No piektdienas ikviens varēs pieteikties vakcīnai pret Covid-19 vietnē manavakcina.lv (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcīna. Ilustratīvs attēls
Vakcīna. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

No piektdienas, 5. februāra, plkst. 10 ikvienam būs iespēja reģistrēties savai vakcīnai pret Covid-19 agrīnās pieteikšanās vietnē "manavakcina.lv", TVNET uzzināja Nacionālajā veselības dienestā.

Tas būs pirmais no plānotajiem veidiem, kā iedzīvotāji varēs pieteikties vakcīnas saņemšanai.

Tie, kuri jau mēģināja reģistrēties vakcīnai vietnes izmēģinājuma laikā, uz norādīto kontaktinformāciju saņems aicinājumu reģistrēties vēlreiz.

Reģistrēties vakcīnai varēs, autorizējoties platformā www.latvija.lv. Pēc autorizēšanās ar internetbanku vai e-parakstu, vārds un uzvārds manavakcina.lv pieteikumā tiks parādīts automātiski, jo sistēma cilvēku atpazīs. Papildus būs jānorāda savs tālruņa numurs un e-pasta adrese, uz kuru cilvēks saņems uzaicinājumu vakcinēties.

Iedzīvotāji, kuri būs reģistrējušies savai vakcīnai vietnē manavakcina.lv, saņems atgādinājumu, kad būs pienākusi viņu kārta vakcinēties. Nepieciešamības gadījumā vakcinācijas datumu varēs pārcelt.

NVD atgādina, ka reģistrēšanās ātrāk automātiski nenozīmēs augstāku vietu rindā

- vispirms vakcīnas saņems prioritārās grupas jeb cilvēki, kuru dzīvība vai veselība vīrusa dēļ ir visvairāk apdraudēta. Visus pārējos viena kalendārā mēneša laikā saņemtos pieteikumus apstrādās vienlīdzīgi - pēc nejaušības principa. 

Prioritāri pret Covid-19 vakcinējamās grupas: 

  • veselības aprūpes darbinieki 
  • ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un to klienti
  • cilvēki virs 60 gadu vecuma
  • cilvēki ar hroniskām slimībām
  • cilvēki, kuri dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir hroniskas saslimšanas un imūnsupresējošas slimības
  • cilvēki, kas mājās aprūpē smagi slimus cilvēkus
  • izglītības iestāžu darbinieki
  • operatīvo dienestu darbinieki 
  • nozaru identificētie kritiskie darbinieki, uzņēmumu darbinieki, kas saskaras ar lielu skaitu cilvēku un kur darbavietā nevar ievērot 2 metru distanci 
  • pārējā sabiedrība

Kā norāda Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), vietne manavakcina.lv būs tikai viena no četrām iespējām, kā reģistrēties vakcīnai. Plānots, ka februāra laikā sāksies pieteikšanās arī pa tālruni. Tas dos iespēju pieteikties visiem, kas nevar vai nevēlas izmantot www.manavakcina.lv. Tiklīdz būs zināms tālruņa numurs vakcinācijas pieteikumiem, par to tiks ziņots.

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Evas Juhņēviča piektdien intervijā Latvijas televīzijai pavēstīja, ka

par vakcinācijas pret Covid-19 tālruņa līnijas 8989 darba sākumu informēs pirmdien.

Plānots, ka vēlāk vakcīnai varēs reģistrēties arī pie ģimenes ārsta un ka tai aicinās reģistrēties arī darbadevēji, kas pēc tam darbinieku sarakstus iesniegs SPKC, taču SPKC šobrīd primāri aicina iedzīvotājus pieteikties individuāli, negaidot darba devēja uzaicinājumu. 

Ņemot vērā ierobežoto vakcīnu apjomu, šobrīd nav paredzēta iespēja izvēlēties, kādu vakcīnu saņemt.

Vakcinācijas procesā tiks vērtētas visas Zāļu valsts aģentūras un Eiropas uzraugu rekomendācijas par vakcīnu piemērojamību noteiktām vecuma un veselības grupām, skaidro SPKC.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu