Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas biržas vidējā cena Latvijā samazinājās par 14%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas biržas vidējā cena samazinājās par 14% - līdz 103,91 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo".

Tāpat cenas samazinājās arī pārējās Baltijas valstīs - Igaunijā cena bija 103,91 eiro par MWh, kas ir par 14% mazāk, savukārt Lietuvā cena bija 104,16 eiro par MWh, kas arī ir par 14% mazāk nekā nedēļu iepriekš.

"Latvenergo" skaidroja, ka Baltijā elektroenerģijas cenas samazinājuma tendenci galvenokārt noteica elektroenerģijas cenu kritums Ziemeļvalstīs. Enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala pieauga par 34%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, plūsmas no Krievijas bija par 38% lielākas, savukārt enerģijas plūsmas no Somijas samazinājās par 5%.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" nedēļas sistēmas cena kritās par 22% - līdz 66,14 eiro par MWh. Šādu lejupvērstu tendenci galvenokārt noteica vēja staciju izstrāde, kas "Nord Pool" reģionā pieauga par 33%.

Augstas vēja staciju izstrādes dēļ aizvadītajā svētdienā visā "Nord Pool" reģionā, izņemot vienu Norvēģijas tirdzniecības apgabalu un Baltijas valstis, tika novērotas negatīvas nakts ik stundas elektroenerģijas cenas. Baltijas valstīs svētdienas naktī ik stundas cenas samazinājās līdz pat 0,07 eiro par MWh.

Pagājušajā nedēļā turpinājās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars pieauga un veidoja 82% no kopējās uzstādītās jaudas.

Salīdzinot ar nedēļu iepriekš, "Nord Pool" reģionā patēriņš samazinājās, un patērētas 7234 gigavatstundas (GWh). Izstrādes apjomi palika iepriekšējās nedēļas līmenī - saražotas 7487 GWh.

Aizvadītajā nedēļā Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 2%, kopā patērētas 520 GWh. Latvijā patēriņš samazinājās par 1% līdz 139 GWh, Igaunijā patēriņš bija par 1% mazāks, kopā tika patērētas 148 GWh, savukārt Lietuvā patēriņš samazinājās par 3% un bija 233 GWh.

Pagājušajā nedēļā Baltijā kopējā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 6% un bija 260 GWh. Tostarp Latvijā elektroenerģijas izstrāde kritās par 20%, iepriekšējā nedēļā tika saražotas 60 GWh, Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 7% un bija 116 GWh, bet Lietuvā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 9%, tika saražotas 84 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 43%, Igaunijā 78%, bet Lietuvā 36%. Baltijas valstīs tika saražoti 50% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu