Politologs: Ādamsona skandāls "Saskaņas" reitingu dramatiski neietekmēs (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.
Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens. Foto: Zane Bitere/LETA

Kratīšanai un arestēšanai izdotais politiķis Jānis Ādamsons ("Saskaņa") savā partijā nav "pirmā līmeņa zvaigzne", tāpēc "Saskaņai" šis skandāls gaidāmajās Saeimas vēlēšanās varētu neradīt dziļas sekas, uzskata Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Lūgts komentēt, kā aizdomas par Ādamsona spiegošanu Krievijas labā varētu atsaukties uz "Saskaņu", paturot prātā gaidāmās vēlēšanas, Ikstens pauda viedokli, ka šis skandāls dramatiski neietekmēs "Saskaņas" reitingu.

Viņš uzsvēra, ka, pirmkārt, jātiek skaidrībā, vai tas, ko Saeimas deputātam inkriminē, ir pamatoti vai nepamatoti. Ikstens atzīmēja, ka neapšauba Valsts drošības dienesta darbību, tomēr pagātnē esot redzēts, ka personai izvirza apsūdzības ar šķietami nepārprotamiem pierādījumiem, taču piemērot kādus drošības līdzekļus neizdodas.

"Jābūt acīmredzami notiesājošam spriedumam, kur tiesas ceļā pierāda vainu," uzsvēra eksperts, piebilstot, ka pagaidām tāda nav. Pēc viņa domām, kamēr tiesas lēmuma nebūs - "Saskaņa" varēs mierīgi "atskaņot", ka nav tiesas lēmuma, tātad nav vainīgs.

Tomēr, pat ja Ādamsonu notiesās, tad, Ikstena skatījumā, ir pagājuši tie laiki, kad šis politiķis bija pirmā līmeņa zvaigzne savā partijā. "Viņa ietekme uz atbalstu partijai ir salīdzinoši neliela, turklāt

šī lieta, visticamāk, dziļāk un plašāk rezonētu tieši latviešu auditorijā,"

teica politologs, piebilstot, ka "Saskaņa", viņaprāt, šobrīd neliek īpašu uzsvaru uz latviešu auditorijas piesaisti. Līdz ar to viņš nedomā, ka šim notikumam būs dziļas sekas.

Vaicāts, vai "Saskaņai" būtu jāturpina Ādamsonu aizstāvēt jeb jāsāk "attīrīt savu vārdu" pirms vēlēšanām, Ikstens teica, ka jau šodien medijos ir lasījis "Saskaņas" valdes priekšsēdētāja Jāņa Urbanoviča pārdomas, kurās politiķis paziņo, ka politiskais spēks ir nolēmis aizstāvēt savu partijas biedru.

"Tas ir dabiski. Lai gan Ādamsons nav šī pirmā līmeņa zvaigzne, viņš ir pietiekami redzama "Saskaņas" figūra, un būtu neparasti, ja viņi tagad uzreiz tā novērstos," klāstīja politologs.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums ceturtdienas rītā nolēma izdot parlamentārieti Ādamsonu apcietināšanai saistībā ar aizdomām par spiegošanu Krievijas labā.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas (NDK) priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) uzsvēra, ka Ādamsona lietā ir nopietni pierādījumi, kas liecina, ka aizdomas par spiegošanu Krievijas labā ir pamatotas. Kučinskis kā NDK vadītājs esot bijis informēts par šo lietu nedaudz pirms lemšanas par to Saeimā.

NDK priekšsēdētājs norādīja, ka sīkāka informācija būtu jāsniedz VDD atbilstoši iestādes redzējumam, cik daudz ziņu iespējams publiskot.

VDD aģentūrai LETA ceturtdien apstiprināja, ka dienests veic neatliekamas procesuālās darbības trešdien sāktā kriminālprocesā saistībā ar aizdomām par spiegošanu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu