Latvija testē pašvaldības: Citādā realitāte Daugavpilī

Priekšvēlēšanu debates
CopyLinkedIn Draugiem X

Daugavpils ir otrā lielākā Latvijas pilsēta ar vairāk nekā 90 000 iedzīvotāju, tomēr to skaits pēdējos gados turpina sarukt. Daugavpils šī brīža domi nemitīgi plosījuši iekšējie skandāli – četru gadu laikā nomainījušies trīs domes priekšsēdētāji. Latvijas iedzīvotāju viedoklis par Daugavpils pilsētu ir pretrunīgs, tomēr daļa TVNET aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka “Daugavpilī ir citādāka vide nekā citviet Latvijā”. Kā šīs un vēl citas problēmas sola risināt Daugavpils domes deputātu kandidāti? Lai iedzīvotāji vēlēšanu dienā varētu izdarīt informētu un pārdomātu izvēli, ReTV un TVNET Ziņu dienestu komandas turpina pašvaldību vēlēšanu debates, kā nākamo vētījot politisko piedāvājumu Daugavpilī.

Šogad par varu Daugavpilī cīnās 154 kandidāti no 10 sarakstiem. Vairums no tiem deputātu amatus ieņem arī šobrīd.

 

ReTV organizētajās debatēs piedalījās 6 no 10 politisko spēku pārstāvjiem, kas vēlas vadīt Daugavpils novada domi.

DAUGAVPILS POLITISKO SPĒKU PĀRSTĀVJI:

  • Andrejs Elksniņš, “Saskaņa” (S);
  • Igors Prelatovs, “Mūsu partija” (MP);
  • Arvīds Barševskis, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS);
  • Igors Aleksejevs, “Latvijas attīstībai” (LA);
  • Inta Ruskule, Jaunā konservatīvā partija (JKP);
  • Pēteris Dzalbe, Daugavpils novada partija (DNP).

Debatēs nepiedalījās:

  • Rihards Eigims, Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS);
  • Aleksandrs Mirskis, politiskā partija “Alternative”;
  • Aleksandrs Iļjins, “Jaunā Saskaņa” (JS);
  • Aleksandrs Vasiļjevs, Latvijas Krievu savienība (LKS).

Jānorāda, ka vairumam kandidātu šīs nebūs pirmās vēlēšanas. Piemēram, Prelatovs (MP) centīsies noturēties domes priekšsēdētāja amatā, par palikšanu domē cīnīsies viņa priekštecis Daugavpils mēra amatā Elksniņš (S). Šā brīža domes priekšsēdētāja 1. vietnieks Jānis Lāčplēsis (LP) debatēs savā vietā deleģēja bijušo Daugavpils domes izpilddirektoru Igoru Aleksejevu (LA). LKS domes priekšsēdētāja amata kandidāts Aleksandrs Vasiļjevs vada biedrības "Latvijas krievu kopiena" Daugavpils nodaļu, bet ZZS izvirzītais Arvīds Barševskis ir profesors un zinātņu prorektors Daugavpils universitātē. Daugavpils novada partiju vēlēšanās pārstāv ar kolorītu reputāciju apveltītais bijušais domnieks Pēteris Dzalbe, kurš patlaban ir SIA “Rēzeknes namsaimnieks” valdes loceklis, savukārt JKP debatēs pārstāvēja kandidāte ar trešo kārtas numuru - SIA "Ir projekti" vadītāja Inta Ruskule.

Debašu sākumā kandidātiem bija iespējas izteikt savus solījumus vēlētājiem. Katram kandidātam bija savs redzējums un solījums par labāku nākotni. Tajos iekļautas gan tādas vispārīgas lietas kā demokrātisko vērtību stiprināšana un pilsoniskās aktivitātes veicināšana, gan arī specifiskas lietas - kā pazemināt komunālo pakalpojumu tarifus un samazināt rindas pie bērnu zobārstiem.

Problēmas un risinājumi

Kā teju ikviens novads, arī Daugavpils ir piesaistījusi Valsts kontroles (VK) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja uzmanību (KNAB) saistībā ar bažām par korupciju, nesaimnieciskumu un naudas līdzekļu izlietošanas caurspīdīgumu Daugavpils domē. Kā ReTV apgalvojuši vairāki eksperti, ”Daugavpils dzīvo citā realitātē, ar citu izpratni par godprātīgu politiku.”

VK un KNAB atklātās problēmas Daugavpils novadā

  • Krimināllieta par vismaz 10 000 eiro liela kukuļa pieprasīšanu par privātā uzņēmuma uzvaru pašvaldības iepirkumā
  • Krimināllieta par neatļautu patronu glabāšanu
  • Nepilnības saistībā ar pašvaldības kontrolē un pašvaldībā esošo ēku atbilstību drošuma prasībām

Izlozes kārtībā tika izvēlēti divu partiju pārstāvji, lai paustu savu viedokli par to, kā risināt problēmas Daugavpils domē. Pēteris Dzalbe (DNP) uzskata, ka ir nepieciešams piesaistīt jaunus un profesionālus cilvēkus, kuri darbotos pilsētas, nevis atsevišķu uzņēmumu interesēs. Līdzīgu viedokli pauda Andrejs Elksniņš (“Saskaņa”), uzsverot, ka ir vairāki politiskie spēki, kuri šobrīd strādā domē un kuri uzskata šādu praksi par normālu, tāpēc ir vairāk jākoncentrējas uz caurspīdīguma nodrošināšanu visās iepirkuma procedūrās.

Zināšanu tests

Arī Daugavpils domes kandidāti varēja parādīt savas zināšanas par domes darbu un dažādām ar to saistītām lietām, atbildot uz sešiem testa jautājumiem. Katram dalībniekam bija jāizvēlas viena pareizā atbilde no trīs piedāvātajiem variantiem.

Visi kandidāti zināja, cik tālu ir jābrauc no Daugavpils domes līdz tuvākajam atkritumu poligonam “Cinīši”. Tāpat arī visi kandidāti pareizi atbildēja, ka Daugavpilij pieder 25% no laikraksta “Latgales laiks” kapitāldaļām. Tikai viens no visiem kandidātiem zināja atbildēt, ka Daugavpils reģionālā slimnīca 2019.gadā bija lielākais darba devējs pilsētā. Tāpat arī tikai viens kandidāts atbildēja nepareizi uz jautājumu par Grīvas pilsētas simbolu. Testā nebija tādu jautājumu, uz kuriem visi kandidāti būtu atbildējuši nepareizi, lai gan daži kļūdījās jautājumā par domes atlaišanas procedūru; piekliboja zināšanas arī par jaunā satiksmes pārvada problemātiku.

Bezdarbs

ReTV sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) apkopoja datus par bezdarba līmeni Daugavpilī.

 

Arī šeit izlozes kārtībā tika izvēlēti partiju kandidāti, kuri sniedza savu redzējumu par to, kā būtu risināma bezdarba problēma Daugavpilī. Arvīds Barševskis (ZZS) uzsvēra, ka prioritāri ir jāstrādā pie investīciju vides attīstīšanas, kā jāizstrādā pārkvalificēšanās programmas, lai nodrošinātu esošā darbaspēka efektīvāku sadalījumu. Līdzīgu viedokli pauda arī Igors Aleksejevs (LA), kurš norādīja, ka ārvalstu investīciju piesaistei ir jābūt vienai no prioritātēm, lai nodrošinātu jaunu uzņēmumu ienākšanu Daugavpilī. Tāpat jāattīsta infrastruktūra, lai Daugavpils varētu konkurēt uz citu Eiropas pilsētu fona.

Daugavpils pilsētas tēls

TVNET interaktīvajā aptaujā tika noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāju viedoklis par Daugavpils pilsētu ir diezgan skarbs - teju puse respondentu uzskata, ka Daugavpils vide ir citādāka nekā citviet Latvijā. Turklāt vairāk nekā 35% aptaujāto iedzīvotāju pauž, ka Daugavpilī valda negatīva politiskā vide. Kopumā vien knapi 15% no visiem aptaujas dalībniekiem ir bijuši labvēlīgi pret Daugavpili, norādot, ka tā ir pašvaldība, kas tendēta uz attīstību, tajā ir labvēlīga vide biznesa attīstībai un tā ir vizuāli pievilcīga.

 

Savu viedokli par to, kā varētu uzlabot Daugavpils pilsētas tēlu, bija iespēja izteikt šī brīža domes priekšsēdētājam Igoram Prelatovam (“Mūsu partija”) un Jaunās konservatīvās partijas pārstāvei Intai Ruskulei. Prelatovs uzskata, ka Daugavpils nepelnīti novērtēta tik zemu, jo pilsēta strauji attīstās un problēmas tiek risinātas. Savukārt Ruskule uzsvēra, ka Daugavpilij ir nepieciešams būt “tuvāk Latvijai”, stiprinot Latvijas pilsonisko tēlu. Tāpat viņa akcentēja mediju lomu pilsētas popularizēšanā, jo gan vietējās nozīmes, gan nacionālie mediji ietekmē katras pilsētas tēlu.

Iedzīvotāju viedokļi un kandidātu komentāri

Daugavpils iedzīvotāji norāda uz vairākām lietām, kuras būtu jārisina jaunajam domes sasaukumam, - no ikdienišķām lietām, kā jaunu bērnu laukumu ierīkošana un pilsētas vides labiekārtošana, līdz daudz kompleksākām, kā pilnvērtīgu medicīnisko pakalpojumu nodrošināšana un dažādu attīstības projektu realizēšana, piesaistot gan valsts, gan Eiropas Savienības finansējumu. Arī iedzīvotāji pauž bažas, ka Daugavpils pilsētas dome nevis strādā pie tā, lai nodrošinātu Daugavpils sabiedrības saliedētību, bet gan pati to šķeļ.

Lūgti komentēt domes darbu pēdējos četros gados, ņemot vērā, ka tajā ir mainījušies trīs domes priekšsēdētāji, kandidāti vērsa uzmanību uz dažādiem aspektiem. Elksniņš (“Saskaņa”) un Prelatovs (“Mūsu partija”) pauda līdzīgus viedokļus, norādot, ka šāds darbs ir demokrātijas izpausme un parāda esošo viedokļu dažādību.

Turpretī Barševskis (ZZS) uzsvēra, ka šāds domes darbs ir apkaunojošs un var saskatīt korelāciju ar to, kā Latvijas iedzīvotāji redz Daugavpili un tās līdzšinējo darbu.

Savukārt Aleksejevs (LA) norādīja, ka nav tik būtiski, kas notiek domes iekšienē, kamēr vien tiek sasniegti vajadzīgie rezultāti. Ruskule (JKP) piebilda, ka ar šādu priekšsēdētāju nomaiņu atklājās arvien jaunas lietas, kuras domes darbā iespējams uzlabot, tādējādi paužot viedokli, ka šāda prakse, lai gan nav laba, tomēr savā ziņā palīdz identificēt trūkumus, lai tos novērstu. Taču Dzalbe (DNP) norādīja, ka tas ir haoss un tā nevajadzētu notikt.

Atbildot uz iedzīvotāju paustajām bažām, kandidāti runāja par atšķirīgām problēmām un to iespējamiem risinājumiem. Aleksejevs (LA) vērsa uzmanību, ka ir nepieciešams strādāt pie uzņēmējdarbības vides attīstības, tādējādi nodrošinot jaunas, modernas un labi apmaksātas darbavietas. Ruskule (JKP) pauda pārliecību, ka ir nepieciešami konkrēti regulējumi un mehānismi, kā nodrošināt būvprojektu uzraudzību pirms būvniecības sākšanas, proti, projekta izstrādes laikā. Dzalbe (DNP) norādīja, ka ir nepieciešams risināt samilzušo problēmu ar haotisko pašvaldības kapitālsabidrību pārvaldību, tomēr konkrētu priekšlikumu, kā to izdarīt, nesniedza.

Savukārt Elksniņš (“Saskaņa”) pauda pārliecību, ka viņam ir risinājumi, lai atrisinātu visas četras izvirzītās problēmas, tomēr iezīmēja vien divas – izveidot LTV ziņu dienesta struktūrvienību Daugavpilī, lai stiprinātu medijus, un nodrošināt revidentu iesaisti būvprojektos, lai nodrošinātu to caurspīdību. Prelatovs (“Mūsu partija”) uzskaitīja vairākus darbus, kurus šis domes sasaukums ir izdarījis, lai risinātu minētās problēmas, savukārt Barševskis (ZZS) pauda gatavību izstrādāt sistēmu, lai nodrošinātu būvprojektu caurredzamību, nodrošinot, ka eksperti un projektu vadītāji strādātu pasūtītāja, nevis būvfirmu interesēs.

Jautājumi konkurentiem

Katrs kandidāts ar savu jautājumu pievērsa uzmanību citai pastāvošai problēmai. Dzalbe (DNP) vēlējās uzzināt Ruskules (JKP) viedokli par Daugavpils jaunās tramvaja līnijas izbūvi un vai nav iespējams rast videi draudzīgāku risinājumu, savukārt Ruskule interesējās,

kāpēc Elksniņa darbības laikā dzīvojamo māju siltināšanai ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu tika virzīti vien četri projekti, uz ko Elksniņš atbildi nevarēja sniegt.

Aleksejevs (LA) interesējās par to, kā Daugavpils universitāte varētu adaptēt savas studiju programmas, kas potenciāli varētu nodrošināt jaunu investoru piesaisti pilsētā, bet Barševskis (ZZS) vērsās pie Elksniņa ar jautājumu, kā nodrošināt domes iekšējo stabilitāti, ņemot vērā šo četru gadu laikā pieredzētās pārmaiņas. Arī Prelatovs (MP) vērsās ar savu jautājumu pie Elksniņa, vēloties noskaidrot, kā tieši tiek plānots izpildīt solījumu, neapvienot profesionālās skolas Daugavpilī, ņemot vērā, ka tas ir Izglītības un zinātnes ministrijas, nevis pašvaldības domes kompetences jautājums. Turpretī Elksniņš savu jautājumu veltīja Prelatovam, vēloties noskaidrot, kad tiks organizēts jauns dabasgāzes iepirkums un kāds būs nākamās apkures sezonas tarifs.

Vēlēšanu debates turpinās!

Pašvaldību vēlēšanu debates tapušas sadarbībā ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi. ReTV organizēs kopumā 10 debates, izvēloties iedzīvotāju ziņā skaitliski lielākās pašvaldības, tādējādi sasniedzot vismaz pusi no visiem Latvijas balsstiesīgajiem, savukārt TVNET organizēs diskusijas piecu mazāko pašvaldību deputātu amata kandidātu vidū. Līdz šim debates jau notikušas Bauskas, Alūksnes, Līvānu un Cēsu novadā, bet turpinājumā šovakar plkst.21.30 ReTV kanālā būs skatāmas priekšvēlēšanu debates ar Jelgavas novada domes kandidātiem, savukārt rīt, 23.maijā, tajā pašā laikā - ar Jēkabpils politiķiem. 

Debašu ētera laiki ReTV kanālā

  • 22.05. 21.25 Jelgava
  • 23.05. 21:30 Jēkabpils novads
  • 24.05. 21:25 Jūrmala
  • 25.05. 18:00 Saulkrastu novads
  • 26.05. 18:00 Valkas novads
  • 26.05. 21:25 Liepāja
  • 28.05. 21:25 Tukuma novads
  • 29.05. 21:30 Ogres novads
  • 30.05. 21:30 Valmieras novads
  • 01.06. 18:00 Ventspils novads

2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā - 5.jūnijā.

Tajās vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības jeb sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot pasi vai personas apliecību.

Projektu finansē NEPLP no sabiedriskā pasūtījuma līdzekļiem.

Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo
Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo Foto: NEPLP/Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu