4 grami mūzikas katrā ausī

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Kad šķita, ka bezvadu austiņu ražotāji jau ir nonākuši pie optimālā ieaušu dizaina, viens no ietekmīgākajiem spēlētājiem tirgū Huawei atkal pārsteidza potenciālos pircējus. Jaunākajā modelī FreeBuds 4 tā dizaineri atkāpās no iepriekšējās paaudzēs izmantotajiem, ērtajiem silikona uzgaļiem, atgriežoties pie bezvadu austiņu pirmsākumos izmantotā «cietā» risinājuma.

Šāds lēmums patiešām liek brīnīties, ņemot vērā, ka maināmie mīkstie uzgaļi cieši pieguļ auss ejai, nodrošinot gan labu saķeri, gan pasīvo trokšņu slāpēšanu. Proti, uzgaļi vienkārši aizpilda atveri, neļaujot nevēlamiem trokšņiem sasniegt bungādiņu.

Pielāgojas ausij

Tomēr papētot jauno produktu tuvāk, ideja top saprotamāka. FreeBuds 4 ir pirmās Huawei izstrādātās bezvadu austiņas ar AEM ekvalaizeri. Šīs tehnoloģijas nosaukumu varētu iztulkot kā adaptīvu saplūšanu ar ausi, un tā digitāli cenšas paveikt to, ko citos modeļos dara mīkstie uzgaļi – novērst lieko trokšņu nonākšanu līdz dzirdes sistēmai. Ieaušos iemontētie mikrofoni mēra un analizē auss ejā ieplūstošo skaņu un attiecīgi pieregulē skaļruņus, lai tie nomāktu visu liekot. Ierīce ir apmācīta identificēt pāris desmitus ausu formu un piemeklēt atbilstošāko algoritmu.

Foto: Publicitātes foto

Kā šis risinājums izpaužas dzīvē? Lietotnē AI Life vai ar ilgāku pieskārienu ieaušu kātiņu skārienjutīgajai virsmai aktivizējot aktīvo trokšņu slāpēšanu, efekts ir jūtams. Klausoties mūziku vidējā skaļumā, var dzirdēt, ka kāds fonā runā, taču izteiktos vārdus ir grūti uztvert. Tie izklausās tāli un saplūduši, tādēļ darbā netraucē. Pie maksimāla skaļuma no apkārtējās pasaules trokšņiem, protams, nav dzirdams nekas, jo skaļais troksnis visu pārējo vienkārši nomāc. Tas nav apdullinošs, kādu spēj ģenerēt lielās dīdžeju ausis, taču pietiekams, lai ilgstoši klausoties nogurdinātu dzirdi. Pie tam ieauši spēj pēc vajadzības akcentēt augstās un zemās skaņas, izvēloties attiecīgo režīmu iebūvētajā ekvalaizerī. Atšķirība abos režīmos ir pat ļoti jūtama. Ražotājs apgalvo, ka basi kļuvuši par 150% spēcīgāki.

Jāpiebilst, ka lietotnē var izvēlēties divus trokšņu slāpēšanas līmeņus – vispārēju un mājīgu. Pirmais ir agresīvāks un paredzēts trokšņainākai videi, otrs tikai viegli pieklusi apkārtnes kņadu un acīmredzot vairāk taupa bateriju.

Izslēdzot trokšņu slāpēšanu, apkārtējo cilvēku runāšana ir saklausāma ļoti labi. Šajā modelī nav apzināšanās režīma, kas pastiprina ārējās skaņas, taču arī bez tā dzirdamība ir gana laba, lai ieauši nebūtu jāizņem no ausīm. Te acīmredzami nāk talkā uzgaļu dizains, kas neaizsprosto visu eju.

FreeBuds 4 atzīstami vērtējams kā brīvroku sistēma telefonsarunām. Balss tajā skan skaidri un skaļi, pie tam vienlaikus var dzirdēt arī ielas trokšņus. Tādēļ sarunāšanās ejot pa ielu vai braucot automašīnā ir droša, jo draudīgākos trokšņus var labi uztvert.

Viegli un parocīgi

Tiem, kuri palietoja agrīnās bezvadu austiņas, ir dažāda pieredze ar cietajiem uzgaļiem. Daļai ar tiem nebija problēmu, citi sūdzējās par ieaušu biežo izkrišanu. Ar FreeBuds 4 šajā ziņā ir ļoti interesanti. 4,1 gramu smagie ieauši ausī ieguļas ērti, taču pat pāris nedēļu ilgajos testos neatstāja sajūta, ka tie nav gana cieši pieķērušie un ka pie straujākas kustības varētu izkrist. Bažas neatkāpās arī pēc neskaitāmiem apzinātiem mēģinājumiem kratīt galvu, lēkāt, skriet un noliekties visos virzienos. Kreisā austiņa šajos testos vienmēr palika vietā. Labā iesākumā pāris reizes izlidoja, bet, labāk apgūstot tās ievietošanas īpatnības, arī tā turējās uzticami. Brīvas, nepietiekamas iestiprināšanas sajūta gan palikusi joprojām, taču tas acīmredzot jānoraksta kā psiholoģisks efekts pēc ilgstošas mīksto uzgaļu austiņu lietošanas.

Foto: Publicitātes foto

Tā kā FreeBuds 4 ir trīsarpus centimetrus gari kātiņi, to ievietošana un izņemšana no auss ir ļoti viegla. Ja tos satver pie apakšas, tad arī skārienjutīgā virsma netiek aizskarta, jo tā atrodas augstāk, tuvāk uz āru vērstajam mikrofonam. Šai zonai gan bez vajadzības labāk nepieskarties, jo tā ir tiešām jutīga un precīzi izpilda viena vai divu pieskārienu, pieturēšanas un vilkšanas kustību komandas.

Kā ierasts, jaunu FreeBuds modeli Huawei nosvin ar jaunu kārbiņas dizainu. Šoreiz pienākusi kārta ripas formai. Apaļam, ar noapaļotiem stūriem 38 gramus smagam plastmasas futrālim ar magnētisku vāciņu. Tā ir patīkami plāna – tikai 2,1 centimetrs, gluda un viegli ieslīd kabatā. Magnēts ir pietiekami stingrs un papildu drošībai arī pašus ieaušus iedobēs notur magnēts. Tādēļ to izkrišana somā iespējama vien ļoti neveiksmīgu apstākļu sakritības vai absolūtas paviršības rezultātā.

Mūzika visai darba dienai

Ārkārtīgi vieglajos ieaušos ir iebūvēts salīdzinoši neliels 30 mAh akumulators, kas atsaucas uz darbības laiku. Klausoties mūziku vidējā skaļumā austiņas ar vienu uzlādi darbojas ap 3 stundām. Aktivizējot trokšņu slāpēšanas sistēmu vispārīgajā režīmā, darbības laiks saīsinājās zem 2 stundām.

Foto: Publicitātes foto

Pēc tam nācās ņemt aptuveni pusstundu ilgu pauzi, kamēr ieauši kārbiņā uzlādējas. Futrāļa 410 mAh baterijā ir papildu enerģija vismaz četriem uzlādes cikliem. Noņemot no lādētāja simtprocentīgi uzlādētu kārbiņu ar pilnībā piepildītām austiņām un turpmākās dienas nepievienojot to uzlādes kabelim, mūziku bez aktīvās trokšņu slāpēšanas kopumā izdevās klausīties aptuveni 15-16 stundas. Laiku var krietni paildzināt un arī no klusuma pauzēm izvairīties, ik pa laikam palādējot vienu ieausi. Šādā veidā trokšņu slāpēšana gan nedarbojas, taču vismaz mūzikas ritmi pavada cauru dienu.

Ar aktīvu trokšņu novācēju enerģija būtībā pietika pilnai darba dienai jeb aptuveni 8-9 stundām. Protams, ar četrām uzlādes pauzēm pa vidu. Lai pilnībā uzlādētu pašu kārbiņu un tajā ievietotās austiņas, jārēķinās ar aptuveni pusotru stundu.

Aprakstot visu ar FreeBuds 4 piedzīvoto pāris teikumos, noteikti jāizceļ IPX4 mitruma drošības standartam atbilstošo austiņu vieglums un labā skaņas kvalitāte. Nācās atkal pierast pie cietajiem ieaušu uzgaļiem un to pavadošās īpatnējās nedrošības sajūtas ausīs, kā arī varētu vēlēties garāku baterijas darbības laiku un attiecīgi mazāk lādēšanas paužu. Tomēr kopumā šīs 129 eiro vērtās austiņas atstāj kvalitatīva produkta iespaidu.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu