Piemēros 0% PVN likmi pakalpojumiem, kas sniegti citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: virsseržants Gatis Indrēvics (Aizsardzības ministrija)

Saeima šodien lēma nodot izvērtēšanai parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai grozījumus "Pievienotās vērtības nodokļa likumā", kas paredz piemērot 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu bruņoto spēku vienībām.

Ieviešamā PVN atbrīvojuma tvērums ir identisks tam, ko šobrīd jau piemēro preču piegādēm un pakalpojumu sniegšanai, kas saistīti ar NATO aizsardzības pasākumiem.

Pagaidām vēl nav izstrādāta kopēja ES aizsardzības politika. Tomēr kopējā drošības un aizsardzības politika (KDAP), kas tika izveidota 2000.gadā kā Eiropas drošības un aizsardzības politika, ir svarīgs ārējās darbības instruments un ietver pakāpenisku ES kopējās aizsardzības politikas izstrādi.

Militārās mobilitātes rīcības plānā atzīts, ka ir nepieciešams nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret aizsardzības pasākumiem, lai samazinātu administratīvo slogu un līdz ar to kavēšanos un izmaksas militārās mobilitātes jomā, kā arī ir nepieciešams mudināt ES dalībvalstis sadarboties.

Lai saskaņotu PVN piemērošanu aizsardzības pasākumiem, kas īstenoti NATO paspārnē un ES satvarā, ES Padome 2019.gada 16.decembrī pieņēma Direktīvu 2019/2235, ar kuru tiek paplašināts regulējums attiecībā uz PVN 0% likmes piemērošanu aizsardzības pasākumiem, paredzot atbrīvojumu preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tostarp pavadošā civilā personāla vajadzībām un šo bruņoto spēku vienību virtuves vai ēdnīcas apgādei, ja šādi spēki piedalās Latvijā aizsardzības pasākumā ES KDAP satvarā.

KDAP pasākumi, uz kuriem attiektos PVN atbrīvojums, ir šādi - militārās misijas un operācijas, kaujas vienības darbības, savstarpēja palīdzība, Pastāvīgā strukturētā sadarbība (PESCO) un Eiropas Aizsardzības aģentūras (EAA) darbības.

PVN atbrīvojuma tvērums preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tostarp pavadošā civilā personāla vajadzībām un šo bruņoto spēku vienību virtuves vai ēdnīcas apgādei, ja šādi spēki piedalās aizsardzības pasākumā Latvijā ES KDAP satvarā, līdzīgi PVN atbrīvojuma tvērumam preču piegādēm un pakalpojumu sniegšanai, kas paredzēti citu NATO dalībvalstu bruņoto spēku vajadzībām, ir ar ierobežojošu raksturu, to attiecinot tikai uz tādiem izdevumiem, lai nodrošinātu citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienību uzdevumu izpildi, kas ir tieši saistīti ar aizsardzības pasākumiem, ņemot vērā KDAP noteiktos mērķus.

PVN 0% likme nav piemērojama tādām preču piegādēm un pakalpojumu sniegšanai, ja citu ES dalībvalstu bruņotie spēki piedalās civilās misijās saskaņā ar KDAP, uzdevumu izpildē tiek iesaistīts tikai un vienīgi civilais personāls vai ko izpilda, izmantojot vienīgi civilās spējas, jo šajā gadījumā netiek uzskatīts, ka uzdevums tiek veikts aizsardzības pasākuma ietvarā.

Tāpat PVN 0% likme nav piemērojama, ja preces un pakalpojumi, ko iegādājas citu ES dalībvalstu bruņotie spēki vai civilais personāls, ir paredzēti izmantošanai savā dalībvalstī, piemēram, militārā aprīkojuma rezerves daļas, preces un pakalpojumi ir paredzēti Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

Saskaņā ar PVN piemērošanas pamatprincipiem tās dalībvalsts bruņotie spēki, kurā notiek preču piegāde vai pakalpojumu sniegšana, nevar gūt labumu no PVN atbrīvojuma. Tātad, ja Latvijas Nacionālie bruņotie spēki Latvijā piedalās NATO dalībvalstu aizsardzības pasākumā, vai aizsardzības pasākumā, ko veic, lai īstenotu ES darbību saskaņā ar KDAP, kopējā aizsardzības pasākuma ietvaros veiktajām preču piegādēm un saņemtajiem pakalpojumiem nevar piemērot PVN 0% likmi, jo tas ir ārpus PVN atbrīvojuma tvēruma, un PVN piemēro vispārējā kārtībā.

PVN 0% likmi preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, tostarp pavadošā civilā personāla vajadzībām vai šo bruņoto spēku vienību virtuves vai ēdnīcas apgādei, ja šādi spēki piedalās aizsardzības pasākumā iekšzemē KDAP satvarā, paredzēts piemērot netieši, atmaksājot samaksāto nodokli, vai tieši, pamatojoties uz attiecīgās dalībvalsts kompetentās iestādes apstiprinātu sertifikātu.

Aizsardzības ministrija var apstiprināt PVN un/vai akcīzes nodokļa atbrīvojuma sertifikātu, ja citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienības ierodas Latvijā no valsts, kurā nevar tikt noformēts sertifikāts, - sertifikātā norādīto preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai.

Tāpat paredzēts, ka PVN 0% likme var tikt piemērota arī tieši, pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas apstiprināto PVN un/vai akcīzes nodokļa atbrīvojuma sertifikātu, preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti citu ES dalībvalstu bruņoto spēku vienībām, ja tās iekšzemē būvē nekustamo īpašumu oficiālajām vajadzībām, - sertifikātā norādīto šā nekustamā īpašuma būvniecībai paredzēto preču iegādei un pakalpojumu saņemšanai būvniecības projekta izpildes laikā, vai tās iegādājas akcīzes preces no akcīzes preču noliktavas iekšzemē, - sertifikātā norādīto akcīzes preču iegādei.

Minētie grozījumi Saeimai vēl būs jāizskata trīs lasījumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu