Aptauja: 37% Baltijas valstu iedzīvotāju uzskata, ka pensijai jāsāk uzkrāt jau agrā jaunībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Starp Baltijas valstu iedzīvotājiem 37% uzskata, ka pensijai jāsāk uzkrāt jau agrā jaunībā - no 18 līdz 24 gadiem, liecina bankas "Luminor" veiktā aptauja.

Šim apgalvojumam piekrīt 32% Latvijas, 37% Lietuvas un 43% Igaunijas iedzīvotāju.

No tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri uzskata, ka uzkrājumu veidošana uzreiz pēc pilngadības sasniegšanas ļaus nodrošināt sev finansiāli labklājīgas vecumdienas, visbiežāk ir jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem - 39%. Savukārt iedzīvotāji, kas sasnieguši 60 gadus un ir tuvu pensionēšanās vecumam, domā, ka atbilstošākais vecums, lai sāktu rūpēties par finansiāli nodrošinātām vecumdienām, ir no 25 līdz 34 gadiem - to norādījuši 34% aptaujāto.

Aptaujas rezultāti kopumā liecina, ka iedzīvotāji arvien vairāk apzinās savlaicīgu uzkrājumu veidošanu nozīmi, lai sagaidītu labvēlīgas vecumdienas. Vienlaikus 6% no visiem respondentiem norāda, ka par papildu uzkrājuma veidošanu vecumdienām nebūtu jādomā līdz pat 55 gadu vecuma sasniegšanai.

"Luminor" pensiju produktu vadītāja Anželika Dobrovoļska norāda ka papildu uzkrājuma veidošanu vecumdienām ir ieteicams sākt pēc iespējas jaunākā vecumā - jo agrāk līdzekļi tiek novirzīti pensijas uzkrājumam, jo vairāk izdosies uzkrāt.

"Tomēr arī tad, ja līdz pensionēšanās vecumam atlicis nedaudz, nav par vēlu sākt veidot pensijas uzkrājumu. Ja vismaz 5-10% no saviem ikmēneša ienākumiem tiks atvēlēti uzkrājumam 3.pensiju līmenī, tas palīdzēs uzlabot finansiālo labklājību, sasniedzot pensijas vecumu," skaidro Dobrovoļska.

Arī daļu no papildu ienākumiem banka iesaka novirzīt uzkrājuma veidošanai, piemēram, valsts atmaksāto iedzīvotāju ienākumu nodokli par veiktajām iemaksām 3.pensiju līmenī.

Aptauja veikta 2021.gada novembrī sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat Latvia", katrā no Baltijas valstīm aptaujājot 1000 respondentu vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu