Latvija testē pašvaldības: Kā savienot Saulkrastu un Sējas novadu atsevišķās intereses?

CopyLinkedIn Draugiem X

Saulkrasti ir viens no strīdīgākajiem novadiem, kuram vēl joprojām nav oficiālā novada centra. Pirms novadu reformas tie bija divi atsevišķi novadi - Saulkrastu un Sējas – tomēr šīs reformas rezultātā tie nu tiks sapludināti vienā. Atsevišķi skatoties, Sējas novada platība ir gandrīz 5 reizes lielāka, tomēr Saulkrastu novadā ir teju 3 reižu vairāk iedzīvotāju. Kā nākamā domes sasaukuma kandidāti plāno savienot atsevišķo novadu intereses? Kā risināt saimnieciskuma un dažādās citas problēmas, kas pastāv iekš novada? ReTV un TVNET turpina testēt pašvaldības, kā nākamo pētot politisko piedāvājumu topošajā Saulkrastu novadā.

Šajās vēlēšanās uz jaunā Saulkrastu novada domes 15 deputātu amatiem pretendē kopumā 108 kandidāti no astoņiem partiju un to apvienību sarakstiem.

 

TVNET organizētajās debatēs piedalījās kopumā sešu partiju izvirzītie Saulkrastu domes mēra amata kandidāti.

Politisko spēku pārstāvji Saulkrastos:

  • Guntis Liepiņš, Latvijas Zaļā partija (LZP);
  • Jānis Eglīts, apvienotais saraksts Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Jaunā konservatīvā partija (NA/JKP);
  • Izita Kļaviņa, Jaunā Vienotība (JV);
  • Artūrs Ancāns, “Latvijas attīstībai” (LA);
  • Alens Horsts, Latvijas Zemnieku savienība (LZS);
  • Normunds Līcis, Politiskā partija “Latvijas reģionu apvienības” (LRA).

Debatēs nepiedalās:

  • Andrejs Vinogradovs, sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”;
  • Rihards Pušmucāns, "Jaunā Saskaņa".

Jāpiebilst, ka vairumam kandidātu šīs nav pirmās vēlēšanas. Piemēram, Guntis Liepiņš (LZP) ir bijis ilggadējais Sējas novada priekšsēdētājs. Tāpat par savas vietas saglabāšanu domē cīnīsies arī līdzšinējais Saulkrastu novada domes mērs Normunds Līcis (LRA), kā arī viņa padomnieks uzņēmējdarbības un attīstības jautājumos Artūrs Ancāns (LA). Kandidātu vidū ir atrodama arī juriste Izita Kļaviņa (JV), Skultes ostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs Alens Horsts (ZZS) un Zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts (NA/JKP).

Atklājot debates, kandidātiem bija iespēja skatītājus iepazīstināt ar savu galveno solījumu, ko viņi plāno izpildīt, ja tiks ievēlēti domē. Deputātu kandidātu solījumi bija dažādi. Tajos iekļautas pavisam vispārīgas lietas, kā koncentrēšanās uz cilvēku un izglītības reformēšana. Tāpat no kandidātiem izskanēja arī vairāki konkrēti solījumi, kā Nekustamā īpašuma nodokļa atlaide 90% apmērā, gadā noasfaltēt vismaz vienu ceļu, tāpat nodrošināt arī domes pakalpojumu pieejamību un arī izcīnīt Saulkrastiem reģionālās attīstības nozīmes centra statusu.

Iedzīvotāju viedokļi un kandidātu komentāri

TVNET komanda devās aptaujāt gan Saulkrastu, gan Sējas novada iedzīvotājus, lai noskaidrotu viņu redzējumu par nepieciešamajām izmaiņām novadā. Tāpat kā teju ikvienā Latvijas novadā, divi no sāpīgajiem jautājumiem ir ceļu infrastruktūra un darbavietu trūkums. Iedzīvotāji arī atzīmē, ka Saulkrastu centrā trūkst ēkas mākslas un mūzikas skolas iekārtošanai. Tiek arī vērsta uzmanība, ka domei būtu vairāk jādomā par novada iedzīvotājiem, nevis par veidiem, kā piesaistīt tūristus.

 

Savukārt deputātu amata kandidātiem tika lūgts atbildēt uz jautājumu, kā viņi plāno savienot atšķirīgo novadu intereses. Normunds Līcis (LRA) izteica vīziju veidot kopīgus novada svētkus. Tāpat viņš norādīja, ka noteikti būtu jāstrādā pie sistēmas sakārtošanas, lai visiem novada iedzīvotājiem būtu pieejama aktuālā informācija. Horsts (LZS) norādīja, ka svarīgs faktors ir domes iekšējā stabilitāte. Viņš gan neiezīmēja, kā savienot atšķirīgo novadu intereses, vien piebilda, ka partijas programmas centrā ir cilvēks un uz to arī strādās.

Savukārt Artūrs Ancāns (LA) pauda pārliecību, ka nav obligāti jāsavieno atšķirīgo novadu intereses: “Dažādumā ir ļoti liels spēks.”

Viņš gan atzina, ka noteikti ir jāstrādā pie tā, lai nodrošinātu labu pārvaldību, kas šos dažādos faktorus ņemtu vērā.

Līdzīgi Horsta viedoklim izteicās arī Izita Kļaviņa (JV), izsakoties, ka domei ir jāstrādā kopīgi cilvēku labā. Viņa arī norādīja uz vairākām iespējām, kā iedzīvotājiem iesaistīties domes darbā, kas ir kā iespēja nodrošināt savu interešu sadzirdēšanu. Jānis Eglīts (NA/JKP) pauda, ka novadā ir nepieciešams kopīgs redzējums. Viņš uzvēra, ka prioritātei ir jābūt ceļu infrastruktūras un satiksmes pieejamības sakārtošanai kā Sējā, tā Saulkrastos. Guntis Liepiņš (LZP) sacīja, ka tiek strādāts pie kopīga pārvaldes modeļa, kas ir balstīts uz varas centralizāciju.

Problēmas un risinājumi

TVNET apkopoja Valsts kontroles sniegto informāciju par veiktajām revīzijām Saulkrastu novadā.

Valsts kontroles revīzijās konstatētais Saulkrastu un Sējas novados:

  1. Saulkrastu novadā problēmas ar nekustamā īpašuma jautājumu sakārtošanu;
  2. Saulkrastu novadā līdzekļu nelietderīga tērēšana;
  3. Sējas novadā domes atsevišķu pakalpojumu nodrošināšana bez pamatotiem aprēķiniem.

Lūgti komentēt, kā risināt esošās saimnieciskās problēmas, kandidāti izteicās dažādi. Izita Kļaviņa (JV) pauda pārliecību, ka pašvaldībā “ilgstoši ir bijis iekšējās kontroles trūkums”. Viņas ieskatā, deputātiem būtu apdomīgāk jārīkojas ar līdzekļiem un vairāk jāstrādā, lai pamatotu to tērēšanas lietderību. Jānis Eglīts (NA/JKP) norādīja, ka ir jābūt pārdomātai plānošanai. Savukārt Liepiņš (LZP) norādīja uz pozitīvajām lietām, kuras līdz šim ir paveiktas. Normunds Līcis (LRA) uzsvēra, ka pēdējo gadu laikā domē ir notikušas dažādas pozitīvas pārmaiņas.

Tāpat viņš pauda, ka dome aktīvi ir sadarbojusies ar Valsts kontroli, risinot norādītās nepilnības. Tajā pašā laikā mērs atzina, ka darba vēl ir daudz un turpinās pie tā strādāt arī nākotnē.

Alens Horsts (LZS) izteicās: “Cilvēkiem ir pilnīgi skaidri jāzina un jāsaprot, kāda tā saimniekošana būs.” Viņš uzsvēra uz budžeta caurredzamības, novada attīstības plāna un investīciju piesaistes nodrošināšanu. Turpretī Artūrs Ancāns (LA) norādīja: “Ir jādomā tā, lai tagadne būtu tāda, kas nodrošinātu progresīvu nākotni.” Tāpat viņš pauda pārliecību, ka deputātiem ir jāstrādā pie pareizas budžeta sadales un pie atbilstošu amatpersonu iecelšanas izpildvarā.

Jautājumi konkurentam

Debašu noslēgumā katram kandidātam bija iespēja uzdot vienu jautājumu jebkuram savam pretiniekam. Alenam Horstam (LZS) bija iespēja izteikt savu redzējumu par to, kā risināt samilzušās nekustamā īpašuma pieejamības problēmas novadā. Savukārt Horsts lūdza Artūram Ancānam (LA) pastāstīt par savu reputāciju. Pie Ancāna ar savu jautājumu vērsās arī Jānis Eglīts (NA/JKP), kurš interesējās par Skultes ostas nosaukuma maiņas iemesliem. Savu iespēju izteikt repliku pie šā jautājuma izmantoja arī Alens Horsts un Izita Kļaviņa (JV), kuri nepiekrita Eglīta izteiktajam viedoklim, ka ostas nosaukuma maiņa nozīmētu arī tirgus samazināšanos. Tāpat Kļaviņa ar savu jautājumu vērsās pie Eglīta, lai noskaidrotu, kāda varētu būt viņa pozīcija jautājumā par sašķidrinātās dabas gāzes termināli.

Šī brīža Saulkrastu novada priekšsēdētājs Normunds Līcis (LRA) savu jautājumu adresēja Sējas novada priekšsēdētājam Guntim Liepiņam (LZP), lūdzot izstāstīt, vai Liepiņš uzskata, ka Sējai būtu jāvirzās uz Ādažu novada pusi, vai tomēr jāstiprina jaunais Saulkrastu novads. Liepiņš vērsās pie Līča ar pretjautājumu par viņa redzējumu par iespējamo budžeta plānojumu dažādām nozarēm.

Vēlēšanu debates turpinās!

TVNET un ReTV Ziņu dienestu komandas turpina pašvaldību vēlēšanu debates, kas tapušas sadarbībā ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi. Rītdien, 26. maijā, ReTV kanālā būs skatāmas divas debates - plkst. 18.00, kurās tiks pētīti Saulkrastu novada kandidāti, un plkst. 21.25, kur tiks vētīts piedāvājums Liepājas pašvaldībā. Līdz šim debatēs piedalījušies jau septiņu pašvaldību deputātu amata kandidāti no Bauskas, Alūksnes, Līvānu, Cēsu, Daugavpils, JēkabpilsJelgavas un Jūrmalas novada.

Debašu ētera laiki ReTV kanālā

  • 26.05. 18:00 Valkas novads
  • 26.05. 21:25 Liepāja
  • 28.05. 21:25 Tukuma novads
  • 29.05. 21:30 Ogres novads
  • 30.05. 21:30 Valmieras novads
  • 01.06. 18:00 Ventspils novads

2021.gada pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā - 5.jūnijā.

Tajās vēlētāji varēs balsot jebkurā savas pašvaldības jeb sava vēlēšanu apgabala iecirknī, kā balsošanas dokumentu izmantojot pasi vai personas apliecību.

Projektu finansē NEPLP no sabiedriskā pasūtījuma līdzekļiem.

Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo
Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes logo Foto: NEPLP/Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu