Tihanovska: Mana un Navaļnija situācija atšķiras (20)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska intervijā raidorganizācijas BBC raidījumā "HARDtalk" salīdzinājusi savu un Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija situāciju, kā arī atklājusi, kādēļ pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām piekrita pamest valsti.

2020.gada 9.augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas, kurās ar lielu balsu pārsvaru oficiāli par uzvarētāju tika pasludināts 26 gadus pie varas esošais autokrāts Aleksandrs Lukašenko. Vēlēšanām netika pielaists vairums spēcīgāko opozīcijas kandidātu, kā arī balsošanas un balsu skaitīšanas laikā tika novēroti rupji pārkāpumi. Pēc oficiālo rezultātu nosaukšanas Baltkrievijā sākās protesti pret valdību, kas turpinās joprojām, neskatoties uz Lukašenko režīma represijām. 

Dažas dienas pēc vēlēšanām Tihanovska, pakļauta spiedienam, vēlēšanu komisijas ēkā ierakstīja video paziņojumu un izbrauca no valsts. Kopš tā laika viņa mitinās Lietuvā, bet viņas vīrs Sergejs Tihanovskis joprojām atrodas ieslodzījumā Baltkrievijā tāpat kā citi opozicionāri.

Raidījuma "HARDtalk" vadītājs Stīvens Sakurs Tihanovskai jautāja, vai Navaļnijs, kurš atgriezās Krievijā par spīti ieslodzīšanas draudiem, nekalpo viņai kā paraugs. Tihanovska atbildēja, ka viņas un Navaļnija situācijas esot atšķirīgas.

"Navaļnijs jau ir politiķis, un viņš ar to nodarbojas ne pirmo gadu," norāda Tihanovska. "Es šajā pozīcijā nonācu likteņa iegribu dēļ. Es neplānoju kļūt par prezidenti. Otrkārt, es izjūtu atbildību savu bērnu priekšā. Jo mans vīrs atrodas cietumā, bet vienam no maniem bērniem nepieciešama īpaša aprūpe. Man divreiz jāpadomā, pirms pieņemu lēmumu par atgriešanos Baltkrievijā."

"Vai jūs nedomājat par atgriešanos?" turpināja jautāt Sakurs. "Mēs visi redzējām, kā Navaļnija atgriešanās Krievijā uzlādēja turienes opozīciju. Tūkstošiem cilvēku atkal iziet ielās. Ja jūs atgrieztos, tad tam arī būtu liels iespaids. Vai nedomājat par to?"

"Es par to domāju," atbildēja Tihanovska. "Taču Baltkrievijā nevalda likums. Baltkrievijā jau ir daudz politieslodzīto, daudzi aizturēto. Pat tad, ja es atgrieztos, mani iesēdinātu cietumā."

"Neapšaubāmi, cilvēki uz to reaģētu. Taču esmu pārliecināta, ka [tagad] spēju izdarīt daudz vairāk nekā tad, ja vienkārši kļūtu par kārtējo upuri un nonāktu cietumā. Cilvēki sarosītos; es esmu pārliecināta, ka viņi gribētu mani aizstāvēt. Taču, ja tas neizdosies, es kļūšu par kārtējo politieslodzīto," norādīja Tihanovska.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu