Eksperts: Vēsais pavasaris ietekmēs visa iesētā sadīgšanas ātrumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Singkham/Shutterstock

Vēsais pavasaris ietekmēs visa iesētā sadīgšanas ātrumu, taču ražas prognozes vēl ir pāragras, komentējot pavasara laikapstākļus un to ietekmi uz gaidāmo ražu, vērtēja Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils.

Viņš stāstīja, ka apstākļos, kad tikai dažas dienas aprīlī gaisa temperatūra bija atbilstoša augu augšanai, augsnes temperatūra ilgstoši palika nemainīga, - nedaudz zem +10 grādiem. Naktīs bija vērojamas arī salnas no -1 līdz -4 grādiem.

"Tādos apstākļos varēja notikt vien lēna veģetācija aukstumizturīgajām kultūrām un pumpuru briešana ogulājiem un augļu kokiem. Piemēram, simtajā gada dienā iesējot zirņus, pirmās dīgšanas pazīmes parādījās tikai ap 5.maiju. Tātad sadīgšanai bija nepieciešams teju mēnesis," skaidroja Narvils.

Pēc dārzkopības eksperta paustā, vēsais pavasaris ietekmēs visa iesētā sadīgšanas ātrumu, vienlaikus piebilstot, ka par aukstumizturīgajām kultūrām, tādām kā redīsi, salāti, dilles, pētersīļi, kā arī Austrumu zaļumu kultūrām jāsatraucas nav, jo, ja sēkla ir kvalitatīva, augi noteikti sadīgs.

"Savukārt grūti šajā pavasarī sokas ar siltumu mīlošām kultūrām," atzina Narvils. Viņš norādīja, ka stādiem jau ierasti sasēti tomāti, gurķi, paprika, ķirbji un kabači, taču to attīstībā izpalika tik būtiskais siltums, tādējādi stādu izstādīšana siltumnīcās bija iespējama tikai, izmantojot papildus segšanu un sildīšanu, kas gan nerada augiem nepieciešamo komforta līmeni, un to attīstība ir ļoti lēna.

Viņš arī prognozēja, ka

kopumā ieguvēji būs tie, kas tomātus, gurķus, papriku un baklažānus izstādīs nākamās nedēļas sākumā, kad gaidāms jau stabils siltums.

"To, ko sals un sniegs nodarījis ogu un augļu dārzos, redzēsim tikai ziedēšanas laikā," komentēja dārzkopības eksperts, minot, ka jau tagad redzams, ka sals mazliet skāris eksotisko augļu ziedpumpurus, nelieli bojājumi redzami arī citām jutīgākām augļu koku kultūrām, kurām apakšējie zari atrodas salnu zonā.

"Ziedēšana kavējas visiem augiem un, neraugoties uz vēso un vēlo pavasari,

ražas prognozes vēl ir pāragras, jo aizkavēta auga attīstība nenozīmē, ka gaidāma slikta raža,"

norādīja eksperts. Turklāt, kā komentēja Narvils, šogad, atšķirībā no citiem gadiem, pietiekams ir mitruma daudzums, kas vairo cerību uz labu ražu ne tikai dārzeņu laukos un dobēs, bet arī ogu un augļu dārzos.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu