Latvija kompensēs Vācijai 62 301 eiro par Latvijas valstspiederīgo repatriāciju pandēmijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Valdība otrdien, 21. decembrī, lēma piešķirt Ārlietu ministrijai (ĀM) 62 301 eiro, lai segtu Vācijai radušās izmaksas, veicot Latvijas valstspiederīgo un viņu ģimenes locekļu repatriāciju no trešajām valstīm Covid-19 pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas laikā.

Paredzēts, ka ar ĀM pieprasītajiem finanšu līdzekļiem tiks segti 40% no kopējām izmaksām, savukārt pārējos 60% ir segusi Eiropas Savienība saskaņā ar izstrādāto Civilās aizsardzības mehānismu.

ĀM skaidroja, ka šobrīd krīzes situācijās, kad tiek veikta personu evakuācija, ja evakuāciju organizē Latvija, izdevumi tiek segti no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un daļa izmaksu netiek pieprasīta no evakuētās personas.

Saskaņā ar Eiropas Padomes direktīvu par koordinācijas un sadarbības pasākumiem, ar ko veicina nepārstāvēto Eiropas Savienības (ES) pilsoņu konsulāro aizsardzību trešās valstīs, Latvija ir uzņēmusies pienākumu segt radušos izdevumus kādai no ES dalībvalstīm par Latvijas valstspiederīgo un viņu ģimenes locekļu, kas atrodas krīzes situācijā, evakuāciju.

Vācija ir organizējusi vairāk kā 250 repatriācijas reisus no dažādām valstīm, repatriējot krīzes situācijā nonākušas personas, tajā skaitā 97 Latvijas valstspiederīgos un viņu ģimenes locekļus. Palīdzība, kas Latvijas aizsardzībā esošai personai sniegta krīzes situācijā, dalībvalstij, kas sniegusi šo palīdzību, atmaksājama gadījumos, kad tā šo atmaksu pieprasa.

Vācija ir vērsusies ĀM ar pieprasījumu segt tai radušos izdevumus 62 301 eiro, kas saitīti ar 97 Latvijas valstspiederīgo repatriāciju Covid-19 pandēmijas izraisītās ārkārtējās situācijas laikā pagājušajā gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu