“Covid mēle” varētu būt viena no infekcijas pazīmēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Nuno-Gonzalez et al., British Journal of Dermatology, 2020

Jaunā pētījumā rakstīts, ka uztūkusi un plankumaina mēle varētu būt viena no koronavīrusa infekcijas pazīmēm.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “British Journal of Dermatology”, zinātnieki noskaidrojuši, ka katrs ceturtais Covid-19 pacients piedzīvo izmaiņas savā mēlē. Šo izmaiņu vidū ir pietūkums, sāpes, izvirzītas garšas kārpiņas uz mēles virsmas, plankumi un rievas. Neliela pacientu daļa arī ziņoja par dedzinošu sajūtu mutē. 

Šis atklājums ir balstīts uz 666 ar Covid-19 slimu pacientu novērošanu Spānijas lauka slimnīcā. Šie simptomi bieži bija kopā ar garšas zudumu, kas jau ir plaši pazīstams Covid-19 simptoms, rakstīts vietnē “Business Insider”. 

Pagaidām nav skaidrs, vai šie simptomi ir plaši izplatīti. Ņemot vērā, ka pētījumā iekļautajiem pacientiem bija vidēji smagi infekcijas gadījumi, zinātniekiem nav zināms, vai šie simptomi, kas nodēvēti par “Covid mēli”, parādās arī vieglākos inficēšanās gadījumos.

Lai arī ir zināms, ka vīrusu infekcijas bieži rada simptomus mutē un mēlē, joprojām nav daudz informācijas par šī fenomena un Covid-19 saistību. Daļēji tas ir tāpēc, ka ārsti izvairās pārāk daudz laika pavadīt, pētot pacientu muti, jo baidās inficēties ar lipīgo vīrusu paši. 

Ar Covid-19 tiek saistīta arī ādas nieze, tomēr joprojām ir vairāk nezināmā nekā zināmā. Šajā pētījumā arī atklājās, ka aptuveni 40% pacientu piedzīvoja problēmas ar plaukstu un pēdu ādu. Problēmu vidū bija dedzināšanas sajūta, apsārtums, ādas lobīšanās un sīki izsitumi. Viens no desmit pacientiem piedzīvoja arī niezi. 

Iepriekšējos pētījumos tika arī atklāts, ka koronavīrusa infekcija var ietekmēt plaukstas, pēdas un ādu. Maijā dermatologi ziņoja par pacientiem, kuriem ir sarkani un pietūkuši kāju pirksti un ādas nieze. Šie simptomi tika saistīti ar Covid-19. 

Pētnieki gan pilnībā neizprot, kad šie simptomi mēdz parādīties, tāpēc pagaidām ir grūti zināt, vai tie varētu nākotnē palīdzēt paredzēt un novērst infekcijas smagākos gadījumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu