ĀM parlamentārā sekretāre: Demokrātijas cīņa ar dezinformāciju ir kopīga ES un ASV prioritāte (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa - Lukaševica piedalās Ārlietu ministrijas un Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra jaunāko diasporas pētījumu "Diasporas apjoma novērtējums" un "Diasporas satīklošana: iesaistīšanās prakse un sadarbības iespējas" prezentācijā Ārlietu ministrijā.
Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa - Lukaševica piedalās Ārlietu ministrijas un Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra jaunāko diasporas pētījumu "Diasporas apjoma novērtējums" un "Diasporas satīklošana: iesaistīšanās prakse un sadarbības iespējas" prezentācijā Ārlietu ministrijā. Foto: Zane Bitere/LETA

Demokrātijas stiprināšana un cīņa ar dezinformāciju ir kopīga Eiropas Savienības (ES) un ASV prioritāte, uzskata Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

ĀM informēja, ka ministrijas parlamentārā sekretāre 19.novembrī piedalījās ES Ārlietu padomes attīstības sadarbības jautājumos sanāksmē. Pirmo reizi šajā formātā notika ES dalībvalstu viedokļu apmaiņa ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) vadītāju Samantu Paueri par kopīgām prioritātēm attīstības sadarbības jomā.

Diskusijā ar USAID vadītāju par kopīgām ES un ASV prioritātēm Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka pandēmija ir izgaismojusi nepieciešamību cīnīties ar infodēmiju, kas nav tradicionāls attīstības sadarbības jautājums. Tāpat arvien vairāk saskaramies ar jaunu tendenci - cilvēku ciešanu un izmisuma izmantošanu politisko mērķu sasniegšanai. Tas papildus sarežģī attīstības sadarbības atbalsta plānošanu.

Tāpat Kalniņa-Lukaševica minēja arī ASV un Latvijas sekmīgo sadarbību Centrālāzijā un Austrumu partnerības valstīs, jo īpaši jauno profesionāļu apmācībā, sieviešu tiesību stiprināšanā un mazo un vidējo uzņēmēju attīstībā.

Darba kārtībā bija arī ūdens resursu nozīme attīstības, miera un stabilitātes veicināšanā, padziļināti diskutējot par ES atbalstu Centrālāzijas reģionā. Latvija sniedz atbalstu ūdens resursu jomā Centrālāzijā kopš 2017.gada un pilnībā atbalsta pastiprinātu ES uzmanību ūdens, klimata un enerģētikas jautājumiem Centrālāzijas reģionā.

Papildus tika apspriesta iespēja palielināt ES spējas sniegt atbalstu partnervalstīm vakcinācijas pret Covid-19 nodrošināšanā. Tāpat Padome pārrunāja situāciju Etiopijā, Sudānā un Afganistānā.

ES Ārlietu padomes attīstības sadarbības formātā tiek izskatīti attīstības sadarbības un humānās palīdzības jautājumi. Sanāksmes vada ES Augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu