"Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" provizoriskā peļņa pērn - 5,539 miljoni eiro (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: ohenze, Shutterstock.

Valstij piederošā "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādājusi ar peļņu 5,539 miljonu eiro apmērā, kas ir par 31,9% mazāk nekā 2019.gadā, liecina institūcijas publiskotais finanšu pārskats.

"Altum" aktīvi 2020.gada beigās bija 850,123 miljonu eiro apmērā, kas ir par 51,9% jeb 290,619 miljoniem eiro vairāk nekā 2019.gada beigās, kad institūcijas aktīvi bija 559,504 miljonu eiro apmērā.

Institūcijas valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš norādīja, ka pagājušais gads "Altum" darbībā bija zīmīgs ar vairākiem būtiskiem notikumiem, tostarp "Altum" finanšu instrumentu portfelis pirmo reizi pārsniedza 800 miljonu eiro slieksni. "Tas panākts mērķtiecīgi attīstot esošos un ieviešot jaunus risinājumus tirgus nepilnību risināšanai, tostarp likviditātes atbalsta instrumentus uzņēmumiem Covid-19 ietekmes pārvarēšanai, kur pieprasījuma pīķi piedzīvotājām pandēmijas pirmajos mēnešos," viņš pauda.

Bērziņš minēja, ka, neraugoties uz vīrusa pandēmiju, pagājušajā gadā bija liels pieprasījums arī pēc "Altum" ikdienas finanšu instrumentiem. Pagājušajā gadā auguši apmēri gan mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes aizdevumu un lauksaimniecības zemes iegādes aizdevumu instrumentos, gan programmā mazajiem aizdevumiem lauku teritorijās, kur piešķirto aizdevumu apmērs, salīdzinot ar 2019.gadu, audzis par vairāk nekā 80%. Vienlaikus Zemes fonda darbības apmērs pērn audzis par 72%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Tāpat "Altum" vadītājs norādīja, ka institūcija ir sākusi virkni jaunu iniciatīvu, tostarp "Altum" iesaistījusies "Trīs jūru iniciatīvas investīciju fondā", kas ir jauns papildu finanšu instruments reģiona infrastruktūras projektu finansēšanai, kā arī "Altum" kopā ar privāto sektoru 

izveidojusi Kapitāla fondu lielajiem komersantiem, kas Covid-19 ietekmes rezultātā ir gatavi pielāgot savu līdzšinējo darbību, mainot biznesa modeli, pielāgojot produktu izstrādi, ieviešot jaunas tehnoloģijas, izejot jaunos eksporta tirgos.

"Sasniegtais finanšu rezultāts ir mazāks, nekā prognozēts pirms vīrusa pandēmijas, taču vienlaikus tas ir atbilstošs esošajai situācijai. Ņemot vērā krīzes apstākļus, izvērtējot uzņēmumu kredītspēju, daļai klientu piemērots labvēlības periods aizdevumu atmaksai. Ievērojot starptautiskos finanšu pārskatu standartus, tas rezultējies piesardzīgā uzkrājumu veidošanas politikā gan šai iniciatīvai, gan uzkrājumiem jaunajiem darījumiem, kas attiecīgi atspoguļojas peļņas apmēra samazinājumā," atzīmēja Bērziņš.

Viņš arī minēja, ka "Altum" ir gatava 2021.gadā turpināt pildīt finansēšanas tirgus papildinošo lomu, atbalstot gan tos, kam nepieciešams īstermiņa atbalsts, gan tos, kas plāno jēgpilnas ilgtermiņa investīcijas, bet banku finansējumam kādu iemeslu dēļ nekvalificējas.

Institūcijas pārstāvji norādīja, ka "Altum" bruto portfelis 2020.gada 31.decembrī bija 804 miljonu eiro apmērā, ko veido 26 578 līgumi. Tostarp garantiju portfelis bija 360 miljonu eiro apmērā (19 265 līgumi), aizdevumu portfelis bija 302 miljonu eiro apmērā (6323 līgumi), ieguldījumi riska kapitāla fondos - 73 miljoni eiro (268 līgumi), bet Zemes fonds - 68 miljoni eiro (722 līgumi).

Kopš šā gada sākuma "Altum" portfelis pieaudzis par 30,2% jeb 186 miljoniem eiro, kā arī par 18,5% jeb 4141 projektu pēc projektu skaita.

2019.gadā "Altum" strādāja ar peļņu 8,131 miljona eiro apmērā.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu