāciju, un, otrkārt, kopā ar savu komandu rūpēties par klientu apmierinātību ar mūsu servisu. Biznesa līnijas vadītājs ir atbildīgs arī par savas biznesa līnijas budžetu, finansēm un biznesa līnijas attīstību. Mūsu uzņēmumā vadības stils ir demokrātisks, un es paļaujos uz savu komandu. Iesaistos problēmu risināšanā ar savu pieredzi, zināšanām un prasmēm tikai tad, kad tas ir nepieciešams. Mūsu komandas ir autonomas un pašorganizētas. Ikdienā sadarbojos ar mūsu partneri Lietuvā un tiekos ar klientiem, analizēju procesus, meklēju efektīvākos risinājumus, piedalos arī jauno klientu tikšanās reizēs. Esmu droša un pārliecināta par mūsu produktu un savas komandas darbu. Risinājumu meklēšanā un lēmumu pieņemšanā mēs uzklausām viens otru, apspriežam idejas un riskus līdz atrodam labākos risinājumus.

Kāda ir Jūsu darba diena?

Dienu mēs parasti sākam ar ik rīta stand-up, kurā ar komandu izrunājam, kas ir padarīts veiksmīgi, kur ir aizķeršanās, pie kā šobrīd katrs strādā un kādi ir šodienas mērķi. Tas mums visiem palīdz koncentrēties un fokusēties. Mēs uzņēmumā sekojam agile filozofijai, bet izmantojam arī Scrum metodes un Kanban plūsmu. Man lielākā dienas daļa sastāv no dažādām sapulcēm – ar esošajiem klientiem, lai meklēto labākos risinājumus, ar potenciālajiem klientiem, kuriem tiek rādītas demonstrācijas, ar komandas dalībniekiem notiek plānošanas sapulces, un reizi divās nedēļās ir retrospekcijas.  

Kas ir DocLogix un kādi ir galvenie ieguvumi no šādas sistēmas?

DocLogix ir Lietuvā izstrādāts risinājums, kuram Latvijā esam lielākie oficiālie partneri jau vairāk nekā 15 gadus. Tā ir dokumentu un biznesa pārvaldības sistēma, kuru, vienkāršoti runājot, izmanto dokumentu sakārtošanai pa pareizajām mapītēm, tādējādi iegūstot pilnīgu kontroli pār saviem failiem, turklāt – netērējot lieki laiku, jo pareizi visu konfigurējot, sistēma procesus veic automātiski, turklāt vēl pat atgādina savam lietotājam nepieciešamās darbības. Sistēma dod iespēju uzskaitīt arī ienākošos zvanus, reģistrēt inventāru, veidot atskaites, pieteikt atvaļinājumus un komandējumus. Tai ir arī meklēšanas funkcija, kas sniedz ātru piekļuvi vajadzīgajam līgumam vai dokumentam.

Platformā ir pieejami visi nepieciešamie rīki, ar kuru palīdzību uzbūvēt veselu sistēmu. Visbiežāk tajā nav jāiesaista programmētājs un nav vajadzīgs kods. Sistēma ir tiešām elastīga, papildinājumus un izmaiņas var veikt jau strādājošā sistēmā, un katra klienta sistēmā ir pieejami nepieciešamie rīki, dodot autonomiju. Mēs savus klientus arī apmācām un vienmēr esam gatavi atbalstīt.

Procesu automatizācija un kontrole, sakārtots elektronisko dokumentu aprites process ir svarīgs jebkurā uzņēmumā. Mums klientu lokā ir uzņēmumi gan ar 5 lietotājiem, gan ar līdz pat 600 lietotājiem sistēmā. Būtiskākais priekšnoteikums - uzņēmumā notiek regulāras sarakstes un dokumentu aprite, kas jāorganizē un jāvada.

Pastāstiet vairāk par savu komandu un kā jums veicas darbs attālināti?

Mana komanda ir ar ļoti augstu atbildības sajūtu un citādi nemaz nedrīkstētu būt, jo klienti mums uztic uzturēt savu vērtīgāko īpašumu – datus un dokumentus! Mēs turpinām augt līdz ar klientiem un projektiem. Šobrīd man komandā ir 7 cilvēki - 4 analītiķi, 2 programmētāji un 1 projektu vadītājs. Viens no sistēmanalītiķiem pievienojās tikai decembrī, bet jau aktīvi strādā un palīdz. Šobrīd mēs visi, protams, strādājam attālināti. Jāatzīst, ka sākumā tas bija sarežģīti, arī man pašai personīgi bija grūti, jo ļoti patīk komunicēt ar cilvēkiem dzīvē. Tomēr ikdienas sapulces ar ieslēgtām kamerām, mūsu sarunas un arī joki palīdz atgūt iedvesmu un fokusēties. Mēs rīkojam arī online pasākumus, protams, kad varējām tikties, tad gājām uz vakariņām, kopā apmeklējām escape rooms.

Mūsu komandas pozitīvie ieguvumi no attālinātā darba ir procesu efektivizācija, piemēram, šobrīd izmantojam Jira dēli sapulcēs un vairs pat nevaram iedomāties, kā tas tika darīts ar līmlapiņām. Ietaupās arī laiks, kas tika pavadīts ceļā uz darbu un pēc tam uz mājām, varam veltīt vairāk laika darba uzdevumiem vai savai atpūtai un vaļaspriekiem. Viena no mūsu kolēģēm ir no Saldus, kura jau iepriekš strādāja attālināti. Mūsdienās noteikti nav jābaidās no attāluma, jo, ar plašo digitalizāciju, tas vairs nav šķērslis, lai iegūtu savu sapņu darbu!

Plašāka informācija par Helmes Latvia piedāvājumiem, jaunumiem un vakancēm pieejama šeit.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu