Baidens un Sji viens otru aicina uz mierīgu līdzāspastāvēšanu (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien noslēdzies ASV un Ķīnas prezidentu Džo Baidena un Sji Dziņpina virtuālais samits. Baidens pēc tikšanās norādīja, ka ASV esot pret "vienpusējiem mēģinājumiem" mainīt status quo, ziņo raidorganizācija BBC.

Tikmēr Sji brīdinājis Baidenu, ka ASV atbalsts Taivānas neatkarībai esot kā "spēlēšanās ar uguni, un tie, kas to dara, apdedzinās".

Kopš Baidens janvārī stājās amatā, šīs abu prezidentu virtuālās sarunas ir pirmās, kad līderi viens otru var skatīt vaigā. Iepriekš viņi divas reizes runājuši pa telefonu.

"Ķīnai un Savienotajām Valstīm vienai otra jārespektē," sacīja Sji. Viņš mudināja uz sadarbību un mierīgu līdzāspastāvēšanu abu valstu starpā, vēsta Ķīnas valsts telekanāls CCTV.

Abām valstīm "jāpilda savas starptautiskās saistības", viņš sacīja.

Sarunas notiek laikā, kad spriedze pasaules divu lielāko tautsaimniecību starpā saasinājusies.

Attiecības abu valstu starpā nav bijušas tik spraigas kopš diplomātisko attiecību izveidošanas 1979.gadā.

Spriedzes avotu vidū ir Ķīnas draudi Taivānai, ASV-Ķīnas tirdzniecības karš, cilvēktiesību situācija Ķīnā, Pekinas izturēšanās pret uiguriem un tibetiešiem, demokrātijas kustības apspiešana Honkongā.

Gan Vašingtona, gan Pekina uzskata, ka otra puse ir sāncensis pasaules arēnā. Vašingtona ar aizdomām raugās uz Ķīnas pretenzijām Āzijā, bet Pekina sūdzas par ASV protekcionismu.

Ķīnas pusē otrdienas sarunās piedalās ārlietu ministrs Vans Li un vicepremjers Liu He, kas ir atbildīgs par tirdzniecību ar ASV, vēsta oficiālie mediji.

Vašingtonā sarunās piedalās ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens un finanšu ministre Dženeta Jelena.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu