Ekspertes iesaka 5 padomus, kā atjaunoties pēc sporta

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Fiziskās aktivitātes nenoliedzami sniedz neskaitāmus ieguvumus un uzlabo labsajūtu. Tomēr, vai esat kādreiz apsvēruši, cik svarīga ir ķermeņa atjaunošanās treniņu rezultātu uzlabošanā? Neadekvāta atjaunošanās pēc sportošanas var negatīvi ietekmēt vēlamos rezultātus, miega kvalitāti, kāri pēc saldiem vai sāļiem ēdieniem, kā arī atstāt citas sekas. Starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Nutrition ekspertes skaidro, kāpēc atjaunošanās pēc sporta ir svarīga, un dalās ar 5 padomiem, kā to veicināt.

Stiepšanās vingrinājumi treniņa rezultātu noturēšanai

Stiepšanās treniņa beigās ir svarīgs posms sportošanas programmā – tā veicina muskuļu elastību, samazina traumu risku, palīdz muskuļiem atslābt un samazināt to sasprindzinājumu. Stiepšanās nodrošina optimālu asins plūsmas atjaunošanos muskuļos, kas veicina labāku skābekļa un barības vielu piegādi muskuļu šķiedrām.

Miegs vismaz 8-9 stundas

Labs miegs, vismaz 8-9 stundas, ir veiksmīga atjaunošanās procesa atslēga, jo mūsu ķermenis spēj pilnvērtīgi atgūties tikai nakts laikā, kad esam aizmiguši. Kā norāda fitnesa eksperte Linda Patkovska, brīdī, kad mūsu ķermenis nonāk dziļā miega stadijā, tiek izdalīti hormoni, kas stimulē muskuļu atjaunošanos un augšanu. Miega trūkums ietekmē muskuļu atveseļošanās procesu un var izraisīt tādas labsajūtas problēmas kā, piemēram, nogurumu, zemu veiktspēju un grūtības koncentrēties.

Sabalansēta uztura uzņemšana

Ikdienā uzņemtais ēdiens būtiski ietekmē mūsu pašsajūtu. Pareizo uzturvielu uzņemšana pirms un pēc treniņa var palīdzēt mums sasniegt savus fiziskos un labsajūtas mērķus. Kā norāda uztura eksperte Anastasija Kurginiana, ir svarīgi ķermenī radīt tādu vidi, kurā organisms spēj sevi dziedēt, proti – jāievēro sabalansēta uztura principi, sākot jau ar dienas pirmo un pašu galveno maltīti – brokastīm.

“Olbaltumvielām bagātu brokastu uzņemšana un sabalansēta uztura pamatprincipu ievērošana visas dienas garumā var palīdzēt ne tikai samazināt kāri pēc našķiem, bet arī palīdzēt organismam nodrošināt atbilstošu vidi atjaunošanās procesam,” saka A.Kurginiana.

Pēc treniņa īpaši svarīgi ir uzņemt ogļhidrātus un olbaltumvielas. Sporta laikā muskuļi kā degvielu izmanto glikogēna krājumus, kā arī muskuļos tiek noārdītas olbaltumvielu struktūras. Tā kā pēc treniņa organisms cenšas atjaunot glikogēna krājumus un olbaltumvielu struktūras muskuļos, pareizo uzturvielu uzņemšana drīz pēc sportošanas var palīdzēt organismam to paveikt ātrāk.

Mūsdienīgu atjaunošanās risinājumu iekļaušana sportošanas programmā

Atjaunošanās procesam pēc sportošanas var būt izšķiroša nozīme labsajūtas un veiktspējas uzlabošanā, tāpēc mūsdienīgu, gudru un uz zinātniskiem pētījumiem balstītu produktu integrēšana ikdienas treniņu programmā var kalpot kā lielisks risinājums, kas atbilst mūsu specifiskajam dzīvesveidam un vajadzībām. Šī iemesla dēļ Herbalife Nutrition  ir radījis Herbalife24 Rebuild Strenght – tas ir atjaunojošs dzēriens ar augstu olbaltumvielu saturu, kura sastāvā ir l-glutamīns, BCAA aminoskābes un ogļhidrāti. Dzēriens ir paredzēts lietošanai pēc spēka treniņiem. Šis produkts satur olbaltumvielas, kas veicina muskuļu masas uzturēšanu un augšanu, un to ieteicams lietot 30-45 minūšu laikā pēc treniņa.*

“Produktā ir svarīgu aminoskābju, vitamīnu un minerālvielu kopums. Tas ir lielisks olbaltumvielu avots, kas veicina muskuļu masas uzturēšanu un augšanu, turklāt tas satur dzelzi, kas veicina normālu enerģijas vielmaiņu, sarkano asins ķermenīšu veidošanos un skābekļa transportēšanu organismā. Mērenais ogļhidrātu daudzums produktā nodrošina organismu ar nepieciešamo enerģiju,” tā L.Patkovska.

Regulāru atslodzes dienu ievērošana

Atjaunošanās process var mainīties atkarībā no dzimuma, vecuma, fiziskās sagatavotības, treniņa veida un intensitātes, tomēr, kā norāda fitnesa eksperte L.Patkovska, muskuļu atjaunošanās process var ilgt no 24-72 stundām. Dažos gadījumos, piemēram, pēc garās distances maratona, jūsu organismam varētu būt nepieciešamas nedēļas, lai atveseļotos. Tāpēc atslodzes dienas un adekvāta atveseļošanās programma ir tikpat svarīga kā paši treniņi. Regulāri pārtraukumi starp treniņiem ir svarīga progresa sastāvdaļa, un tas ļauj jūsu ķermenim atjaunoties un pat uzlabot jūsu veiktspēju nākamā treniņa laikā, turpretim atslodzes dienu neievērošana var novest pie pārpūles vai izdegšanas.

*Hronisku saslimšanu vai notiekoša ārstniecības procesa gadījumā, konsultējieties ar savu ārstu pirms Herbalife Nutrition produktu lietošanas.

 
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu