Mednieku asociācija iebilst pret plānoto medību valsts nodevu palielināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Mednieku asociācija (LatMA) iebilst pret plānoto medību valsts nodevu palielināšanu, liecina LatMA oficiālajā tīmekļvietnē publiskotā informācija.

Asociācija pārmet Zemkopības ministrijai (ZM), ka tā ignorējusi vienošanos ar nozares nevalstiskajām organizācijām, izstrādājot grozījumus Ministru kabineta noteikumos par valsts nodevu par mežsaimniecisko un medību darbību. Noteikumu redakcija neesot saskaņota ar medniekus pārstāvošajām nevalstiskajām organizācijām, tādēļ LatMA kategoriski iebilst pret projekta tālāku virzību.

Asociācija iebilst pret noteikumu projektā minēto valsts nodevas apmēru. Patlaban par medību atļaujas izsniegšanu piemērojama 1,42 eiro samaksa par katru atļaujā norādīto dzīvnieku neatkarīgi no sugas, vecuma un dzimuma, bet turpmāk paredzētas izmaiņas atkarībā no dzīvnieka sugas.

Plānots noteikt, ka turpmāk par jebkura dzimuma un vecuma alni, aļņu bulli un staltbriežu bulli piemērojama medību atļaujas maksa 15 eiro, savukārt par staltbriežu govi vai teļu, aļņu govi vai teļ, lūsi, medni, rubeni un vilku būs jāmaksā 7,5 eiro.

LatMA uzskata, nodevas celšana par aļņu un staltbriežu nomedīšanas atļaujām novedīs pie tā, ka mednieki neizņems visas piešķirtās atļaujas un neizpildīs noteiktos nomedīšanas apjomus gluži vienkārši tādēļ, ka mednieku kolektīvam nav tādu līdzekļu.

"Diemžēl atsevišķos gadījumos tas novedīs arī pie malumedībām," prognozē LatMA.

Tāpat asociācija iebilst pret medību atļaujas maksu palielināšanu ārzemniekiem. Patlaban ārzemniekam, ja medību atļaujas derīguma termiņš ir viena diena, jāmaksā 14,23 eiro nodeva, savukārt jaunajā noteikumu redakcijā nodevas apmērs paredzēts 30 eiro.

LatMA apgalvo, ka, ieviešot šādu samaksu par tiesībām ārvalstniekiem medīt, Latvija kļūs par vienu no dārgākajām Eiropas Savienības (ES) valstīm medību jomā. Tādējādi cietīšot medību tūrisms.

"Ja būs iespēja izvēlēties, medību tūristi dosies medīt uz Lietuvu un Igauniju, jo pirmajā vispār nav nodevas par tiesībām medīt, bet otrajā ārvalstu medniekam jāmaksā tāda pati nodeva kā Igaunijas pilsoņiem," skaidro asociācijā.

LatMA ieskatā šāda samaksa ir uzskatāma arī par diskriminējošu, jo tā paredz citu ES dalībvalstu pilsoņiem noteikt lielāku nodevu nekā Latvijas pilsoņiem.

Asociācija uzsver, ka, izstrādājot noteikumu projektu, gandrīz nemaz nav notikušas konsultācijas ar nozares nevalstiskajām organizācijās. ZM esot aicināja tikai uz vienu darba grupas sēdi, kurā panāktā vienošanās neesot ņemta vērā.

"Šāda rīcība ir pretrunā ar nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memorandu, kura mērķi ir sekmēt efektīvas un sabiedrības interesēm atbilstošas valsts pārvaldes darbību, nodrošinot pilsoniskās sabiedrības iesaisti lēmumu pieņemšanas procesos," norāda LatMA.

Saskaņā ar Tiesību aktu projektu publiskajā portālā pieejamo informāciju patlaban jaunie noteikumi atrodas saskaņošanas procesā. Tos saskaņojusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kā arī Latvijas meža īpašnieku biedrība. Redakcionālas izmaiņas aicina ieviest Tieslietu ministrija un Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu