Pavļuts: Latvijā līdz šim atklāti 14 omikrona gadījumi (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā līdz šim atklāti 14 Covid-19 jaunā paveida omikrona gadījumi, otrdien, 14. decembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš norādīja, ka pieci gadījumi ir vietējās transmisijas, proti, cilvēki inficējušies no citiem inficētajiem tepat Latvijā, bet deviņi gadījumi ir ievesti no ārvalstīm. Vismaz trīs gadījumi saistīti ar ceļojumu uz Zviedriju, divi - Norvēģiju, bet vēl divi - Lielbritāniju.

Kā informēja Pavļuts - visi inficējušies cilvēki pārsvarā ir vakcinēti. 

MK sēdē viņš brīdināja, ka omikrons var izraisīt plašu inficēšanos, tāpat viņš pauda, ka stratēģija ir aizkavēt omikrona izplatību. Tiesa, ministrs norādīja, ka Covid-19 jaunā paveida omikrona gadījumi vairāk zināmi, brīvprātīgi testējot ceļotājus lidostā "Rīga". 

"Testējot veseliem reisiem, domājams, ka ieraudzīsim vēl," tā sacīja ministrs.

Ministrs arī informēja - šobrīd ir pieejamie pirmie pētījumi no laboratorijas. "Tie liecina, ka atveseļošanās un pēcvakcinācijas efekts uz šo vīrusa variantu ir mazāks," atsaucoties uz pētījumiem, pauda ministrs. "Šis variants varētu būt lipīgs un inficēt arī vakcinētus un pārslimojušus cilvēkus. Šobrīd nav pierādījumu, arī dati neliecina, ka vakcīnu aizsardzība pret smagām slimības formām būtu samazināta."

Viņš sēdē uzsvēra, ka svarīgākais mehānisms cīņā pret omikronu ir primārā vakcinācija un tad balstvakcinācija. Tāpat sēdē viņš informēja, ka pašlaik vakcīnu daudzums noliktavās ir pietiekams - to ir vairāk nekā miljons. Pašlaik "ejošākās" vakcīnas pret Covid-19, kā sēdē norādīja ministrs, ir "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas un "Moderna".

Kā iepriekš norādīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis,  SARS-CoV-2 omikrona paveida kontekstā aizsardzībai pret simptomātisku slimību balstvakcinācija ir nepieciešama visiem. Viņš skaidroja, ka tā arī palīdzēs stiprināt sabiedrības kopējās imūnās aizsardzības mūri. Apstiprinātu publikāciju par šo patlaban vēl neesot, taču infektologs atsaucas uz jaunu vēl zinātniski nerecenzētu pētījumu.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu