"Sadales tīkls": Elektrības ražošanai pašpatēriņam ir augoša tendence

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons
AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons Foto: Zane Bitere/LETA

Elektrības mikroģeneratoru uzstādīšanai ir augoša tendence - ja pagājušajā gadā visa gada garumā uzstādīti 461 mikroģenerators, tad šogad septembra sākumā uzstādīti jau 663 mikroģeneratori, intervijā aģentūrai LETA atklāja AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons. Pilnīgi autonoma elektroapgāde patlaban vēl nav iespējama.

Viņš atzīmēja, ka šis segments attīstās strauji, un "Sadales tīkls" saprot, ka tas nākotnē ir gan uzņēmuma kā sistēmas izaicinājums, gan arīdzan tarifu izaicinājums.

Jansons norādīja, ka pārliecinoši populārākais mikroģenerācijas veids Latvijā ir saules paneļi, kas no kopumā esošajiem apmēram 1700 mikroģeneratoriem veido 99,99%.

"Mikroģenerācija ir domāta pašpatēriņam. Gan mikroģenerācijas biznesa modelis, gan veselais saprāts vedina uz domu: lai kādi būtu tarifi, lai kāda būtu elektroenerģijas cena, ar pašpatēriņu mēs būsim trāpījuši mērķī. Ja mēs grasāmies saražoto enerģiju nodot tālāk tīklā, tad šeit uzreiz rodas jautājums gan par cenu, gan tīkla kapacitāti," sacīja Jansons.

"Sadales tīkla" vadītājs pauda, ka pašlaik mikroģenerācijas tarifs ir tāds pats kā visiem, bet, ja skatās uz sadales tīklu kopumā, tad 70% no kompānijas ieņēmumiem veido tarifa mainīgā daļa, ko uzņēmums saņem par vienu pārvadīto kilovatstundu, un 30% veido maksa par jaudas pieslēgumu.

"Es kā cilvēks, kurš ir uzlicis, piemēram, saules paneļus, tarifa mainīgo daļu nemaksāju. Taču "Sadales tīkla" izmaksās nav mainījies pilnīgi nekas, un tās tādēļ, ka kādam ir uzlikts saules mikroģenerators, nesamazinās. Tāpēc veselīgi un saprotami būtu, ja tarifa struktūrā lielāka kļūtu fiksētā daļa, bet samazinātos mainīgā daļa," teica Jansons.

Viņš uzsvēra, ka, ja tarifa struktūra netiks mainīta un mikroģenerācija turpinās augt, visticamāk, būs jāpāriet uz uz fiksēto maksu. Par to, kad tas varētu notikt, "Sadales tīkls" vēl nav veicis sarunas ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK). Par to varētu runāt, kad beigām tuvosies tagadējā tarifu plāna darbības laiks.

"Vienlaikus es nebūt negribu radīt ažiotāžu, jo kad kāds izdzird par tarifa maiņu, tad rodas sajūta, ka noteikti saņemsim lielākus rēķinus. Izmaiņas būs vērstas uz to, ka mums būs iespēja dzīvot labāk, nedomāt par to, vai var pieslēgt papildu elektroiekārtu vai nē, jo samaksa būs fiksēta. Tādēļ es aicinātu cilvēkus uz to skatīties tieši tāpat kā uz mobilo sakaru tarifiem. Ja atceramies, tad kādreiz arī bija bažas, ka vienotais tarifs būs ļoti dārgs, bet tagad visi jau ir aizmirsuši, kā tas bija, kad bija jāseko, cik minūtes vari norunāt, lai nepārmaksātu," sacīja Jansons.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs atklāja, ka mikroģenerācijas dēļ pašlaik vēl neviens pilnībā neatsakās līgumiem ar elektrības tirgotājiem, jo pašreizējās tehnoloģiju iespējas īsti neparedz to, ka kāds varētu būt pilnīgi autonoma sala elektroapgādes ziņā.

"Šādi risinājumi, kur baterijas ļauj vasarā uzkrāt pietiekami daudz enerģijas, lai pietiktu arī ziemas periodam, ir ļoti dārgi. Tādēļ pašlaik nav novērojama prakse, ka kāds vispār atteiktos no elektroapgādes. Tikai pandēmijas sākumā bija vērojama tendence, ka kāds uzņēmums gluži vienkārši izbeidza darbību vai kāda privātpersona atteicās no elektrības pieslēguma, kuru neizmantoja. Pašlaik tas vairs nav redzams," atzīmēja uzņēmuma vadītājs.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu