Lai gan finanšu tirgi ir spēcīgi mehānismi, kas nodrošina informācijas sniegšanu un uzvedības maiņu, tie ir kā sociālās sistēmas, kas balstās uz nepilnīgiem un nemitīgi mainīgiem pamatiem. Tas padara tirgu par neuzticamu ceļvedi tik lielas un sarežģītas problēmas risināšanai kā klimata pārmaiņas.

Mēs varam izstrādāt tik daudz dzīvžogu pret iespējamiem klimata pārmaiņu scenārijiem, cik mēs gribam, bet sistēmiskas pārmaiņas jau notiek. Ja nav politiskās gribas stāties pretī mūsu pašu uzvedībai, mēs vienkārši pieņemam, ka klimata pārmaiņas var risināt ar minimāli graujošu un finansiāli neitrālu vai pat rentablu pašreizējās operētājsistēmas atjauninājumu.

Covid-19 pandēmijai vajadzēja kalpot kā brīdinājuma signālam. Tā vietā valdības attīstītajās ekonomikās ir nolēmušas dubultot privātīpašuma tiesības, par prioritāti izvirzot farmācijas uzņēmumu patentu aizsardzību, ignorējot faktu, ka šie patenti varētu palīdzēt vakcīnu ražošanā, daloties ar savu tehnoloģiju.

Joprojām mēs redzam derības – lielās farmācijas kompānijas un politiķi ir veikuši likmi, ka vīruss tiks ierobežots, pirms tas iegūs mutācijas, kas vakcīnas padarītu neefektīvas.

Tā kā jau cirkulē jauni vīrusa celmi, šķiet, ka tas nav pietiekami droši. Un pat tad, ja vīruss tiks izskausts, tas būs paņēmis daudzus tūkstošus dzīvību. Kad mēs beidzot sapratīsim, ka visas kārtis tomēr ir dabas rokās?

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X