VID sācis publiskot informāciju par sabiedrībai nozīmīgiem dienesta lēmumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ēka.
Valsts ieņēmumu dienesta ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) sācis publiskot informāciju par sabiedrībai nozīmīgiem dienesta lēmumiem.

Informācija ir apskatāma VID tīmekļvietnē sadaļā "Par mums/VID lēmumi".

Šāda informācija tiek publiskota, lai nodrošinātu sabiedrības tiesības uz informāciju par būtiskākajiem juridisko personu nodokļu un muitas jomas normatīvu pārkāpumiem un veicinātu nodokļu maksātāju godīgu konkurenci un labprātīgu nodokļu saistību izpildi.

VID publiskos informāciju par VID pieņemtajiem lēmumu veidiem attiecībā uz juridiskajām personām. Tiks publiskoti lēmumi par nodokļu revīzijas (audita) rezultātiem, lēmumi par datu atbilstības pārbaudes rezultātiem, lēmumi, ar kuriem precizēts nodokļu apmērs atbilstoši likumam Par nodokļiem un nodevām, lēmumi, ar kuriem konstatēts muitas maksājumu parāds, kā arī lēmumi, ar kuriem atteikta pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa atmaksa.

Patlaban vietnē ir publicēti 54 lēmumi, ar kuriem atteikta pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa atmaksa, 12 lēmumi, ar kuriem konstatēts muitas maksājumu parāds, trīs lēmumi par nodokļu revīzijas (audita) rezultātiem un viens lēmums, ar kuru precizēts nodokļu apmērs.

Publikācijā norādīts juridiskās personas nosaukums un reģistrācijas numurs, pieņemtā lēmuma spēkā stāšanās datums, pieņemtā lēmuma būtība un nolemjošā daļa, kā arī informācija, vai lēmums ir pārsūdzēts tiesā.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme minēja, ka šādas informācijas publiskošana var radīt būtisku pavērsienu godprātīgas nodokļu nomaksas uzlabošanā, jo sabiedrībai beidzot būs tiesības zināt, kādus lēmumus VID ir pieņēmis.

"Gadiem ilgi nodokļu administratoram ir aizliegts izpaust par nodokļu maksātāju bez viņa piekrišanas jebkādu informāciju, kas tam kļuvusi zināma, pildot darba pienākumus. Šāda situācija ir devusi zaļo gaismu dažādām spekulācijām, maldiem, kā arī dubultai morālei pret nodokļu maksātājiem. Tagad sabiedrībai būs tiesības uzzināt šo informāciju, un tas dos savu artavu ēnu ekonomikas mazināšanai. VID attiecīgās likuma normas izmaiņas iniciēja pirms vairāk nekā diviem gadiem, un varu paust gandarījumu par šo rezultātu," pauda Jaunzeme.

Informācija par VID lēmumiem tiks publiskota septiņu darba dienu laikā pēc tam, kad attiecīgais lēmums būs kļuvis neapstrīdams vai ir pārsūdzēts tiesā un tā darbība nav apturēta. Informācija par lēmumu būs pieejama līdz brīdim, kad lēmums tiks atcelts, bet ne ilgāk kā trīs gadus pēc tā publiskošanas.

Informācija par sabiedrībai nozīmīgiem VID pieņemtajiem lēmumiem tiek publiskota atbilstoši 2021.gada 6.jūlijā Saeima pieņemtajiem grozījumiem likumā Par nodokļiem un nodevām, kas stājas spēkā 2021.gada 5.augustā un attiecas tikai uz tiem lēmumiem, kurus VID izdevis kopš 2021.gada 5.augusta un kuri kļuvuši neapstrīdami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu