"Taliban" izveidos padomi Afganistānas pārvaldīšanai

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Koordinācijas padomes locekļu Hamida Karzai, Abdulla Abdullas un Anasa Hakani tikšanās ar "Taliban" delegāciju. 18.augusts, 2021
Koordinācijas padomes locekļu Hamida Karzai, Abdulla Abdullas un Anasa Hakani tikšanās ar "Taliban" delegāciju. 18.augusts, 2021 Foto: AP/Scanpix

Talibi, kas sagrābuši varu Afganistānā, izlēmuši valsts pārvaldīšanai izveidot padomi 12 cilvēku sastāvā, atsaucoties uz islāmistu grupējuma vadībai tuvu stāvošiem avotiem, ziņo žurnāls "Foreign Policy".

Kā izteikušies avoti, padomes sastāvā būšot arī "piekāpīgie bijušās valdības locekļi", talibiem cenšoties panāk, lai jaunā administrācija būtu "pieņemama starptautiskajai sabiedrībai".

No talibu puses padomes sastāvā būšot "trīs pašas ietekmīgākās personas" - grupējuma politiskā spārna līderis Abduls Gani Baradars, talibu dibinātāja dēls mulla Muhamads Jakubs un tā dēvētā "Hakani tīkla" pārstāvis Halils Hakani.

Kā izteicies Baradaram un Jakubam tuvu stāvošs avots, vietu padomē paredzēts piedāvāt arī Ahmadam Masudam, kas pēc talibu nākšanas pie varas uzņēmies pretestības kustības vadību, taču žurnāls šādu iespēju novērtējis kā ""mazticamu".

Talibu vadība vēlas radīt iespaidu, ka tā ir cik vien iespējams "iekļaujoša," izteikušies daudzi avoti.

Afganistānā jau sākušās talibu sarunas par jaunās valdības veidošanu ar koordinācijas padomi, ko izveidojis bijušais prezidents Hamids Karzai un līdzšinējās valdības miera delegācijas vadītājs Abdulla Abdulla.

Pēc Kabulas ieņemšanas 15.augustā talibi paziņoja, ka atbrīvojuši Afganistānu un ka beidzies 20 gadus ilgušais karš.

Līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani valsti ir atstājis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu