Vilks: Šī ir situācija, kad ir jāiet uz pilnu banku, arī riskējot zaudēt amatu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Par dažādiem ierobežojumiem pandēmijas laikā ir lemts visai bieži. Arī pagājusī nedēļa nebija izņēmums, kad tika lemts par to, vai ierobežojumus mīkstināt. Saistībā ar tiem sabiedrībā ir izskanējusi arī kritika, vieniem sakot, ka ierobežojumi ir pārāk maigi, bet citiem - ka pārāk stingri. 

Bijušais finanšu ministrs Andris Vilks TVNET tiešsaistes žurnāla Klik raidījumā "Nauda runā" stāsta, kas, viņaprāt, ir galvenā problēma ierobežojumu ieviešanā Latvijā.

Saistībā ar ierobežojumu noteikšanu Latvijā Vilks norāda, ka Latvija nogulēja otrā viļņa sākumu, turklāt problēma ir tā, ka trūkst izlēmības.

“Ir jābūt izlēmībai, pieņemot lēmumus. Ja taisa ciet ekonomiku, tad tas jādara uz īsu brīdi, bet ar stingriem nosacījumiem. Ja taisa vaļā ekonomiku, arī šeit ir skaidri jābūt definētiem noteikumiem.

Iespējams, ka šeit ir risks uzņemties nepopulārus lēmumus. Tomēr šis ir gadījums, kad ir jāiet uz visu banku, arī ar risku zaudēt amatu,” norāda Vilks.

Ļoti daudz laika tiek kavēts dažādās diskusijās. Vilks salīdzina pašreizējo situāciju ar Starptautiskā Valūtas fonda aizdevuma atmaksu vai eiro ieviešanu – ar tādām garām diskusijām šie procesi būtu bijuši daudz ilgāki.

“Ja tu riskē zaudēt amatu, tad jāspēlē uz visu banku. Bet šeit redzam, ka neviens nevēlas būt tas sliktais, visi grib izdzīvot,” tā Vilks.

Izdzīvošana “pārmetas” arī uz ierēdniecību, tādēļ Latvijā valsts aparāts arī ir salīdzinoši vājš. Bijušais ministrs norāda: ja Latvijā nebūs labākas, profesionālākas un labāk apmaksātas pārvaldes, kur ir konkurence, tad Latvijai arī nebūs dažādu attīstības plānu, kā arī iespējas apgūt dažādus finanšu instrumentus no Eiropas.

Iepriekš vēstīts, ka piektdien Ministru kabinets panāca vienošanos par ierobežojumu atvieglošanu izglītības procesa organizēšanā, savukārt ierobežojumus tirdzniecībā plānots atvieglot daļēji, ļaujot strādāt tikai mazajiem veikaliem.

Patlaban plānots, ka izmaiņas varētu stāties spēkā uzreiz pēc Lieldienām, tomēr par konkrētu datumu valdība lems šonedēļ līdz ar konkrētu tiesību aktu izskatīšanu.

Ierobežojumu mīkstināšanas termiņa noteikšanā tiks ņemta vērā aktuālā epidemioloģiskā situācija, un valdība šodien vienojās arī par kritērijiem, ar kādiem valstī būs jāievieš lokdauns, ja saslimstība sāks pieaugt.  

Lai arī sākotnēji Operatīvā vadības grupa rosināja no 7.aprīļa atvieglot ierobežojumus tirdzniecībā, tomēr valdība vienojās ierobežojumus šajā nozarē mīkstināt mērenāk, proti, atļaujot darboties visiem mazajiem veikaliem, bet tirdzniecības vietu ar platību virs 7000 kvadrātmetriem darbība joprojām būtu ierobežota.

Pilnu interviju ar Andri Vilku skaties TVNET tiešsaistes žurnālā Klik!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu